Voće (foto: Đorđe Đoković)
Voće (foto: Đorđe Đoković)
16.10.2015, 07:09

Pravilna ishrana od njive do tanjira

č: | fb:

Kampanja "Svetski dan hrane 16. oktobar- Oktobar mesec pravilne ishrane" održava se u Srbiji od 2001. godine, i već tradicionalno mnogobrojne ustanove daju svoj doprinos obeležavanju ove manifestacije. Moto ovogodišnje kampanje u Valjevu je – „pravilna ishrana od njive do tanjira“. Cilj ove kampanje je da popravi navike u ishrani dece i da roditelji shvate važnost da svojoj deci obezbede tri obroka raznovrsne hrane, koja mora sadržati žitarice, voće, povrće, masti i belančevine.

„Važno je da se u najranijem detinjstvu stvore navike pravilne ishrane, da deca shvate da je hrana raznovrsna i koliko obroka dnevno treba da imaju u čemu im pomažu, ne samo roditelji nego i njihovi vaspitači u vrtićima ili nastavnici u školama“, kaže dr Ljubiša Stefanović specijalista higijene Zavoda za javno zdravlje.

Ljubiša Stefanović

Ljubiša Stefanović (Foto: Kolubarske.rs)

Stefanović objašnjava da je u predškolskim i školskim ustanovama, gde rade nutricionisti, hrana bolja i raznovrsnija nego u domaćim uslovima. „Naravno da i roditelji vode računa o ishrani svoje dece, ali u ovim ustanovama su profesionalci koji tačno odrede sastav i kaloričnost obroka, a posebno je u vrtićima sa centralnom kuhinjom ishrana u okviru standarda. Škole su nešto siromašnije sa kuhinjama, tako da deca pretežno za obrok uzimaju brzu hranu, bez mleka i jogurta, tako da osnovci nemaju kontrolu ishrane, kao što je imaju mališani i vrtićima. To je veliki problem, zato treba ponovo aktivirati kuhinje u osnovnim školama. Nekada je bilo preko 30 kuhinja u školama, danas ih ima upola manje, a pri tom te kuhinje praktično samo distribuiraju hranu koju nabave u pekarama, a koja ne sadrži najosnovnije, a to su proteini i mleko“, kaže dr Stefanović i dodaje da je nekada doručak i kod osnovaca uvek bio na vreme, posle drugog časa ili na velikom odmoru.

Centar za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje redovno preporučuje direktorima osnovnih škola kakva ishrana treba da bude zastupljena u njihovim školama. Odgovarajući na pitanje novinara kako komentariše to što u većini, ako ne i u svim osnovnim školama, deca jedu isključivo lisnato testo, koje škole nabavljaju iz pekara, dr Stefanović kaže da Zavod kontroliše mikro-biološku ispravnost obroka, ali ne može da kontrolišu kalorijsku vrednost jednog obroka. Direktori retko ili nikad, jer im zakon to ne nalaže, poslušaju preporuku Zavoda za javno zdravlje da ishrana osnovaca mora biti zdrava, što lisnato testo, prepuno skroba i masti, sigurno nije.

Doktor Ljubiša Stefanović specijalista higijene Zavoda za javno zdravlje podseća na piramidu pravilne ishrane ili šta treba da sadrži celodnevni obrok. Pre svega 40 posto žitarica, 35 posto povrća i voća, po deset posto masti i belančevina i pet do deset posto šećera.  

Dečji rad na temu zdrave ishrane

Dečji rad na temu zdrave ishrane (Foto: Kolubarske.rs)

I ove godine osnovci i predškolci su likovnim i literarnim radovima dali svoj doprinos obeležavanju meseca pravilne ishrane, sa preko 250 crteža i 30 priča, koji su maštoviti i šalju poruku o pravilnoj ishrani. Danas će u Beogradu u Institutu za javno zdravlje Srbije biti izabran najbolji rad osnovaca i predškolaca iz Srbije, među njima i valjevskih, koji su učestvovali na konkursu, dok će završnicu kampanje pravilne ishrane u Kolubarskom okrugu, koja traje mesec dana, Zavod za javno zdravlje organizovati danas u vrtiću na Ubu.

Organizacija Ujedinjenih nacija je ustanovila je 16. oktobar kao internacionalni Dan hrane, jer je tada 1945. godine osnovana Organizacija UN za hranu i poljoprivredu.

 

 

 

Aktuelno

Zgrada (foto: Kolubarske.rs)
Grad objavio Pre 2 sati 2 minuta

Javni poziv za sufinansiranje mera energetske sanacije

Grad Valjevo je raspisao javni poziv za sprovođenje mera energetske sanacije porodičnih kuća i stanova na teritoriji grada, objavljeno je na gradskom sajtu Lepa reč Valjeva. Za ovaj konkurs...

 (foto: )
Danas u Valjevu Pre 2 sati 2 minuta

Humanitarna akcija "Za naše male heroje"

Humanitarna fondacija "Zajedno možemo" prikuplja 100.000 evra za nabavku aparata za lečenje dece obolele od raka u Srbiji. Tim povodom, humanitarci Marko Nikolić i Balša Zajić dolaze u Valjevo u...

Dani gljiva na Divčibarama (foto: Dragić Tomić)
U organizaciji Gljivarskog društva Valjevo Pre 1 dan 2 sati

Dani gljiva u subotu na Divčibarama

Na Divčibarama će u subotu biti održani 29. Dani gljiva u organizaciji Gjivarskog društva Valjevo. Manifestacija će zvanično biti otvorena u subotu, 5. oktobra u 11 časova ispred hotela Heba. "Ova...

Mirjana Pajić se obraća gostima (foto: Miroslava Kojić)
Svečanost u Ivanovcima Pre 1 dan

Zdrava voda sa naše česme za sve

Pod tim nazivom, okupili su se Ivanovčani pre pola godine oko zanimljive aktivnosti, da ožive česmu sa zdravom pijaćom vodom podignutu pre 101 godinu. Svečanost povodom obnove česme, što je podržao...