Angiosala (foto: www.zcvaljevo.rs)
Angiosala (foto: www.zcvaljevo.rs)
04.11.2015, 16:30

U oktobru sanirana 52 infarkta

č: | fb:

Angio sala Opšte bolnice u Valjevu radi normalno, a u oktobru su sanirana 52 akutna infarkta srca, što je doista impozantan broj, saznaju danas Kolubarske.rs. Broj infarkta je bio i veći ali, tvrde stručnjaci - „nije svaki infarkt indikovan za tretman u angiosali“. Najvažnije je da angiosala radi normalno i da se sprovode sve procedure. Među njima kontrola i ugradnja pejsmejkera (regulatora srčanog ritma), takođe uz pomoć stručnih konsultanata, vrhunskih interventnih kardiologa iz Beograda, koji su u Opštoj bolnici prisutni od početka njenog rada, u decembru 2010. godine. Tako će biti dok se mlađi kardiolozi ne obuče za samostalan rad.

Kad je reč o infarktima miokarda, 1. novembra ih je bilo 200, što je dosadašnji godišnji prosek. Ta patologija se u vremenima u kojima živimo usložnjava, a, nažalost, spušta se i starosna granica pacijenata, koji se javljaju sa karakterisitčnim simptomima, pa su ti pacijenti sve mlađi.

Takođe, potvrđeno nam je da stentova, koji se ugrađuju kod akutnih infarkta miokarda, ima samo za hitne slučajeve, ali je činjenica da je, recimo u 2014-toj, bio sličan problem zbog kojega, uz ostale, angiosala nije radila četiri meseca. Uz to, angiosala Opšte bolnice jedina je u unutrašnjosti, koja radi 24 sata svih 365 (366) dana u godini, pa je sve više pacijenata, koji dolaze i van područja Kolubarskog okruga odnosno Valjevske filijale RFZO.

Dosta nejasnoća među pacijentima izazvala je smena, a sada i odlazak iz Valjeva, dr Irene Matić, interventnog kardiologa, koja je pet godina rukovodila angiosalom. Njene zasluge za uspešne rezultate nesporne su, o čemu je, uostalom, sudeći po tekstu na bolničkom sajtu, na nedavnom skupu kardiologa govorila i dr Marija Mirković, načelnica Službe unutrašnjih bolesti.

Dr Irena Matić je ranije rekla Kolubarskim.rs kako nije uspela da se sa menadžmentom bolnice izbori za bolje i bezbednije uslove rada u angiosali, te da je odluku o smeni, bez obzira na to kako je doneta, doživela kao rasterećenje i oslobađanje prevelikih obaveza koje je imala. Odluku za njenu smenu, u ranijoj izjavi Kolubarskim.rs, preuzeo je dr Dobrivoje Grujičić, direktor Opšte bolnice, što mnogi koriste kao objašnjenje zbog čega je dr Matić smenjena.

A to objašnjenje glasi kako je dr Grujičić sačekao priliku da se dr Matić revanšira za podršku inicijatorima svojevremenog zahteva za njegovu smenu, sa dr Vladimirom Srećkovićem, tadašnjim vd upravniokom bolnice na čelu, iako „nije morala da se izjašnjava jer nije bila načelnica“. Tu inicijativu ministar zdravlja dr Zlatibor Lončar nije prihvatio, pa je dr Grujičić i dalje direktor, a novi upravnik je dr Zoran Milosavljević, otorinolaringolog.

Ima, doduše, i onih, koji dr Ireni Matić spočitavaju kako je, potpuno bezrazložno, sumnjala u pojedine saradnike iz angiosale, pa je jedan od interventnih radiloga svojevremeno napustio bolnicu zbog toga. Taj doktor se sada vratio i radi posao „koji voli i za koji se pripremao“.

O radu angilosale zarad smirivanja pacijenata i javnosti, kako saznajemo, dr Dobrivoje Grujičić planirao je skoru konferenciju za novinare.

 

Aktuelno

Dom zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
U Bolnici i Domu zdravlja Pre 17 sati 4 minuta

Preventivni pregledi u nedelju 8. septembra

Akcija besplatnih preventivnih pregleda biće nastavljena u nedelju, 8. septembra 2024. godine, od 8 do 17 časova. Građani, i oni bez zdravstvenog osiguranja, biće u prilici da bez zakazivanja i...

Gradac bez glavnog vrela (foto: Slobodan Ćirić)
Zbog suše 5.09.2024

Presušilo glavno vrelo reke Gradac

Glavno vrelo na izvorištu Gradca, desetak kilometara od centra Valjeva, nedavno je presušilo, ostali su manji izvori nizvodno, pa reka ipak teče. Nekoliko manjih izvora ispod glavnog vrela još uvek...  · 18 komentara