Panorama Valjeva (foto: Đorđe Đoković)
Panorama Valjeva (foto: Đorđe Đoković)
09.12.2015, 11:29

Stanare će, o njihovom trošku, u red dovesti prinudni upravnik

č: | fb:

Stanare u stambenim zgradama očekuju brojne novine, ali i obaveze, koje će biti regulisane novim Zakon o stanovanju i održavanju zgrada, koji bi trebalo da bude usvojen do kraja godine. Tako će nakon više od dve decenije oblast stanovanja i održavanja zgrada biti uređena zakonom, koji će, prema zamisli predlagača, omogućiti efikasnije i transparentnije upravljanje zgradama, ali i obavezu stanara da investiraju u održavanje objekata. Stanari će morati da formiraju Stambenu zajednicu, koja će imati svoj tekući račun, a ukoliko to ne učine dobiće prinudnog upravnika, koga će angažovati lokalna samouprava, a platiće ga stanari. 

V.d. pomoćnika ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Jovanka Atanacković kaže da Zakon o stanovanju i održavanju zgrada ne nameće nove troškove građanima, nego reguliše da ono što već plaćaju bude transparentno.

„Stambena zajednica ili Skupština stanara već postoji, ali nema svoj tekući račun tako da stanari novac ne uplaćuju i ne čuvaju na transparentan način, nego ga čuva neki blagajnik ili sekretar, tako da mnogi imaju problem da taj novac kasnije unaprede ili investiraju u određene situacije. Ne postoji kontrola koliko je novca u toj kasi, niti kako se troši, a sve to će biti regulisano otvaranjem tekućeg računa pravnog lica – Stambene zajednice“, objašnjava Atanacković.

Ona naglašava da to za stanare neće biti nova obaveza, niti novi namet, nego je „transparentan sistem upravljanja novcem Stambene zajednice“.

Međutim, evidentno je da će za stanere biti nova obaveza, pa i trošak, otvaranje tekućeg računa kod banke, i to verovatno banke od poverenja, održavanje tekućeg računa, kao i plaćanje bankarske provizije. Taj trošak nisu imali stanari, čiji je novac čuvao neki blagajnik ili sekretar.

Jovana Atanacković

Jovana Atanacković (Foto: Đorđe Đoković)

Na pitanje Kolubarskih.rs za koga se pravi „transparentan sistem upravljanja novcem Stambene zajednice“, jer su stanari i do sada znali kako se troši novac iz zajedničke kase, Atanacković kaže da će biti „transparentan za stanare, koji će sami upravljati svojim novcem preko upravnika zgrade“. Na dodatno pitanje, zar tako već ne funkcioniše Skupština stanara, koju u Valjevu ima skoro svaka zgrada, Jovanka Atanacković odgovara da „ako je tako vi ne morate da menjate ništa, lako ćete primeniti novi zakon“. Međutim, ona je, i pored toga što je rekla da je problem u čuvarima kase, a ne u kasi, izrazila sumnju da su stanari u Valjevu organizovani, ustvrdivši da u „mnogim zgradama u gradovima širom Srbije stanari nisu organizovani“. Ostali smo uskraćeni za odgovor koliko je to „mnogo neorganizovanih zgrada“, kao i za odgovor koji su osnovni razlozi i motivi za donošenje novog Zakona.

Prinudni upravnik za stanare koji "pružaju otpor novom zakonu"

 

V.d. pomoćnik ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Jovanka Atanacković upozorava da ukoliko se stanari ne organizuju i ne formiraju Stambene zajednice, što podrazumeva i otvaranje tekućih računa, i ne uplaćuju novac za održavanje zgrada, lokalna samouprava će im odrediti prinudnog upravnika.

„Ako stanari ne žele da se organizuju, ne žele da održavaju svoju zgradu, a ta zgrada sa koje otpadaju delovi fasada predstavlja opasnost i pretnju za pešake i okolinu i pravi štetu trećim licima, reagovaće komunalna inspekcija ili će lokalna samouprava svojim rešenjem imenovati jednog od, pri Privrednoj komori Srbije, registrovanih profesionalnih upravnika i postaviti ga u tu zgradu sve do trenutka dok se stanari ne organizuju u skladu sa Zakonom o stanovanju i održavanju zgrada i ne formiraju Stambenu zajednicu“, kaže v.d. pomoćnika ministra. Ona dodaje da će „prinudna uprava u toj zgradi trajati sve dok stanari budu pružali otpor novom zakonu!“

Objašnjeno je i da će lokalna samouprava, prema socijalnom stanju svog stanovništva, odrediti minimalna sredstva koja stanari treba da obezbede za održavanje zgrade, kao i visinu naknade za profesionalnog upravnika, koji će biti licencirano lice sa srednjoškolskim obrazovanjem, bez konkretno određene struke.

Zakonom će biti regulisano i to da troškovi održavanja zajedničkih prostorija budu i naplativi, a ne kao do sada da pojedini stanari to ne plaćaju.

 

 

Aktuelno

Sneg u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
Mesec dana pered početak zimske sezone 16.10.2024

Nema zainteresovanih za čišćenje snega u Valjevu

Nijedna ponuda nije prispela do isteka roka za javnu nabavku zimsko održavanje ulica i puteva, a do početka sezone zimskog održavanja ostalo je manje od mesec dana. Procenjena vrednost ovogodišnjeg...  · 10 komentara