Rada Munjić (foto: Đorđe Đoković)
Rada Munjić (foto: Đorđe Đoković)
19.01.2016, 13:23

Pobednik Rada Munjić

č: | fb:

U tradicionalnoj trci za časni krst, održanoj danas na Berkovoj brani na Gradcu, na verski praznik Bogojavljenje, pobedila je hemijski tehničar Valjevka Rada Munjić, dok je druga bila studentkinja novosadskog DIF-a Tijana Vuković, takođe iz Valjeva. Iza njih plasirali su se valjevski vaterpolisti Filip Filipović i Jovan Dragojević.

Učestvovalo je 39 takmičara, među njima i Nenad Berta iz Stare Pazove i Srđan Tarbuk iz Beograda. Ostali su bili iz Valjeva.

Plivanje za krst

Plivanje za krst (Foto: Đorđe Đoković)

Časni krst je u hladnu vodu Gradca iz svog čamca bacio vladika valjevski Milutin (Knežević), a takmičenju, na stazi dugoj 44 metra, po običaju je prisustvovalo nekoliko stotina građana. Podsećamo da je i prošle godine pobedila dama, gošća iz Ukrajine.

Litija

Litija (Foto: Đorđe Đoković)

Bogojavljenje je jutros obeleženo liturgijama u hramovima SPC, a bogojavljenska litija u Valjevu je iz porte hrama Pokrova presvete Bogorodice išla Ulicom vojvode Mišića do Trga vojvode Mišića, gde je osvećena vodica, koja je deljena vernicima. Potom je sa „belog mosta“ u reku Kolubaru bačen ledeni krst, kojim su na simboličan način osvećene vode Valjevskog kraja.

Bacanje krsta u vodu

Bacanje krsta u vodu (Foto: Đorđe Đoković)

Krst

Krst (Foto: Đorđe Đoković)

Najdužu tradiciju plivanja za časni krst na Bogojavljenje, uz Valjevce, imaju Mioničani, koji se po tradiciji nadmeću u Banji Vrujci.

 

 

 

Aktuelno

Vatrogasci (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nezvanično Pre 11 sati 18 minuta

Starica stradala u požaru u selu Dračić kod Valjeva

U selu Dračić, kod Valjeva, sinoć je u požaru nastradala M.I. (87) iz tog sela, nezvanično saznaju Kolubarske.rs. Požar je prijavljen oko 19 časova, gorela je manja pomoćna kuća u kojoj je živela...

Radovan Trnavac Mića (foto: Đorđe Đoković)
In memoriam Pre 23 sati 58 minuta

Radovan Trnavac Mića (1950-2024)

Akademski slikar Radovan Trnavac Mića preminuo je danas u Beogradu posle kraće blesti. Rođen je 1950. godine u Kragujevcu, osnovnu školu završio je u Valjevu, a srednju Elektrotehničku školu...  · 3 komentara