Rada Munjić (foto: Đorđe Đoković)
Rada Munjić (foto: Đorđe Đoković)
19.01.2016, 13:23

Pobednik Rada Munjić

č: | fb:

U tradicionalnoj trci za časni krst, održanoj danas na Berkovoj brani na Gradcu, na verski praznik Bogojavljenje, pobedila je hemijski tehničar Valjevka Rada Munjić, dok je druga bila studentkinja novosadskog DIF-a Tijana Vuković, takođe iz Valjeva. Iza njih plasirali su se valjevski vaterpolisti Filip Filipović i Jovan Dragojević.

Učestvovalo je 39 takmičara, među njima i Nenad Berta iz Stare Pazove i Srđan Tarbuk iz Beograda. Ostali su bili iz Valjeva.

Plivanje za krst

Plivanje za krst (Foto: Đorđe Đoković)

Časni krst je u hladnu vodu Gradca iz svog čamca bacio vladika valjevski Milutin (Knežević), a takmičenju, na stazi dugoj 44 metra, po običaju je prisustvovalo nekoliko stotina građana. Podsećamo da je i prošle godine pobedila dama, gošća iz Ukrajine.

Litija

Litija (Foto: Đorđe Đoković)

Bogojavljenje je jutros obeleženo liturgijama u hramovima SPC, a bogojavljenska litija u Valjevu je iz porte hrama Pokrova presvete Bogorodice išla Ulicom vojvode Mišića do Trga vojvode Mišića, gde je osvećena vodica, koja je deljena vernicima. Potom je sa „belog mosta“ u reku Kolubaru bačen ledeni krst, kojim su na simboličan način osvećene vode Valjevskog kraja.

Bacanje krsta u vodu

Bacanje krsta u vodu (Foto: Đorđe Đoković)

Krst

Krst (Foto: Đorđe Đoković)

Najdužu tradiciju plivanja za časni krst na Bogojavljenje, uz Valjevce, imaju Mioničani, koji se po tradiciji nadmeću u Banji Vrujci.

 

 

 

Aktuelno

Dom zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
U Bolnici i Domu zdravlja Pre 16 sati 56 minuta

Preventivni pregledi u nedelju 8. septembra

Akcija besplatnih preventivnih pregleda biće nastavljena u nedelju, 8. septembra 2024. godine, od 8 do 17 časova. Građani, i oni bez zdravstvenog osiguranja, biće u prilici da bez zakazivanja i...

Gradac bez glavnog vrela (foto: Slobodan Ćirić)
Zbog suše 5.09.2024

Presušilo glavno vrelo reke Gradac

Glavno vrelo na izvorištu Gradca, desetak kilometara od centra Valjeva, nedavno je presušilo, ostali su manji izvori nizvodno, pa reka ipak teče. Nekoliko manjih izvora ispod glavnog vrela još uvek...  · 18 komentara