Svetski dan davalaca krvi (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Svetski dan davalaca krvi (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
22.01.2016, 10:02

U valjevskoj bolnici nema nestašice krvi

č: | fb:

Opšta bolnica u Valjevu ima dovoljne zalihe krvi svih grupa, potvrđeno je Kolubarskim.rs u toj  zdravstvenoj ustanovi. Načelnik Službe transfuziologije dr Milutin Mihajlović kaže da u valjevskoj bolnici nema nestašice krvi zahvaljujući i tome što je pred novogodišnje praznike organizovano nekoliko akcija dobrovoljnog davalaštva, kao i u januaru u Kovačkom centru kada se odazvalo 50 davalaca. „Mnoge ustanove i preduzeća u gradu, ali i Kolubarskom okrugu imaju organizovane godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva. Stabilna situacija vezana za zalihe krvi je i rezultat umreženog rada sa volonterima Crvenog krsta“, kaže dr Mihajlović.

Institut za transfuziju krvi Srbije ovih dana apeluje na građane da se odazovu na pozive za dobrovoljno davanje krvi, jer zbog nestašice u mnogim bolnicama u Srbiji postoji mogućnost da operacije budu odložene.

„U hitnim situacijama kada je pacijentima valjevske bolnice neopodna neka komponenta krvi računamo i na pomoć Instituta za transfuziju, koji trenutno apeluje na davaoce. To su izuzetno retke situacije i godišnje maksimalno dobijemo do 20 jedinica krvi. Sada smo u mogućnosti da uzvratimo i odazvali smo se apelu, tako da smo prosledili 20 jedinica krvi kako bi pomogli u ovoj nestašici“, kaže dr Mihajlović.

Prema podacima Službe transfuziologije prošle godine je značajno povećana potrošnja, pre svega jedinica eritrocita kao glavne komponenta. Doktor Mihajlović navodi da je 2014. godine potrošeno 3301 jedinica eritrocita, dok je prošle godine potrošeno 524 jedinice eritrocita više nego pre dve godine. „To govori da se broj pacijenata povećao i to onih kojima je neophodna transfuzija, a oni su pretežno sa odeljenja onkologije, hematologije i naravno standardanog operativnog programa“, kaže dr Mihajlović dodajući da služba uvek prati potrebe i planski povećava aktivnosti. Povećan je i ukupan broj uzetih jedinica krvi tako da je prošle godine u odnosu na 2014. godinu bilo 740 jedinica krvi više i taj, uslovno rečeno, višak je dat za potrebe pacijenata iz Valjeva koji se leče u beogradskim zdravstvenim ustanovama.

Načelnik Službe transfuziologije dr Milutin Mihajlović najavljuje tradicionalnu akciju dobrovoljnog davalaštva krvi u subotu 23. januara u Policijskoj upravi, gde se očekuju do 150 davalaca. Poziva i sugrađane da dođu i da daju krv svakog radnog dana od 7.30 do 14.00 časova u prostorijama službe.

Aktuelno

Dom zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
U Bolnici i Domu zdravlja Pre 18 sati 41 minuta

Preventivni pregledi u nedelju 8. septembra

Akcija besplatnih preventivnih pregleda biće nastavljena u nedelju, 8. septembra 2024. godine, od 8 do 17 časova. Građani, i oni bez zdravstvenog osiguranja, biće u prilici da bez zakazivanja i...

Gradac bez glavnog vrela (foto: Slobodan Ćirić)
Zbog suše 5.09.2024

Presušilo glavno vrelo reke Gradac

Glavno vrelo na izvorištu Gradca, desetak kilometara od centra Valjeva, nedavno je presušilo, ostali su manji izvori nizvodno, pa reka ipak teče. Nekoliko manjih izvora ispod glavnog vrela još uvek...  · 18 komentara