Knez Miloševa ulica (foto: Đorđe Đoković)
Knez Miloševa ulica (foto: Đorđe Đoković)
26.11.2015, 07:54

Ponovo u borbi za zaštitnika građana

č: | fb:

Za koji dan navršava se tačno godina otkako u proceduri Skupštine Grada Valjeva miruje predlog Odluke o zaštitniku građana podnet 2. decembra 2014. godine. Da se ovaj postupak ne bi otegao na još godinu dana, nekoliko odbornika Skupštine Grada, nevladinih organizacija, udruženja građana i zainteresovanih pojedinaca, zajednički insistira da se konačno ispoštuje slovo Statuta grada Valjeva i Poslovnika gradske Skupštine i pred odbornike iznese predlog odluke o zaštitniku građana.

Predrag Savić iz Udruženja građana „Dosta, bre!“ najavio je zajednički nastup u lobiranju za uvođenje zaštitnika građana, potkrepivši neophodnost ustanovljenja te institucije na lokalnom nivou ocenom narodnog ombudsmana da je stanje u oblasti ljudskih prava u 2014. godini bilo zabrinjavajuće.

„U ovom konkretnom slučaju postoji predlog odluke o ustanovljenju građanskog branioca koji su odbornici potpuno zakonito i u skladu sa Poslovnikom podneli 2. decembra 2014. godine. Kršeći Poslovnik, predsednik skupštine Grada Valjeva nije to pitanje stavio na dnevni red, niti iskoristio svoje pravo, da iz raznih razloga, vrati to predlagaču na dopunu, izmenu... Godinu dana se ništa nije dešavalo i mi pokušavamo ponovo da oživimo ovu inicijativu“, naveo je Savić, dodajući da će odbornica Radmila Novaković na sednici koja je zakazana za petak, ponovo pred odbornicima pokušati da obrazloži ovaj predlog i da zatraži od njih da konačno izglasaju odluku koju predviđa i Ustav Srbije i Statut Grada Valjeva.

Aleksandar Perović iz Odbora za ljudska prava podsetio je da borba za lokalnog zaštitnika građana datira još od 2002. godine kada je to udruženje uz pomoć odborničkih grupa tadašnjeg skupštinskog saziva, sprovelo inicijativu za promene u Statutu Grada Valjeva, koje su se, između ostalog, odnosile na uspostavljanje institucije gradskog građanskog branioca. Odbor se ovom temom bavio u kontinuitetu, te je novembra 2006. godine urađen nacrt odluke o građanskom braniocu, tada opštine, Valjevo koji je i dostavljen lokalnoj samoupravi.

„Međutim, na naš nacrt do danas nije bilo nikakvog odgovora. Naravno, mi smo i dalje nastavili da se bavimo ovim pitanjem“, istakao je Perović.

Aleksandar Milijašević iz Udruženja „Dijalog“ podsetio je da je Odbor za ljudska prava razgovarao sa tadašnjim lokalnim funkcionerima, kao i da je dobijena usmena povratna informacija da postoji volja da se takva institucija ustanovi u našem gradu.

„Zašto on nije ustanovljen do danas pitanje je za sve predstavnike političkih stranaka koji su i tada, ali i sada, na javnim funkcijama. Odnos prema ljudskim pravima i prema vladavini prava jeste skupa igračka, jer može da nanese puno štete ako se neko zaigra sa njima, ali ukoliko se poštuju i primenjuju, zna da bude veoma korisno, kako za građane tako i za predstavnike političke elite. Cilj našeg obraćanja i budućih akcija je da u prvi plan izbaci potrebu o javnoj debati za uspostavljanje zaštitnika građana u Valjevu. S druge strane, uobičajeno je da se ljudi postavljaju po partijskoj pripadnosti, a mi bismo predložili da se razgovara o profilu ličnosti koja bi trebalo da bude zaštitnik građana“, rekao je Milijašević.

 

Zaštitnik građana

 

Inače, Zakon o lokalnoj samoupravi iz 2002. godine dao je mogućnost lokalnim samoupravama da uvedu lokalne građanske branioce koji su, donošenjem novog Zakona 2007. godine „preimenovani“ u „zaštitnike građana“. Prema republičkom zakonodavstvu lokalni zaštitnik građana kontroliše poštovanje prava građana od strana organa uprave i javnih službi i da bi taj posao obavljao kvalitetno potrebno je da bude nezavisan i nepristrasan od grupa, pojedinaca i od organa koje kontroliše. U Srbiji, do danas ustanovljeno je 30-ak lokalnih građanskih branilaca, između ostalih, u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu, Šapcu, Subotici, Zrenjaninu, ali i Tutinu, Bačkoj Topoli, Vlasotincu, Vladičinom Hanu...

Aktuelno

Medvednik (foto: Đorđe Đoković)
Gost-post Pre 2 sati 3 minuta

Ko se "igra" sa zaštitom valjevskih planina

U svim Prostornim Planovima Republike Srbije, počev od 1996. godine, valjevske planine se planiraju za zaštitu. I u najnovijem Prostornom Planu za zaštitu od 2021-2035. godine su planirani...  · 1 komentar