Hram (foto: Đorđe Đoković)
Hram (foto: Đorđe Đoković)
07.01.2016, 16:16

Deset godina Valjevske eparhije

č: | fb:

U 2016. godini navršava se  decenija od uspostavljanja Valjevske eparhije. Sveštenstvo i monaštvo, na čelu sa episkopom vladikom Milutinom, ponosno je na postignute rezultate u proteklih deset godina, a Božić je bio prilika da o tome porazgovaramo sa arhijerejskim namesnikom Milovanom Teovanovićem.

“Što se tiče naše eparhije na čelu sa našim episkopom vladikom Milutinom, sa sveštenstvom i monaštvom možemo reći da smo dosta ponosni na rezultate koje on kao naš duhovni otac u saradnji sa nama i vernicima u eparhiji postigao,” rekao je Arhijerejski namesnik II valjevski Milovan Teovanović. Objasnio je da su spoljni radovi na Hramu Vaskrsenja dobrim delom završeni, kao i plato ispred Hrama. Izgrađena je crkva posvećena Svetom Nektariju Eginskom, nadajući se da će do kraja godine svi poslovi biti privedeni kraju.

Milovan Teovanović

Milovan Teovanović (Foto: Đorđe Đoković)

On je istakao da je zadovoljan saradnjom sa predstavnicima gradske vlasti i vojske, kao i da su ostvarili dobru saradnju sa bolnicom u Valjevu, gde je izgrađena crkva Svetog Kozme i Damjana. Valjevska eparhija je u danima darivanja, dala donaciju Opštoj bolnici.

Protojerej Teovanović s ponosom je govori o uvođenju veronauke u škole i predškolske ustanove.  “U okviru Srpske pravoslavne crkve u samom smo vrhu po pitanju broja đaka koji prate nastavu veronauke i jedini smo grad u SPC gde veronauku predaju učitelji u vrtićima. Možemo se pohvaliti i duhovnim tribinama za koje su zaduženi sveštenici i koordinatori. Proslavljali smo 1700 godina od donošenja Milanskog edikta u Hramu Vaskrsenja Hristovog. Pečat svih dešavanja u našoj eparhiji je vađenje moštiju Prepodobnog oca Justina Ćelijskog i gradnja njegovog hrama,” zaključuje je protojerej Milovan Teovanović.

 

Aktuelno

Vatrogasci (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nezvanično Pre 11 sati 50 minuta

Starica stradala u požaru u selu Dračić kod Valjeva

U selu Dračić, kod Valjeva, sinoć je u požaru nastradala M.I. (87) iz tog sela, nezvanično saznaju Kolubarske.rs. Požar je prijavljen oko 19 časova, gorela je manja pomoćna kuća u kojoj je živela...

Radovan Trnavac Mića (foto: Đorđe Đoković)
In memoriam Pre 1 dan

Radovan Trnavac Mića (1950-2024)

Akademski slikar Radovan Trnavac Mića preminuo je danas u Beogradu posle kraće blesti. Rođen je 1950. godine u Kragujevcu, osnovnu školu završio je u Valjevu, a srednju Elektrotehničku školu...  · 3 komentara