Glasanje (foto: Đorđe Đoković)
Glasanje (foto: Đorđe Đoković)
28.12.2015, 15:38

Odbornici usvojili budžet Valjeva

č: | fb:

Odbornici Skupštine grada sa 35 glasova za usvojili su Odluku o budžetu za 2016. godinu, po kojoj će sledeće godine u gradskoj kasi biti dve milijarde 845 miliona dinara. Budžet je, u odnosu na prvobitno planirani, uvećan za 200 miliona dinara ili za sredstva koja nisu utrošena u ovoj godini. Najviše novca u gradskoj kasi, preko 1,6 milijardi dinara, biće prihod ostvaren od poreza, a najznačajniji su porez na dohodak, dobit i kapitalnu dobit od 1,1 milijardu dinara. Planirano je da prihod od poreza na zarade u sledećoj godini iznosi 960 miliona dinara ili 36 posto ukupnih prihoda, dok će transferna sredstva iz republičke kase iznositi oko 390 miliona dinara. Od prodaje gradske imovine, parcela u industrijskoj zoni, na Divčibarama i magacinskog prostora u Ulici vojvode Mišića, planiran je prihod od 106 miliona dinara.

U budžetu za sledeću godinu za putnu infrastrukturu biće izdvojeno 478 miliona dinara, za predškolsko vaspitanje 273 miliona, za osnovno obrazovanje 226 miliona, za srednje obrazovanje 69 miliona, za razvoj sporta i omladine 154 miliona, za socijalnu i dečiju zaštitu 142 miliona dinara. Za razvoj kulture u sledećoj godini biće obezbeđeno blizu 119 miliona dinara, za turizam 33 miliona, za poljopriuvredu blizu 12 miliona dinara, dok će medijima pripasti, kroz projektno finansiranje, deset miliona dinara.

Odbornici opozicije su kritikovali predloženi budžet za sledeću godinu smatrajući da je “već viđen, da se preslikava iz godine u godinu i da gradska vlast ima ziheraški odnos prema budžetu”.

Oni skreću pažnju da se godinama rade i grade iste stvari, koje nikako da se završe, popout škole u Brđanima i inustrijske zone, nema značajnih privrednih investicija, niti ulaganja u poljoprivredu, nedovoljna su izdvajanja za nezaposlene. “Kapitalna investicija nije opremanje industrijske zone”, poručuju odbornici opozicije gradskoj vlasti i zaključuju da je budžet Grada za 2016. godinu izborni, a ne razvojni budžet. 

Stanko Terzić

Stanko Terzić (Foto: Đorđe Đoković)

Gradonačelnik Stanko Terzić je rekao da je budžet za sledeću godinu socijalno-razvojni, i ako se pažljivo analizira može se videti da je upravo takav.

”Treba biti alhemičar ili mag pa napraviti budžet koji će svima odgovarati. Čekali smo upustva Vlade, u kratkom roku smo napravili dobar budžet, ispoštovali sve preporuke - smanjili fond zarada za tri posto, nećemo povećavati donacije i subvencije”, kaže gradonačelnik.

Pojedini odbornici su za skupštinskom govornicom ocenili da je gradonačelnik Terzić “dobar, ali uplašen!”

“Nisam uplašen, samo sam oprezan. Nema više ličnog, partijskog ili nekog drugog interesa, samo javni interes u skladu sa zakonom. Novac trošimo racionalno, ponašamo se domaćinski, sve obaveze izmirujemo na vreme i nikome ništa ne dugujemo”, odgovara gradonačelnik Stanko Terzić.

I pre nego je, kako neko primeti, rekordnih 35 odbornika glasalo za budžet Grada za 2016. godinu, gradonačelnik je zaključio da je budžet kontinuiteta, da će i u ovoj godini biti stabilno finansiranje.

 “Ovaj budžet je u interesu grada, nova koalicija imaće dobar budžet, omogućiće da grad nastavi u dobrom pravcu”, poručio je gradonačelnik Stanko Terzić.

Odbornici usvojili izveštaj o izvršenju budžetu Grada za prvih devet meseci ove godine

Odbornici opozicija su najviše kritikovali nenamensko trošenje budžetskih sredstava i loše planiranje budžeta, smatrajući da nije dobro to što 200 milona dinara nije potrošila Gradska direkcija na infrastrukturne radove. Vlasti je zamereno i to što nije više novca uloženo u zapošljavanje, u zaštitu životne sredine, kako bi se smanjilo veliko zagađenje koje je Valjevo svrstalo među najzagađenije gradove u Srbiji. Takođe zamereno je i to što ni u ovoj godini nije bilo novih investicija i novih radnih mesta, kao i da se izdvaja malo novca za poljoprivredu.

Skupština Valjevo

Skupština Valjevo (Foto: Đorđe Đoković)

Odgovarajući na primedbe odbornika, pre svega da je budžet loše planiran, gradonačelnik Stanko Terzić je rekao da je Valjevo primer lokalne samouprave gde se racionalno i stabilno raspolaže  sa javnim finansijama. “Grad Valjevo je primer domaćinskog ponašanja i tako će biti dok sam ja gradonačelnik. Ovogodišnji budžet realizovan je sa 99, 7 posto. Ozbiljno, odgovorno i kvalitetno smo radili i tako ćemo raditi dok nam traje mandate uz poruku onima koji dođu posle nas da ne uruše ono što je 7,5 godina stvarala ova vlast”, poručio je gradonačelnik na sednici Skupštine grada.

Aktuelno

Medvednik (foto: Đorđe Đoković)
Gost-post Pre 1 sati 45 minuta

Ko se "igra" sa zaštitom valjevskih planina

U svim Prostornim Planovima Republike Srbije, počev od 1996. godine, valjevske planine se planiraju za zaštitu. I u najnovijem Prostornom Planu za zaštitu od 2021-2035. godine su planirani...  · 1 komentar