Instaliranje hidrološke stanice  (foto: www.valjevo.rs)
Instaliranje hidrološke stanice (foto: www.valjevo.rs)
17.12.2015, 10:09

Hidrološka stanica instalirana u Valjevu

č: | fb:

Zahvaljujući donaciji civilne zaštite Italije grad Valjevo je dobio najsavremeniju automatsku hidrološku stanicu na reci Kolubari,  vrednu 160.000 evra, koja je instalirana na pešačkom mostu kod stare pijace. Ova stanica je uključena u sistem DEWETRA, koji funkcioniše u okviru Republičkog hidrometereološkog zavoda Srbije.

Sistem DEWETRA je softver koji je razvila italijanska istraživačka fondacija, koji koristi civilna zaštita Italije, a prognoziraju hidrološke i metereološke pojave na osnovu kojih se upozorava stanovništvo i preduzimaju mere zaštite od poplava.

Instaliranjem nove savremene automatske hidrološke stanice na konstrukciju mosta, onemogućen je uticaj poplavnog talasa i omogućeno nadležnim službama i građanima očitavanje vodostaja i drugih parametara na reci Kolubari u gradu Valjevu preko internet sajta RHMZ.

Projekat je započeo 1. decembra 2014. godine, odvija s u dve faze i trajaće do februara 2016. godine, saopšteno je iz Gradske uprave. Opšti cilj projekta je razmena stručnog znanja i iskustva u izgradnji i upravljanju sistemom rane najave elementarnih nepogoda i priprema predloga za unapređenje sistema rane najave u Srbiji.

Vlada Italije je 2004. godine donirala sredstva za Seizmološku stanicu na Divčibarama.

 

Aktuelno

Dom zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
U Bolnici i Domu zdravlja Pre 20 sati 48 minuta

Preventivni pregledi u nedelju 8. septembra

Akcija besplatnih preventivnih pregleda biće nastavljena u nedelju, 8. septembra 2024. godine, od 8 do 17 časova. Građani, i oni bez zdravstvenog osiguranja, biće u prilici da bez zakazivanja i...

Gradac bez glavnog vrela (foto: Slobodan Ćirić)
Zbog suše 5.09.2024

Presušilo glavno vrelo reke Gradac

Glavno vrelo na izvorištu Gradca, desetak kilometara od centra Valjeva, nedavno je presušilo, ostali su manji izvori nizvodno, pa reka ipak teče. Nekoliko manjih izvora ispod glavnog vrela još uvek...  · 18 komentara