Mihailo Jokić (foto: Đorđe Đoković)
Mihailo Jokić (foto: Đorđe Đoković)
08.12.2015, 07:54

Mihailo Jokić ponovo predsednik Skupštine?

č: | fb:

Sedam meseci je prošlo od kada je Vrhovni kasacioni sud doneo presudu da ukida presuda Upravnog suda, od 19. juna 2014, po kojoj je predsednik Skupštine grada dr Mihailo Jokić vraćen na funkciju predsednika Skupštine grada, i predmet vraća Upravnom sudu na ponovno odlučivanje. Ni nakon sedam meseci Upravni sud se nije oglasio, a Skupština Valjeva je bez predsednika od 31. avgusta, kada je obelodanjena presuda Vrhovnog kasacionog suda, koja je inače doneta 15. maja 2015. godine. Do danas nije rešena enigma zbog čega su odbornici sa tri i po meseca zakašnjenja obavešteni o presudi Vrhovnog kasacionog suda. 

Sekretar Skupštine grada Aleksandar Janković kaže da je u Upravni sud poslat dopis još pre mesec dana u kome se navodi da je finkcionisanje valjevskog parlamenta otežano nakon presude Vrhovnog kasacionog suda i vraćanja predmeta Upravnom sudu, i da valjevska vlast očekuje odgovor Upravnog suda, kako bi konačno bilo rešeno pitanje predsednika Skupštine grada. U dopisu se skreće pažnja i na zakonski rok za usvajanje odluke o budžetu za sledeću godinu.

U iščekivanju nove odluke Upravnog suda, a u cilju funkcionisanja valjevskog parlamenta, funkciju predsedavajućeg je preuzeo zamenik predsednika dr Zoran Živković, koga je skupštinska većina izabrala 28. septembra ove godine, umesto Jovana Lukića, koji je zatražio razrešenje iz zdravstvenih razloga. Vladajuća većina, kako je tada objašnjeno, odlučila je da Skupštinom predsedava zamenik predsednika do nove odluke Upravnog suda. Ta odluka, koju s nestrpljenjem mnogi čekaju, trebalo bi da bude kraj valjevskog skupštinskog zamešeteljstva koje je počelo u februaru prošle godine.

Podsećam, početkom prošle godine, kada je postalo jasno da je formirana nova vladajuća većina, bez naprednjaka, bila je pokrenuta inicijativa za sazivanje vanredne sednice Skupštine grada, koju je, inače, tadašnji predsednik Mihailo Jokić zakazao za 13. mart. Međutim, grupa odbornika, pozivajući se na zakon, zakazala je zasedanje za 28. februar. Tada su dbornici nove vladajuće koalicije, na vanrednoj sednici Skupštine grada, smenili sve funkcionere, direktore i članove upravnih odbora javnih preduzeća i ustanova iz redova SNS. Smenjeni su i dr Mihailo Jokić, predsednik Skupštine grada i Vitomir Mitrović, zamenik gradonačelnika Valjeva. Tada je za predsednika Skupštine grada izabrana Slavica Cupać Pantelić.

Upravni sud je 19. juna doneo presudu da se uvažava tužba i poništava rešenje o razrešenju predsednika Skupštine grada. Reagujući na ovu presudu gradska vlast je tada tvrdila da je zakon na njihovoj strani jer je Upravni sud Statut grada, koji je niži pravni akt, stavio iznad Zakona o lokalnoj samoupravi. Ipak, Skupština grada je bila dužna da postupi u skladu sa presudom Upravnog suda, tako da je Mihailo Jokić u julu prošle godine vraćen na mesto predsednika lokalnog parlamenta, a Slavica Cupać Pantelić razrešenja funkcije predsednika. Međutim 31. avgusta ove godine presudom Vrhovnog kasacionog suda ukida se presuda Upravnog suda, od 19. juna 2014, i predmet se vraća Upravnom sudu na ponovno odlučivanje, pa tako Jokić ponovo nije predsednik.

Janković, Lukić, CupaćPantelić (31. avgust 2015.)

Janković, Lukić, CupaćPantelić (31. avgust 2015.) (Foto: Đorđe Đoković)

Od 31. avgusta, kada se dr Mihailo Jokić povukao sa mesta predsednika Skupštine, pa sve do sednice, koja je održana 27. novembra ove godine, odbornica Slavica Cupać Pantelić tvrdi da je ona legitimni predsednik i uporno na početku svakog skupštinskog zasedanja pokušava da predsedava sednicom, što dovodi do prekida zasedanja i svađa. Cupać Pantelić svoju tvrdnju da je ona predsednik zasniva na tome da nije dobila rešenje o rezrešenju niti je to rešenje objavljeno u Službenom glasniku. Međutim Cupać Pantelić ne govori o tome da su joj kao bivšem ili razrešenom funkcioneru isplaćena, koja joj po zakonu sleduju, tri lična dohotka, što ne bi moglo biti učinjeno da nije doneto rešenje o razrešenju ili da ne postoji neki pravni osnov!

 

Aktuelno

Medvednik (foto: Đorđe Đoković)
Gost-post Pre 2 sati 6 minuta

Ko se "igra" sa zaštitom valjevskih planina

U svim Prostornim Planovima Republike Srbije, počev od 1996. godine, valjevske planine se planiraju za zaštitu. I u najnovijem Prostornom Planu za zaštitu od 2021-2035. godine su planirani...  · 1 komentar