Poledica (foto: Đorđe Đoković)
Poledica (foto: Đorđe Đoković)
21.01.2016, 13:07

Preko 60 padova za nedelju dana

č: | fb:

Za samo nedelju dana preko 60 pacijenata je pomoć zatražilo u Urgentnom centru Opšte bolnice zbog pada na zaleđenim trotoarima ili ispred ulaza u kuće. Među povređenima, njih 15-oro je zadobilo prelome, dok su ostali imali uganića i lakše povrede.

Doktori u Urgentnom centru kažu da su među pacijentima najbrojnije starije osobe, ali ima dosta i mladih koji su se povredili prilikom pada na ledu. Specijalista ortopedije i traumatologije dr Branko Stanković navodi da su najčešće povrede nagnječenja ruku, ramena, skočnog zgloba, kao i prelomi podlaktica i potkolenica. „Većina osoba sa ortopedskim povredama se zbrinjava ambulantno. Od Nove godine operisali smo petnaestak preloma koji su zapravo posledica trauma prilikom klizanja i pada na ravnom,” rekao je dr Branko Stankovic.

Iz Opšte bolnice još navode da starije osobe pri padu, najčešće, polome kuk, butnu kost i potkolenicu i takvi prelomi se u većini slučajeva operativno zbrinjavaju. Pored ovih povreda česti su prelomi ručnog zgloba, distorzije, uganuća i povrede kičme.

Doktori skreću pažnju da ove godine ima mnogo više povreda zbog padova na zaleđenim površinama nego prethodnih godina u zimskom periodu i građane savetuje da budu oprezni.

“Apelujemo, posebno na starije sugrađane, da ne izlaze u ranim jutarnjim časovima ili kasno popodne dok postoji led i poledica”, upozorava dr Stanković. Savet doktora je da, ako već moramo da se krećemo po ledu, koristimo adekvatnu obuću, kao i da hodamo na, kako rekoše, širokoj osnovi.

Ortopedi upozoravaju da su izuzetno teški prelomi osteoporozom zahvaćenih kostiju. “Svakodnevno se na odeljenje Ortopedije primi i po jedan ili dva starija pacijenta sa prelomom kuka ili natkolenice. Procenat takvih povreda je veći kod žena, ali toga ima i tokom čitave godine, samo je sada, zbog vremenskih uslova, broj povećan,” dodaje specijalista ortopedije i traumatologije dr Branko Stanković. 

Ortopedi posebno apeluju na sugrađane da ukoliko se povrede obavezno pomoć zatraže u zdravstvenoj ustanovi, gde će biti adekvatno medicinski zbrinuti, a nikako da odlaze narodnim lekarima, što je u poslednje vreme česta pojava.

 

 

Aktuelno

Vatrogasci (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nezvanično Pre 11 sati 45 minuta

Starica stradala u požaru u selu Dračić kod Valjeva

U selu Dračić, kod Valjeva, sinoć je u požaru nastradala M.I. (87) iz tog sela, nezvanično saznaju Kolubarske.rs. Požar je prijavljen oko 19 časova, gorela je manja pomoćna kuća u kojoj je živela...

Radovan Trnavac Mića (foto: Đorđe Đoković)
In memoriam Pre 1 dan

Radovan Trnavac Mića (1950-2024)

Akademski slikar Radovan Trnavac Mića preminuo je danas u Beogradu posle kraće blesti. Rođen je 1950. godine u Kragujevcu, osnovnu školu završio je u Valjevu, a srednju Elektrotehničku školu...  · 3 komentara