Poledica (foto: Đorđe Đoković)
Poledica (foto: Đorđe Đoković)
21.01.2016, 13:07

Preko 60 padova za nedelju dana

č: | fb:

Za samo nedelju dana preko 60 pacijenata je pomoć zatražilo u Urgentnom centru Opšte bolnice zbog pada na zaleđenim trotoarima ili ispred ulaza u kuće. Među povređenima, njih 15-oro je zadobilo prelome, dok su ostali imali uganića i lakše povrede.

Doktori u Urgentnom centru kažu da su među pacijentima najbrojnije starije osobe, ali ima dosta i mladih koji su se povredili prilikom pada na ledu. Specijalista ortopedije i traumatologije dr Branko Stanković navodi da su najčešće povrede nagnječenja ruku, ramena, skočnog zgloba, kao i prelomi podlaktica i potkolenica. „Većina osoba sa ortopedskim povredama se zbrinjava ambulantno. Od Nove godine operisali smo petnaestak preloma koji su zapravo posledica trauma prilikom klizanja i pada na ravnom,” rekao je dr Branko Stankovic.

Iz Opšte bolnice još navode da starije osobe pri padu, najčešće, polome kuk, butnu kost i potkolenicu i takvi prelomi se u većini slučajeva operativno zbrinjavaju. Pored ovih povreda česti su prelomi ručnog zgloba, distorzije, uganuća i povrede kičme.

Doktori skreću pažnju da ove godine ima mnogo više povreda zbog padova na zaleđenim površinama nego prethodnih godina u zimskom periodu i građane savetuje da budu oprezni.

“Apelujemo, posebno na starije sugrađane, da ne izlaze u ranim jutarnjim časovima ili kasno popodne dok postoji led i poledica”, upozorava dr Stanković. Savet doktora je da, ako već moramo da se krećemo po ledu, koristimo adekvatnu obuću, kao i da hodamo na, kako rekoše, širokoj osnovi.

Ortopedi upozoravaju da su izuzetno teški prelomi osteoporozom zahvaćenih kostiju. “Svakodnevno se na odeljenje Ortopedije primi i po jedan ili dva starija pacijenta sa prelomom kuka ili natkolenice. Procenat takvih povreda je veći kod žena, ali toga ima i tokom čitave godine, samo je sada, zbog vremenskih uslova, broj povećan,” dodaje specijalista ortopedije i traumatologije dr Branko Stanković. 

Ortopedi posebno apeluju na sugrađane da ukoliko se povrede obavezno pomoć zatraže u zdravstvenoj ustanovi, gde će biti adekvatno medicinski zbrinuti, a nikako da odlaze narodnim lekarima, što je u poslednje vreme česta pojava.

 

 

Aktuelno

Dom zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
U Bolnici i Domu zdravlja Pre 18 sati 25 minuta

Preventivni pregledi u nedelju 8. septembra

Akcija besplatnih preventivnih pregleda biće nastavljena u nedelju, 8. septembra 2024. godine, od 8 do 17 časova. Građani, i oni bez zdravstvenog osiguranja, biće u prilici da bez zakazivanja i...

Gradac bez glavnog vrela (foto: Slobodan Ćirić)
Zbog suše 5.09.2024

Presušilo glavno vrelo reke Gradac

Glavno vrelo na izvorištu Gradca, desetak kilometara od centra Valjeva, nedavno je presušilo, ostali su manji izvori nizvodno, pa reka ipak teče. Nekoliko manjih izvora ispod glavnog vrela još uvek...  · 18 komentara