Rušenje letnjih bašta u Tešnjaru (foto: Đorđe Đoković)
Rušenje letnjih bašta u Tešnjaru (foto: Đorđe Đoković)
25.01.2016, 13:16

Počelo rušenje letnjih i zimskih bašta u Tešnjaru

č: | fb:

Danas je počelo rušenje letnjih i zimskih bašta ispred ugostiteljskih objekata u Tešnjaru, rešenjem Gradske uprave Odeljenja za inspekcijske poslove, kojim je naloženo uklanjanje 30 bespravno podignutih manjih montažnih objekata. Načelnik Odeljenja za inspekcijske poslove Saša Ivanović kaže da je većina vlasnika ili korisnika ugostiteljskih objekata, kojima je nedavno uručeno rešenje, samoinicijativno već srušila bašte, a rok da to učine je do srede, 27. januara.

Rušenje letnjih bašta u Tešnjaru

Rušenje letnjih bašta u Tešnjaru (Foto: Đorđe Đoković)

Rušenje ne znači da su bašte „proterane“ iz Tešnjara, nego znači „uvođenje reda u staru gradsku čaršiju“, poručuje gradska vlast.

Načelnik jedne od dve gradske uprave Aleksandar Vujić Subotić objašnjava da to što su neki vlasnici ugostiteljskih objekata sebi dali za pravo da letnje bašte pretvore u zimske je „visok stepen bezobrazluka pojedinaca“. Objašnjava da su letnje bašte postavljene 2008. godine i sve dozvole su privremene na godinu dana. „Gradska vlast je tolerisala to što su sedam godina radili bez dozvole, ali sada je vreme da se uvede red. Grad ne želi da zatvori ugostiteljske lokale, ali odluke i propisi se moraju poštovati, i zbog grada, ali i zbog žitelja Tešnjara. Morali smo povući liniju“, kaže Vujić Subotić ne precizurajući zbog čega je linija povučena tek posle sedam godina i to usred zime.

Načelnik Odeljenja za inspekcijske poslove Saša Ivanović kaže da su letnje i zimske bašte u Tešnjaru podignute bespravno ili sa privremenom dozvolom. „Kada su postavljene letnje bašte to su bili samo montažni podijumi od nekoliko kvadrata, da bi u međuvremenu pojedini vlasnici te bašte proširili i pretvorili u zimske zauzimajući ceo trotoar i dobar deo ulice“, kaže Ivanović. On dodaje da namera gradskog rukovodstva nije da oteža ili zabrani poslovanje ugostiteljima, nego da uvede red u Tešnjar.

Saša Ivanović

Saša Ivanović (Foto: Đorđe Đoković)

Na pitanje Kolubarskih.rs zbog čega se baš sada „uvodi red u Tešnjar“ nakon sedam godina, Ivanović odgovara da to do sada nije činjeno jer je gradsko rukovodstvo imalo razumevanje za ugostitelje i njihovu delatnost. „Izlazilo im se u susret, ali neki su to zloupotrebili, sada je to sa letnjim i zimskim baštama uzelo maha, čime je naružen Tešnjar, tako da smo morali da intervenišemo“, kaže Ivanović.

On dodaje da će ugostitelji moći da imaju letnje bašte ispred svojih objekata, koje će biti tipske i ambijentalno prilagođene Tešnjaru. „Zavod za zaštitu spomenika kulture uradiće projekat tipskih montažno-demontažnih bašta koje bi postojale samo leti. Projekti će biti urađeni do marta kako bi zainteresovani ugostitelji mogli da ih postave do početka sezone uz potrebne dozvole. Letnje bašte biće postavljene u aprilu, a uklonjene u oktobru“, kaže načelnik Odeljenja za inspekcijske poslove Saša Ivanović.

Rušenje letnjih bašta u Tešnjaru

Rušenje letnjih bašta u Tešnjaru (Foto: Đorđe Đoković)

Većina vlasnika ugostiteljskih objekata u Tešnjaru poštuje rešenje Odeljenja za inspekcijske poslove o uklanjanju montažnih objekata, ali su protiv ovakvog načina i to usred zime.

Aleksandar Branković, vlasnik kafića „Bahus", skreće pažnju da ovaj problem sa letnjim baštama i tendama traje već 25 godina, a da Zavod za zaštitu spomenika kulture u Valjevu više od 17 godina ne izdaje dozvole, „jer po njima u Tešnjaru ne može ništa“, ako se izuzme 2008. godina, kada su zbog snimanja filma u Tešnjaru izdate privremene dozvole na godinu dana za postavljanje letnjih bašta.

„Upravo zbog toga da u Tešnjaru ne može ništa, došli smo do ovoga. A i zbog toga što Grad i Zavod ne mogu da se dogovore imamo situaciju da se sada sve ruši, a posle ćemo da vidimo šta ćemo i kako ćemo. Bilo je logično da nam pokažu to novo idejno rešenje letnjih bašta, da se upoznamo i prilagodimo“, kaže Branković. On ne spori da su neki ugostitelji u Tešnjaru zloupotrebili situaciju, ali zloupotrebe se uvek dešavaju kada nema zakona i pravila. „Nejasno je zbog čega se kažnjavaju oni čije tende i letnje bašte nikoga ne ugrožavaju niti kome smetaju. Zašto se ne kazne oni koji su od tende napravili poslovni prostor? Čini mi se da je gradska vlast primenila princip, hajde da kaznimo sve!“

Aleksandar Branković

Aleksandar Branković (Foto: Đorđe Đoković)

Načelnik Odeljenja za inspekcijske poslove Saša Ivanović ne slaže se sa tvrdnjom Aleksandra Brankovića, vlasnika „Bahusa“, da je princip da se kazne svi, pa ček i oni koji nisu svoje letnje bašte pretvorili u zimske i zauzeli pola ulice. Ivanović ponavlja da je odluka gradskog rukovodstva da se u Tešnjar uvede red i da ispred ugostiteljskih objekata budu tipske montažne letnje bašte koje će biti postavljene u aprilu, a uklonjene u oktobru.

Bašte koje će tek biti uklonjene

Bašte koje će tek biti uklonjene (Foto: Đorđe Đoković)

 

Aktuelno

Medvednik (foto: Đorđe Đoković)
Gost-post Pre 1 sati 49 minuta

Ko se "igra" sa zaštitom valjevskih planina

U svim Prostornim Planovima Republike Srbije, počev od 1996. godine, valjevske planine se planiraju za zaštitu. I u najnovijem Prostornom Planu za zaštitu od 2021-2035. godine su planirani...  · 1 komentar