Gradska kuća (foto: Đorđe Đoković)
Gradska kuća (foto: Đorđe Đoković)
30.06.2016, 10:08

Nakon šest meseci sledi analiza realizovanog programa

č: | fb:

Gradsko veće usvojilo je programe rada ustanova i preduzeća za 2016. godinu čiji je osnovač Grad, uz zaključak da se nakon šest meseci napravi presek realizovanog programa, kako bi se sagledali i rešili, eventualni, problemi. Zeleno svetlo dobili su Predškolska ustanova „Milica Nožica”, Cnetar za socijalni rad, UFK Valis, Međuopštinski arhiv, Zavod za zaštitu spomenika kulture, Narodni muzej, Centar za kulturu, Moderna galerija, Inernacionalni umetnički studio „Radovan Trnavac Mića“ i KUD „Abrašević".

Program rada za 2016. godinu ovih ustanova i reduzeća već je razmatrao i usvojio prethodni saziv Gradskog veća, a da bi se našli na dnevnom redu Skupštine grada neophodno je da ih usvoji i novo izabrana gradska vlast.

 

Borislav Radojičić

Borislav Radojičić (Foto: Đorđe Đoković)

Član Gradskog veća Borisav Bora Radojičić predložio je, a Gradsko veće prihvatilo, da u julu ili avgustu sve ustanove i preduzeća dostave izvešta o realizovanom programuj za prvih šest meseci.

„U tom izveštaju potrebno je uraditi uporednu analizu, realizovanog u odnosu na usvojeni program sa predlozima šta treba ispraviti ili u kom delu nešto treba popraviti. Na taj način će se ukazati na eventualne probleme, koje treba zajednički rešiti, ne čekajući kraj godine”, objasnio je Radojičić.

Radojičić je takođe predložio da se uradi analiza poslovanja UFK Valis kako bi se utvrdio iznos novca koji se izdvaja za zarade, zbog toga što je Valis, u odnosu na druge ustanove čiji je osnivač Grad, potcenjen kad je reč o visini zarada.

Član Gradskog veća Dejan Bogojević predložio je da se što pre pripremi strateški dokument kulturnog razvoja grada, a pre toga neophodno je sagledati stanje u oblasti kulture. „Kako bi rad bio što efikasniji i stručniji, treba formirati i Savet Grada za kulturu”, sugerisao je Bogojević, a Gradsko veće prihvatilo.

 

Gradsko veće danas je prihvatilo predlog odluke da Grad u zamenu za deo poreskog duga postane vlasnik zgrade stare železničke stanice, čija je procenjena vrednost 29,9 miliona dinara, koja je u vlasništvu Vidoja Vujića.

Dragan Jeremić

Dragan Jeremić (Foto: Đorđe Đoković)

Zamenik gradonačelnika Dragan Jeremić objasnio je da je reč o teško naplativom dugu peduzeća „Sloga”, koje duguje za neplaćene poreze, tako da je zamena imovine jedini način da se Grad obešteti.

„Sloga, i još nekoliko povezanih preduzeća, duguju značajan iznos Gradu, tako da bi trebalo uraditi konverziju gde god je to moguće, kako bi velika dugovanja Sloge rešili na taj način”, kaže Jeremić.

On je dodao da će zgrada stare železničke stanice biti u funkciji kulture, i pozvao je direktore ustanova kulture, posebno Muzeja, da pripreme predloge adaptacije i namene tog objekta. I ne samo zgrade stare železničke stanice, nego svih napuštenih, koje imaju istorijsku i svaku drugu vrednost, a već duže vreme su napuštene i propadaju.

Član Gradskog veća Borisav Bora Radojičić je sugerisao da se uvek prilikom donošenja ovakvih odluka utvrdi rok, recimo do godinu dana, do kada se mora opredeliti namena objekta, obezbediti novac i završiti adaptacija. 

Aktuelno

Novi Maxi u Valjevu (foto: Maxi)
PR Pre 13 sati 33 minuta

Otvoren novi Maxi supermarket u Valjevu

Stanovnici Valjeva dobili su danas još jedno mesto za proverenu i kvalitetnu kupovinu po najsavremenijim standardima. Na adresi Kneza Mihaila 84-86, svečano je otvoren najveći Maxi supermarket u...  · 2 komentara

Budući izgled deponije Kalenić (foto: )
Najavljeno na sednici Gradskog veća Pre 16 sati 35 minuta

Deponija Kalenić počinje sa radom u oktobru 2025.

Regionalna sanitarna deponija "Kalenić", u istoimenom selu kod Uba, počeće sa radom u oktobru 2025. godine, najavio je Zoran Petrović, direktor Regionalnog centra za upravljanje otpadom...  · 1 komentar

Pečurke (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Gost-post: Dragić Tomić Pre 16 sati 35 minuta

Nešto o gljivama u susret Danima gljiva na Divčibarama

Gljive treba čuvati iz više razloga. Gljive su moćni prirodni razlagači koji mogu razgraditi razne toksične materije iz okoline, uključujući pesticide, teške metale, i druge hemijske otrove....