Hram (foto: Đorđe Đoković)
Hram (foto: Đorđe Đoković)
07.01.2016, 16:16

Deset godina Valjevske eparhije

č: | fb:

U 2016. godini navršava se  decenija od uspostavljanja Valjevske eparhije. Sveštenstvo i monaštvo, na čelu sa episkopom vladikom Milutinom, ponosno je na postignute rezultate u proteklih deset godina, a Božić je bio prilika da o tome porazgovaramo sa arhijerejskim namesnikom Milovanom Teovanovićem.

“Što se tiče naše eparhije na čelu sa našim episkopom vladikom Milutinom, sa sveštenstvom i monaštvom možemo reći da smo dosta ponosni na rezultate koje on kao naš duhovni otac u saradnji sa nama i vernicima u eparhiji postigao,” rekao je Arhijerejski namesnik II valjevski Milovan Teovanović. Objasnio je da su spoljni radovi na Hramu Vaskrsenja dobrim delom završeni, kao i plato ispred Hrama. Izgrađena je crkva posvećena Svetom Nektariju Eginskom, nadajući se da će do kraja godine svi poslovi biti privedeni kraju.

Milovan Teovanović

Milovan Teovanović (Foto: Đorđe Đoković)

On je istakao da je zadovoljan saradnjom sa predstavnicima gradske vlasti i vojske, kao i da su ostvarili dobru saradnju sa bolnicom u Valjevu, gde je izgrađena crkva Svetog Kozme i Damjana. Valjevska eparhija je u danima darivanja, dala donaciju Opštoj bolnici.

Protojerej Teovanović s ponosom je govori o uvođenju veronauke u škole i predškolske ustanove.  “U okviru Srpske pravoslavne crkve u samom smo vrhu po pitanju broja đaka koji prate nastavu veronauke i jedini smo grad u SPC gde veronauku predaju učitelji u vrtićima. Možemo se pohvaliti i duhovnim tribinama za koje su zaduženi sveštenici i koordinatori. Proslavljali smo 1700 godina od donošenja Milanskog edikta u Hramu Vaskrsenja Hristovog. Pečat svih dešavanja u našoj eparhiji je vađenje moštiju Prepodobnog oca Justina Ćelijskog i gradnja njegovog hrama,” zaključuje je protojerej Milovan Teovanović.

 

Aktuelno

Dom zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
U Bolnici i Domu zdravlja Pre 18 sati 32 minuta

Preventivni pregledi u nedelju 8. septembra

Akcija besplatnih preventivnih pregleda biće nastavljena u nedelju, 8. septembra 2024. godine, od 8 do 17 časova. Građani, i oni bez zdravstvenog osiguranja, biće u prilici da bez zakazivanja i...

Gradac bez glavnog vrela (foto: Slobodan Ćirić)
Zbog suše 5.09.2024

Presušilo glavno vrelo reke Gradac

Glavno vrelo na izvorištu Gradca, desetak kilometara od centra Valjeva, nedavno je presušilo, ostali su manji izvori nizvodno, pa reka ipak teče. Nekoliko manjih izvora ispod glavnog vrela još uvek...  · 18 komentara