Đaci (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Đaci (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
14.06.2016, 09:21

Malu maturu polaže 1532 osmaka Kolubarskog okruga

č: | fb:

Maturanti osnovnih škola u Srbiji  naredna tri dana polagaće završni ispit pred upis u srednju školu, a od ove godine vreme rešavanja testa je pomereno jedan čas, tako da će ispit trajati od 9.00 do 11.00 časova.

Svršeni osmaci u sredu polažu test iz srpskog (maternjeg) jezika u matičnim školama, u četvrtak16. juna, rešavaju zadatke iz matematike, a narednog dana kombinovani test, sa pitanjima iz pet predmeta (istorija, geografija, biologija, fizika i hemija).

Načelnici školskih uprava danas će preuzeti testove u pratnji policije. Testove će u zgradi Školske uprave čuvati policija 24 časa!

Preliminarni rezultati završnog ispita biće objavljeni 19. juna, dok će konačni rezultati biti poznati 24. juna. Popunjavanje i predaja lista želja u osnovnim školama je 25. i 26. juna.

„Lista sadrži 20 želja, a učenici treba da je popune tako što će prvo dobro razmisliti šta žele, kakva su im interesovanja, i to u skladu sa brojem bodova koje su ostvarili za vreme školovanja i na završnom ispitu”, kaže načelnica Školske uprave za Kolubarski upravni okrug Zorica Jocić. Apeluje na učenike i roditelje da deca unesu što veći broj želja kako bi bila raspoređena u prvom krugu, zbog toga što se dešavalo da učenici unesu nerealnu želju koja nije u skladu sa brojem poena, tako da ostanu neraspoređeni. Jocić dodaje da u gimnazije ili srednje četvorogodišnje stručne škole neće moće da se upišu deca koja imaju manje od 50 poena.

Zorica Jocić

Zorica Jocić (Foto: Đorđe Đoković)

 „Zdravstvena komisija pri Školskoj upravi dala je mišljenje za upis 24-oro dece sa teškim oboljenjima, navodeći obrazovne profile za koja se ta deca ne mogu školovati zbog toga što bi to štetilo njihovom zdravlju, uz preporuku koju školu i smer treba da upišu”, kaže načelnica Školske uprave za Kolubarski okrug Zorica Jocić 

 

Rezultati upisa u srednje škole biće poznati 4. jula, a prvi upisni krug u srednje škole je 5. i 6. jula. Preostala ili slobodna mesta biće objavljena 8. jula, kada počinje drugi upisni krug. Za svršene osmake koji imaju zdravstvene ili neke druge probleme testiranje će biti organizovano u avgustu.

Ove godine završni ispit polagaće 1532 svršena osmaka Kolubarskog okruga. U Valjevu će završni ispit polagati 797 učenika, na Ubu 256, u Lajkovcu 133, u Mionici 121, u Ljigu 117 i u Osečini završni ispit će polagati 108 osmaka.

 

Završnom ispitu mogu prisustvovati i roditelji, i to kao posmatrači, ukoliko Savet roditelja svake škole donese takvu odluku. „Za vreme završnog ispita nisu dozvoljene intervencije roditelja, koji će ući i izaći iz sale istovremeno sa učenicima, ali će nakon završenog testa roditelji moći sve primedbe i komentare da dostave direktorima škola, koji su istovremeno i predsednici školske komisije”, kaže načelnica Školske uprave Kolubarskog upravnog opkruga Zorica Jocić.

 

Aktuelno

Novi Maxi u Valjevu (foto: Maxi)
PR Pre 17 sati 31 minuta

Otvoren novi Maxi supermarket u Valjevu

Stanovnici Valjeva dobili su danas još jedno mesto za proverenu i kvalitetnu kupovinu po najsavremenijim standardima. Na adresi Kneza Mihaila 84-86, svečano je otvoren najveći Maxi supermarket u...  · 2 komentara

Budući izgled deponije Kalenić (foto: )
Najavljeno na sednici Gradskog veća Pre 20 sati 33 minuta

Deponija Kalenić počinje sa radom u oktobru 2025.

Regionalna sanitarna deponija "Kalenić", u istoimenom selu kod Uba, počeće sa radom u oktobru 2025. godine, najavio je Zoran Petrović, direktor Regionalnog centra za upravljanje otpadom...  · 1 komentar

Pečurke (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Gost-post: Dragić Tomić Pre 20 sati 32 minuta

Nešto o gljivama u susret Danima gljiva na Divčibarama

Gljive treba čuvati iz više razloga. Gljive su moćni prirodni razlagači koji mogu razgraditi razne toksične materije iz okoline, uključujući pesticide, teške metale, i druge hemijske otrove....