Ilustracija (foto: Đorđe M. Đoković)
Ilustracija (foto: Đorđe M. Đoković)
22.01.2016, 07:58

Poslanici, ne ukidajte autorska prava fotografima

č: | fb:

Udruženje novinara Srbije (UNS), Udruženje fotoreportera Srbije (UFOS), Foto-asocijacija Vojvodine (FAV), Centar za razvoj fotografije (CRF) i Organizacija fotografskih autora (OFA) zatražili su od poslanika Skupštine Srbije da glasaju protiv predloga autentičnog tumačenja člana Zakona o autorskim i srodnim pravima.

U saopštenju UNS-a navodi se da bi usvajanjem autentičnog tumačenja člana Zakona o autorskim i srodnim pravima koje je dostavio Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo, Skupština prihvatila da fotografija "koja se pojavljuje i preuzima u elektronskom obliku, bez obzira da li je originalna duhovna tvorevina" izgubi autorsko-pravnu zaštitu.

"Na taj način, jedino autori fotografija (od svih autora autorskih dela) bili bi lišeni autorsko-pravne zaštite", navodi se u saopštenju i dodaje da će usvajanjem takvog tumačenja Zakon biti protivrečan samom sebi jer je u jednom članu fotografija posebno istaknuta kao autorsko delo.

Udruženja su pitala poslanike da li su spremni da preuzmu odgovornost, kada fotografima oduzmu zaštitu autorskih prava, za odštete koje bi država Srbija morala da im zbog toga nadoknadi ukoliko pravdu budu tražili u Evropskom sudu za ljudska prava.

UNS, UFOS, FAV, CRF i OFA ukazali su na činjenicu da je takvo tumačenje doneto bez javne rasprave, bez konsultovanja struke i da predstavlja proizvoljno tumačenje zakona, tim pre što nije konsultovan nijedan autoritet u ovoj oblasti.

Predlog za donošenje autentičnog tumačenja odredbe člana 2. stav 2. Zakona o autorskom i srodnim pravima a koji je usvojen, podnela je poslanica SNS-a Dušica Stojković.

Aktuelno

Sneg u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
Mesec dana pered početak zimske sezone 16.10.2024

Nema zainteresovanih za čišćenje snega u Valjevu

Nijedna ponuda nije prispela do isteka roka za javnu nabavku zimsko održavanje ulica i puteva, a do početka sezone zimskog održavanja ostalo je manje od mesec dana. Procenjena vrednost ovogodišnjeg...  · 10 komentara