Sneg u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
Sneg u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
03.01.2016, 18:16

Visina snega skoro 30 centimetara

č: | fb:

Visina snega, koji u Valjevu pada bez prekida od sinoć od 22.15 sati, je 28 centimetara, a na Divčibarama snega ima preko 35 centimetara. Sve gradske ulice, koje su u programu zimskog održavanja, su prohodne, uveravaju nas putari. Prohodni su i putni pravci ka Divčibarama. Putarima, koji su uveli dvadesetčetvoročasovno dežurstvo, problem prave vetar i niske temperature, u 19. 00 časova u Valjevu je bilo minus osam stepeni.

Sneg u Valjevu

Sneg u Valjevu (Foto: Đorđe Đoković)

Direktor preduzeća „Ingrap-omni“, koje je zaduženo za čišćenje gradskih ulica i lokalnih puteva, Mirko Međa kaže da je mehanizacija na gradskim saobraćajnicama od noćas, tri kamiona i pet mašina, međutim krupan sneg, uz vetar i minus, je bez prekida padao više od 15 časova, tako da je bilo otežano ili „uzaludno“ čišćenje, jer samo pola sata nakon prolaska čistača ulice su ponovo bile pod snegom.

Sneg u Valjevu

Sneg u Valjevu (Foto: Đorđe Đoković)

Tek oko 16 časova, kada su padavine bile manjeg intenziteta, putarima je bilo lakše, tako da je sneg očišćen u 40 gradskih ulica. Večeras će proširivati i manje ulice, kako bi mogla da se mimoiđu dva vozila. Takođe, najavljuje Međa, putari će večeras i noćas intervenisati i na putnim pravcima prema nekoliko sela valjevskog kraja, za Bačevce, Zarube, Dračić, Žabare i Lelić. Preduzeće „Ingrap-omni“ održava i duple trake iz pravca Beograda prema Valjevu ili „ulaznu“ traku.

Divčibare

Divčibare (Foto: Kolubarske.rs)

Putni pravac za Divčibare preko Rajkovića i Kaone su prohodni. Na putu ima do pet centimetara utabanog snega, obavezna je zimska oprema. Očišćeni su putevi i ulice na Divčibarama za koje je zaduženo preduzeće „Sava kop“.

Za čišćenje gradskih ulica i lokalnih puteva u budžetu je opredeljeno oko 30 miliona dinara. Po programu Gradske direkcije, sezona zimskog održavanja ulica i puteva traje od 15. novembra do 31. marta. Sneg koji je od noćas padao u Valjevu i okolini, kao i na Divčibarama je prvi ozbiljniji sneg ove zime.

Sneg u Valjevu

Sneg u Valjevu (Foto: Đorđe Đoković)

Sneg u Valjevu

Sneg u Valjevu (Foto: Đorđe Đoković)

Za razliku od putara, koji su čistili sneg sa ulica, a uverili smo se da su sve centralne saobraćajnice večeras prohodne i da se saobraćaj odvija bez problema, problem su trotoari i to oni za koje nisu zaduženi radnici "Vidraka", nego vlasnici objekata. Istina, ispred pojedinih lokala vlasnici ili korisnici su bili vredni i uklonili su sneg. Ekipe JKP "Vidrak" takođe nisu intervenisale dok je sneg vejao, ali su nakon 16 časova bile na trgovima i javnim površinama za koje je zaduženo ovo javno preduzeće.

Sneg u Valjevu

Sneg u Valjevu (Foto: Đorđe Đoković)

Na sedenje u baštama kafića moraćemo da popričekamo bar još pet meseci. Mada, nikada se ne zna, možda nas Sunce i ranije ogreje, recimo u martu!

Sneg u Valjevu

Sneg u Valjevu (Foto: Đorđe Đoković)

Ali, zato ćemo uživati u šetnjama po snegu, koji škripi pod nogama a taj zvuk mnoge, kao miris lipe, vraća u doba detinjstva, radosti i bezbrižnosti. 

Aktuelno

Dom zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
U Bolnici i Domu zdravlja Pre 18 sati 21 minuta

Preventivni pregledi u nedelju 8. septembra

Akcija besplatnih preventivnih pregleda biće nastavljena u nedelju, 8. septembra 2024. godine, od 8 do 17 časova. Građani, i oni bez zdravstvenog osiguranja, biće u prilici da bez zakazivanja i...

Gradac bez glavnog vrela (foto: Slobodan Ćirić)
Zbog suše 5.09.2024

Presušilo glavno vrelo reke Gradac

Glavno vrelo na izvorištu Gradca, desetak kilometara od centra Valjeva, nedavno je presušilo, ostali su manji izvori nizvodno, pa reka ipak teče. Nekoliko manjih izvora ispod glavnog vrela još uvek...  · 18 komentara