Valjevo (foto: Đorđe Đoković)
Valjevo (foto: Đorđe Đoković)
19.04.2016, 07:05

Umesto jednog, dva poziva za glasanje

č: | fb:

Umesto jednog poziva za glasanje, koji se šalje na kućne adrese, po prvi put dobijaju se dva – jedan za vanredne parlamentarne, a drugi poziv je za lokalne izbore. To je, kako je Kolubarskim.rs potvrđeno u Gradskoj izbornoj komisiji (GIK), unelo zabunu kod građana, jer oduvek su dobijali samo jedan poziv, a posebno je zbunjujuće to što su neki dobili dva poziva sa različitim brojevima.

Za izbore 2012. godine, kada su održani predsednički, parlamentarni i lokalni izbori dobijao se samo jedan poziv za glasanje i tada je Republička izborna komisija (RIK) poverila posao sprovođenja izbora gradskim i opštinskim izbornim komisijama, dok je RIK imao samo ulogu koordinatora. Otuda je pre četiri godine štampan samo jedan poziv za tri glasanja.

 

Ove godine, po prvi put za izbore, razdvojene uloge lokalnih samouprava i Republike

 

Predsednik GIK Vladan Jerinić objašnjava da je ove godine doneta odluka da RIK sprovodi parlamentarne izbore, tako da je formirano radno telo koje će organizovati i sprovesti parlamentarne izbore. Na čelu tog radnog tela nalazi se, po funkciji, načelnik Gradske uprave. Jerinić podseća da je radno telo RIK-a, kao poseban organ, uvedeno 2014. godine jer su tada održani samo parlamentarni izbori, pa nije bilo GIK-a. Na izborima 2012.g. kada su bili predsednički, parlamentarni i lokalni izbori, poslove radnog tela obavljala je Gradska izborna komisija.

Vladan Jerinić

Vladan Jerinić (Foto: Đorđe Đoković)

Jerinić kaže da članovima GIK-a, koji će organizovati i sprovesti lokalne izbore, ali i članovima radnog tela, koji će orgnizovati i sprovesti parlamentarne izbore nije jasno na koji način će biti organizovani izbori i kako će uopšte izgledati ta koordinacija. Naglašava da će, po novim pravilima, brojanju glasačkih listića za parlamentarne izbore prisustvovati samo lica koja su u biračkom odboru po rešenju RIK-a, ali ne i članovi biračkog odbora po rešenju GIK-a.

„Nakon zatvaranja birališta, prvo se broje glasački listići za parlamentarne izbore i tom brojanju će prisustvovati samo lica koja su ovlašćena da sprovedu parlamentarne izbore, dok će članovi biračkog odbora zaduženi za lokalne izbore morati da napuste prostoriju. Nakon toga će zajednički, svi čalnovi biračkog odbora, brojati glasačke listiće lokalnih izbora“, objašnjava Jerinić.

Na pitanje Kolubarskih.rs da li to može da napravi problem tako što će, recimo, članovi biračkog odbora po rešenju GIK-a odbiti da napuste prostoriju želeći da i oni prisustvuju brojanju glasačkih listića za republičke izbore, Jerinić kaže da je moguće, ali veruje da se to neće  dogoditi.

On kaže da iz Republičke komisije nije stiglo nikakvo objašnjenje zbog čega se ove godine uvode nova pravila. „Odluka je doneta, mi je izvršavamo ne ulazeći u razloge za donošenje takve odluke. Da li je u pitanju nepoverenje u gradske i opštinske izborne komisije ili nešto drugo, ja ne znam“, kaže predsednik GIK Vladan Jerinić i podseća da je GIK uspešno sproveo predsedničke, parlamentarne i lokalne izbore 2012. godine. On dodaje da je proteklih 30 godina bio angažovan u izbornoj komisiji Valjeva, ali se ovako nešto dešava po prvi put.

 

Pozivi za glasanje sa dva različita broja

 

Neki sugrađani su dobili dva poziva za glasanje sa dva različita broja, što je takođe unelo zabunu. Vladan Jerinić kaže da je njegov predlog bio da se štampa i deli samo jedan poziv za glasanje, s obzirom na to da postoji samo jedan-jedinstven birački spisak i to na nivou Republike, svaki glasač ima svoj broj. „Međutim prevladao je stav da i GIK treba da štampa svoje pozive i napravljen je ugovor sa Poštom o dostavi poziva biračima“, kaže Jerinić. Nema objašnjenje kako su moguća dva različita broja.

 

Pozivi za glasanje van poštanskog sandučeta

Pozivi za glasanje van poštanskog sandučeta (Foto: Kolubarske.rs)

Čitaoci Kolubarskih.rs su nam skrenuli pažnju i na to da pozivi za glasanje adresirani na lica koja su se odselila ili su preminula, završavaju pored ili ispod poštanskog sandučeta – bačeni u ulazu zgrade. „To kako se uručuju i gde se ostavljaju pozivi za glasanje nije u našoj nadležnosti, jer to radi Pošta. Drugo je pitanje ažurnosti biračkog spiska. Građani su dužni da prijave promenu adrese stanovanja, dok je matična služba dužna da nadležnim organima dostavi umrlicu“, objašnjava predsednik GIK Vladan Jerinić.

Građani se u nedelju na biralištima od 7.00 do 20.00 časova, mogu pojaviti i bez poziva za glasanje uz dokumenat za identifikaciju (važeća lična karta, pasoš ili vozačka dozvola).

Aktuelno

Dani gljiva na Divčibarama (foto: Dragić Tomić)
U organizaciji Gjivarskog društva Valjevo Pre 44 minuta

Dani gljiva u subotu na Divčibarama

Na Divčibarama će u subotu biti održani 29. Dani gljiva u organizaciji Gjivarskog društva Valjevo. Manifestacija će zvanično biti otvorena u subotu, 5. oktobra u 11 časova ispred hotela Heba. "Ova...

Novi Maxi u Valjevu (foto: Maxi)
PR Pre 21 sati 41 minuta

Otvoren novi Maxi supermarket u Valjevu

Stanovnici Valjeva dobili su danas još jedno mesto za proverenu i kvalitetnu kupovinu po najsavremenijim standardima. Na adresi Kneza Mihaila 84-86, svečano je otvoren najveći Maxi supermarket u...  · 2 komentara

Budući izgled deponije Kalenić (foto: )
Najavljeno na sednici Gradskog veća Pre 1 dan

Deponija Kalenić počinje sa radom u oktobru 2025.

Regionalna sanitarna deponija "Kalenić", u istoimenom selu kod Uba, počeće sa radom u oktobru 2025. godine, najavio je Zoran Petrović, direktor Regionalnog centra za upravljanje otpadom...  · 1 komentar