Svetski dan zdravlja (arhiva) (foto: Đorđe Đoković)
Svetski dan zdravlja (arhiva) (foto: Đorđe Đoković)
07.04.2016, 10:01

“Pobedimo dijabetes”

č: | fb:

Danas je i u Valjevu obeležen Svetski dan zdravlja, koji je ove godine posvećen šećernoj bolesti. Na manifestaciji koja je održana na Gradskom trgu pod sloganom „Pobedi dijabetes” realizovane su brojne zdravstveno-promotivne i preventivne akcije, kako bi se skrenula pažnja na ovu bolest.

U Valjevu je registrovano 8.000 dijabetičara. Prema podacima Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“, u Srbiji 710.880 odraslih osoba ima dijabetes, svake godine je oko 16.000 novoobolelih, a istovremeno 36 posto ljudi ne zna da ima dijabetes. Najviše obolelih je starosti od 40 godina pa naviše. Lekari objašnjavaju da je tip 2 dijabetesa zastupljen kod 87 posto obolelih, a zbog blagih simptoma godinama može proći neopaženo.

Merenje pritiska

Merenje pritiska (Foto: Đorđe Đoković)

Zdravstveni radnici Polivalentne patronažna služba Doma zdravlja Valjevo, u saradnji sa Crvenim krstom  Valjevo i Medicinskom školom „Dr Miša Pantić“, ovog prepodneva građanima su merili pritisak i nivo šećera u krvi, podeljene su edukativne brošure i priređena je izložba o zdravim stilovima života.

S obzirom na to da je dijabetes „tihi ubica“, odnosno često ne bude otkriven na vreme, prevencija je veoma bitna.

Osnovni faktori rizika su: nepravilna ishrana i fizička neaktivnost, gojaznost, genetska uslovljenost i pušenje. Trećina pacijenata u prvih 10 godina dobije komplikacije, a dva puta veći rizik je za akutni infarkt miokarda, slepilo, amputaciju donjih ekstremiteta.

U svetu svaka 12 osoba ima dijabetes, u Evropi je treće oboljenje po morbiditetu od svih hroničnih nezaraznih bolesti. Kod nas je dijabet peti uzrok smrtnosti. U porastu je u zemljama u tranziciji, koje imaju problem gojaznosti i nedovoljne fizičke aktivnosti stanovništva. Ipak, kvalitetan život je moguć uz pravovremeno otkrivanje i lečenje.

Savetovalište za dijabetes u valjevskom Domu zdravlja, sa četiri lekara opšte medicine, počelo je sa radom 1. oktobra prošle godine pri Medicini rada. 

Aktuelno

Dani gljiva na Divčibarama (foto: Dragić Tomić)
U organizaciji Gljivarskog društva Valjevo Pre 4 sati 43 minuta

Dani gljiva u subotu na Divčibarama

Na Divčibarama će u subotu biti održani 29. Dani gljiva u organizaciji Gjivarskog društva Valjevo. Manifestacija će zvanično biti otvorena u subotu, 5. oktobra u 11 časova ispred hotela Heba. "Ova...

Mirjana Pajić se obraća gostima (foto: Miroslava Kojić)
Svečanost u Ivanovcima Pre 2 sati 25 minuta

Zdrava voda sa naše česme za sve

Pod tim nazivom, okupili su se Ivanovčani pre pola godine oko zanimljive aktivnosti, da ožive česmu sa zdravom pijaćom vodom podignutu pre 101 godinu. Svečanost povodom obnove česme, što je podržao...

Protest prosvetara u Beogradu (foto: skrinšot N1)
Bez kraja Pre 4 sati 42 minuta

Da je "sad" kao "nekad", ne bi ih razlikovali i jezički!

Nije suvišno sećati se kako je "nekad bilo", sa nečim i (ili) nekim! Ali verovati i druge ubeđivati da je povratak na to, pa i samo osvrtanje na prošlost na uštrb gledanja sadašnjosti, rešenje...

Novi Maxi u Valjevu (foto: Maxi)
PR Pre 1 dan 1 sati

Otvoren novi Maxi supermarket u Valjevu

Stanovnici Valjeva dobili su danas još jedno mesto za proverenu i kvalitetnu kupovinu po najsavremenijim standardima. Na adresi Kneza Mihaila 84-86, svečano je otvoren najveći Maxi supermarket u...  · 3 komentara