Zgrada u kojoj se nalazi
Zgrada u kojoj se nalazi "Abrašević" (foto: Đorđe Đoković)
17.02.2016, 10:18

Bioskop će u Valjevu da „oživi“

č: | fb:

Valjevo će u ovoj godini dobiti modernu bioskopsku salu sa stotinu mesta u kojoj će biti prikazivane 3D projekcije. Nakon više od deset godina od ideje i skoro dve godine od početka rekonstrukcije sale nekadašnjeg Doma omladine, iz gradske kase biće obezbeđen novac za završetak radova i opremanje bioskopa.

Gradonačelnik Valjeva Stanko Terzić je obećao da će nova bioskopska sala biti završena u ovoj godini. „U budžetu je planirano 25 miliona dinara za opremanje nove škole u Brđanima, ali će to u značajnom iznosu finanisrati Ministarstvo prosvete, tako da ćemo deo novca namenjenog za opremanje škole investirati u završetak bioskopske sale“, najavio je na sednici Gradskog veća Terzić.

Rekonstrukcija male sale nekadašnjeg Doma omladine počela je pre desetak godina, ali je ubrzo prekinuta. Novi projekat, po kome je rekonstrukcija sale trebalo da košta oko devet miliona dinara, urađen je 2013, tako da su radovi nastavljeni 2014. godine. 

Miloš Smiljanić

Miloš Smiljanić (Foto: Đorđe Đoković)

Direktor Centra za kulturu Miloš Smiljanić kaže da je do sada utrošeno oko pet miliona dinara, dok je iz gradske kase za ovu godinu za nastavak radova u maloj sali opredeljeno dva miliona dinara. „Kada je počela rekonstrukcija male sale, pre dve godine, planirano je da radovi budu završeni za četiri godine, do kada bi trebalo da dobijemo modernu bioskopsku salu sa stotinu mesta u kojoj bi svakodnevno bile filmske projekcije. Međutim, sada sa dodatnim novcem koji ćemo dobiti iz gradske kase, a što je najavio gradonačelnik, radovi mogu biti završeni i ove godine“, kaže Smiljanić. Pored rekonstrukcije sale, neophodna je rekonstrukcija hola, koji će biti preuređen u kafić, biletarnicu i ulaz u bioskopsku salu.

On dodaje da su, da bi priča novog modernog bioskopa bila zaokružena, neophodna sredstva i za nabavku opreme, koja bi koštala osam do devet miliona dinara. „Centar za kulturu, koji nema adekvatnu opremu za prikazivanje filmova, sada dobija 20 posto od cene karte, dok bi sa svojom opremom dobijao duplo više“, navodi naš sagovornik.

Smiljanić podseća da Centar za kulturu godinama bioskopske projekcije usklađuje sa drugim programima s obzirom na to da je u funkciji samo velika sala. "Dobijanjem bioskopske sale taj problem će biti rešen, kao i problem neisplativosti da se pojedini filmovi, za koje nema velikog interesovanja, prikazuju u velikoj sali sa 600 mesta", dodaje Smiljanić.

Prošle godine uz slogan „Bioskop živi" održani su Valjevski filmski susreti u organizaciji Valjevske kulturne mreže. Tada su akteri festivala sedme umetnosti poslali poruku da u Valjevu treba da oživi bioskop, koji je osnovan pre 105 godina, a nemarom, besparicom, nezainteresovanošću... zatvoren pre deset godina. 

Direktor Centra za kulturu Miloš Smiljanić objašnjava da je mala sala predviđena za bioskop, međutim uvek može da joj se promeni namena, može se koristiti za koncerte, tribine, književne večeri, pa i manje pozorišne, recimo dečje predstave.


U toku je i sređivanje hola Centra za kulturu

Nakon više godina na red za sređivanje došao je i hol Centra za kulturu, a vrednost radova je oko pola milona dinara. Kako reče direktor Miloš Smiljanić to su za sada mali ili osnovni radovi, kako bi hol bio funkcionalniji i kako bi bili zadovoljeni neki osnovni standardi kada je reč, pre svega, o organizovanju izložbi slika i fotografija. 

U toku je zamena rasvete, što podrazumeva i promenu konstrukcije za reflektore i sijalice u holu, ali i foajeu, i postavljenje najmodernije led rasvete. Smiljanić kaže da su se za led sijalice odlučili, pre svega, zbog uštede i podseća da je prošle godine zamenjena rasveta u velikoj sali Centra za kulturu, gde je do postavljanja led rasvete potrošnja bila pet kilovat-časova struje, a sada je potrošnja pet puta manja.

Hol Centra za kulturu

Hol Centra za kulturu (Foto: Đorđe Đoković)

„Scenu smo produžili za metar i po, urađen je novi laminat. Sledi krečenje, a ono što je najznačajnije jeste da smo konačno renovirali toalete, koji nisu sređivani nekoliko decenija", kaže Smiljanić.

Direktor Centra za kulturu ponavlja da su ovi radovi minimalni i dodaje da je neophodna ozbiljnija rekonstrukcija zdanja starog 60 godina od preko 3.600 kvadrata, ali za te radove su potrebna velika sredstva. „Bilo bi dobro, iz više razloga, a pre svega zbog uštede energije, zameniti stolariju, koja je dotrajala i ‘šuplja‘. Trebalo bi srediti i fasadu sa koje će početi da otpadaju delovi”, kaže Smiljanić i pokazuje deo zgrade Centraza kulturu, iznad stubova na spratu, gde je počela da raste trava.

Darija Ranković i Miloš Smiljanić

Darija Ranković i Miloš Smiljanić (Foto: Đorđe Đoković)

  

Aktuelno

Dom zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
U Bolnici i Domu zdravlja Pre 18 sati 52 minuta

Preventivni pregledi u nedelju 8. septembra

Akcija besplatnih preventivnih pregleda biće nastavljena u nedelju, 8. septembra 2024. godine, od 8 do 17 časova. Građani, i oni bez zdravstvenog osiguranja, biće u prilici da bez zakazivanja i...

Gradac bez glavnog vrela (foto: Slobodan Ćirić)
Zbog suše 5.09.2024

Presušilo glavno vrelo reke Gradac

Glavno vrelo na izvorištu Gradca, desetak kilometara od centra Valjeva, nedavno je presušilo, ostali su manji izvori nizvodno, pa reka ipak teče. Nekoliko manjih izvora ispod glavnog vrela još uvek...  · 18 komentara