Bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Bolnica (foto: Đorđe Đoković)
29.10.2015, 07:53

Bolnica ni ove godine neće grejanje iz Toplane

č: | fb:

I pored toga što je Opšta bolnica priključena na daljinski sistem grejanja, a prošle godine potpisan ugovor o grejanju bolnice, ni ove zime prostor od 28.500 kvadrata neće grejati Gradska toplana. Direktor bolnice dr Dobrivoje Grujičić kaže da će i dalje koristiti sopstveno grejanje, pre svega, jer je jeftinije, dok zamenik gradonačelnika Žarko Kovač kaže da bi bolnicu usluge Toplane koštale isto kao i sopstveno grejanje, zahvaljujući povlašćenoj ceni koju je još prošle godine odobrio Grad.

Vlada Češke je donirala 600.000 evra u izgradnju toplovodne mreže do Opšte bolnice, dok je odlukom Skupštine grada bolnica oslobođena plaćanja priključka, koji košta 15,5 miliona dinara. Međutim, bez obzira na novac koji je uložen, bolnica i Gradska toplana već dve godine ne mogu da se dogovore oko cene grejanja. U skladu sa odlukom Gradskog veća i Skupštine grada, koja je usvojena prošle godine u oktobru, Opštoj bolnici je odobrena povlašćena cena grejanja. Tada je obrazloženo da je, imajući u vidu površinu od 28.500 kvadrata koja će se grejati i značaj zdravstvene ustanove, dogovoreno  da cena grejanja za bolnicu, koja je u kategoriji povlašćenog korisnika, bude 6,50 dinara po kilovat-času, što je ispod ekonomske i cene koju plaćaju građani. Međutim i pored ugovora o grejanju bolnice, koji je potpisan u oktobru prošle godine, to se nije dogodilo, kao ni na početku ovogodišnje grejne sezone.

Dobrivoje Grujičić

Dobrivoje Grujičić (Foto: Đorđe Đoković)

Direktor Opšte bolnice dr Dobrivoje Grujičić za Kolubarske.rs navodi dva osnovna razloga zbog čega ni ove grejne sezone bolnica neće koristiti uslugu Toplane. “Tačno je da bi grejanje preko Toplane bilo, po prvobitno utvrđenoj ceni, za oko 400.000 dinara jeftinije. Međutim, grejanje treba da bude još jeftinije jer je u međuvremenu mazut pojeftinio, a i pored toga cena grejanja nije korigovana, što je trebalo jer na to toplane obavezuje uredba Vlade Srbije o korekciji cena u slučaju pojeftinjenja energenata. Istovremeno, podstanica za daljinsko grejanje bolnice nema upotrebnu dozvolu, koju je trebalo da obezbedi Grad”, kaže direktor bolnice. On dodaje da je još u januaru obavestio gradonačelnika Stanka Terzića da podstanica nema upotrebnu dozvolu i da je neće koristiti jer bi to bilo kršenje zakona.

Zašto deset meseci niko iz Toplane nije kontaktirao upravu bolnice? O čemu razgovarati sada kada je počela grejna sezona?

Odgovarajući na pitanje da li je rukovodstvo bolnice razgovaralo sa rukovodstvom Grada i Toplane o novim uslovima, kaže da je bolnica klijent, a da oni koji prodaju toplotu treba da iniciraju razgovor i podseća da od januara nije bilo nikakvog zvaničnog razgovora. “Sve i da se sada obezbedi upotrebna dozvola za podstanicu i koriguje cena grejanja u skladu sa vladinom uredbom, bolnica se neće grejati preko Toplane, jer mi smo uložili novac u servisiranje kotlova i nabavku energenata”, poručuje dr Dobrivoje Grujičić.

Na pitanje Kolubarskih.rs da li je tačno da bolnica kupuje 1000 tona mazuta za grejanje, a potrebno je oko 650 tona i da je ta “manipulacija” sa oko 350 tona mazuta, jedan od razloga što bolnica neće da je greja Gradska toplana, dr Grujičić kaže da to apsolutno nije tačno! “Nikakvih manipulacija tu nema. Tačno je da bolnica za efektivno grejanje potroši u proseku oko 650 tona mazuta, ali sa 350 tona mazuta se greje mali kotao, koji obezbeđuje toplu sanitarnu vodu i paru, što Toplana ne može da obezbedi, jer nema tehničkih mogućnosti”, objašnjava dr Dobrivoje Grujičić.

Zamenik gradonačelnika Žarko Kovač potvrđuje da podstanica za daljinsko grejanje bolnice nema upotrebnu dozvolu i najavljuje da će ovih dana biti obezbeđena. On objašnjava da Komisija u svom izveštaju o tehničkom prijemu toplovoda za Opštu bolnicu navodi i podstanicu, ali ne zna zbog čega nije izdata upotrebna dozvola i ponavlja da će to biti urađeno vrlo brzo.

Žarko Kovač

Žarko Kovač (Foto: Đorđe Đoković)

Kovač kaže da ne razume zbog čega rukovodstvo bolnice očekuje još jeftinije grejanje, kada je bolnici prošle godine učinjen ustupak sa cenom koji nikada nikome nije učinjen. Kovač podseća na odluku, koju je Skupština grada usvojila još 2003. godine, da svi, posebno javni, objekti koji se nalaze na trasi toplovoda moraju bito priključeni na Gradsku toplanu, pre svega zbog smanjenja aerozagađenja. “Gašenjem bolničke kotlarnice, koja je veliki zagađivač vazduha u gradu, svakako bi bilo smanjeno aerozagađenje”, kaže Kovač. On poručuje da Opšta bolnica mora da se priključi na daljinski sistem grejanja, smatrajući da ne može zdravstvena ustanova biti van sistema grada, što uostalom nije korektno. Kovač dodaje da priključenje na daljinski sistem grejanja nije stvar dobre volje. “Tražićemo poštovanje skupštinske odluke o tome da svi javni objekti, a bolnica to svakako jeste, moraju biti priključeni na Gradsku toplanu”, poručio je zamenik gradonačelnika.

Zašto rukovodstvo bolnice ne poštuje ugovor o grejanju Opšte bolnice koji je potpisan prošle godine u oktobru?

Gradska toplana trenutno zagreva 303.000 kvadrata stambenog i poslovnog prostora sa oko 4.500 korisnika. Priključkom bolnice na daljinski sistem biće povećana površina koju greje Toplana za 28.500 kvadrata. Procena je da bi trebalo „zakačiti“ još 120.000 kvadrata kako bi daljinski sistem grejanja bio održiv.

 

Aktuelno

Zgrada (foto: Kolubarske.rs)
Grad objavio Pre 9 minuta

Javni poziv za sufinansiranje mera energetske sanacije

Grad Valjevo je raspisao javni poziv za sprovođenje mera energetske sanacije porodičnih kuća i stanova na teritoriji grada, objavljeno je na gradskom sajtu Lepa reč Valjeva. Za ovaj konkurs...

 (foto: )
Danas u Valjevu Pre 9 minuta

Humanitarna akcija "Za naše male heroje"

Humanitarna fondacija "Zajedno možemo" prikuplja 100.000 evra za nabavku aparata za lečenje dece obolele od raka u Srbiji. Tim povodom, humanitarci Marko Nikolić i Balša Zajić dolaze u Valjevo u...

Dani gljiva na Divčibarama (foto: Dragić Tomić)
U organizaciji Gljivarskog društva Valjevo Pre 1 dan

Dani gljiva u subotu na Divčibarama

Na Divčibarama će u subotu biti održani 29. Dani gljiva u organizaciji Gjivarskog društva Valjevo. Manifestacija će zvanično biti otvorena u subotu, 5. oktobra u 11 časova ispred hotela Heba. "Ova...

Mirjana Pajić se obraća gostima (foto: Miroslava Kojić)
Svečanost u Ivanovcima Pre 22 sati 18 minuta

Zdrava voda sa naše česme za sve

Pod tim nazivom, okupili su se Ivanovčani pre pola godine oko zanimljive aktivnosti, da ožive česmu sa zdravom pijaćom vodom podignutu pre 101 godinu. Svečanost povodom obnove česme, što je podržao...