Odbornici Skupštine grada (foto: Đorđe Đoković)
Odbornici Skupštine grada (foto: Đorđe Đoković)
26.07.2016, 10:19

Odbornici usvojili prvi rebalans gradskog budžeta

č: | fb:

Na današnjoj sednici Skupštine grada odbornici su prihvatili prvi rebalans ovogodišnjeg budžeta Grada, po kome su planirana sredstva uvećana za oko 84,2 miliona dinara, tako da će u gradskoj kasi biti 2,9 milijardi dinara. Rebalansom je obuhvaćeno 71,8 miliona dinara koliko je država početkom marta refundirala Valjevu, a potrošeno je iz gradske kase za otklanjanje majskih poplava 2014. godine.

Dragan Jeremić

Dragan Jeremić (Foto: Đorđe Đoković)

Zamenik gradonačelnika Dragan Jeremić objasnio je da će 35 miliona dinara biti na računu Gradske direkcije, 20 miliona biće iskorišćeno za rekonstrukciju objekta na Desankinom vencu u gradsku kuću, sedam miliona biće potrošeno za opremanje domova zdravlja u Divcima i Petnici, šest miliona je budžetska rezerva, novac je već upotrebljen za adapataciju obdaništa, i šest miliona dinara su namenska sredstava za Biblioteku. Jeremić je najavio da će do kraja godine biti još jedan ili dva rebalansa budžeta Valjeva.  

 

Odbornici opozicione DS Milka Vasiljević Erić i Slobodan Pavlović smatraju da prvi rebalans gradskog budžeta je rezultat vraćenog novca, transfernih sredstava i finansiranja projekata, a ne zbog povećanja izvornih prihoda. Oni su zamerili novoj vlasti što im je jedna od prvih investicija rekonstrukcija zgrade na Desankinom vencu, smatrajući da 20 miliona dinara, koliko će biti uloženo u radove, treba uložiti kao pomoć roditeljima za rađanje prvog deteta i u poljoprivredu.

Milka Erić Vasiljević

Milka Erić Vasiljević (Foto: Đorđe Đoković)

Odbornik Pavlović je vladajuću većinu upozorio da je, prema njegovim saznanjima, zgrada iz 1905. godine na Desankinom vencu u postupku restitucije, dok je Vasiljevi Erić zaključila da se „sa ovim prvim rebalansom završava period prethodne vlasti, a jedino što je novo i dosadašnji rezultat nove vlasti jeste rekonstrukcija objekta na Desankinom vencu“.

 

Gradonačelnik Slobodan Gvozdenović reagujući na kritike demokrara, kako reče, očekivao je da će biti ovakva reakcije zbog rekonstrukcije objekta, ali "to je prikupljanje jeftinih političkih poena".

"Objekat je u lošem stanju i treba ga renovirati i zaštititi od daljeg propadanja. Ovo nije samo prikupljanje političkih poena, ovo je i psihološko pitanje, kako ćemo napred. Bogate, moćne i pametne zemlje čuvaju svoju prošlost i čuvaju svoje stare građevine“, rekao je Gvozdenović uz poruku da "neće on i Jeremić objekat odneti kući".

Što se tiče restitucije, Gvozdenović je rekao da nema saznanja da je u procesu restirtucije, a sve i da jeste "nećemo dozvoliti da zgrada bude ruglo, smetlište i sastajalište narkomana".

Slobodan Gvozdenović

Slobodan Gvozdenović (Foto: Đorđe Đoković)

Odbornici nisu prihvatili amandman koalicije "Tim za Valjevo", predlog Duška Rakića (DS) da se roditeljima, koji imaju prbivalište na teritoriji Valjeva najmanje šest meseci pre rođenja deteta, isplati jednokratna novčana pomoć od 30.000 dinara za novorođeno dete. Ali je jednoglasno usvojen Rakićev predlog da Skupština grada usvoji zaključak kojim će obavezati Gradsko veće da otpočne proceduru za donošenje takve odluke, kako bi novac bio obezbeđen u budžetu za sledeću godinu. Usvajanju ovog zaključka prethodila je rasprava.

 

Obrazlažući predlog odbornik Duško Rakić je rekao da je isplata jednokratne novčane pomoći roditeljima potrebna i važna, ne samo zbog finansijske pomoći u trenutku kada postanu roditelji, nego i zbog povećanja nataliteta, smatrajući da postoji način da se u budžetu obezbede sredstva za ovu namenu.

Gradonačelnik Slobodan Gvozdenović saglasan je da je potrebno doneti odluku da se roditeljima isplati jednokratna novčana pomoć, ali, naglašava, da to zahteva proceduru. „Niko nije protiv većih sredstava za socojalna davanja. Svakako da treba više novca za povećanje nataliteta, ali to mora biti pravno utemeljeno i uz politički dogovor. Međutim, problem nataliteta se ne rešava tako -jednokratnom novčanom pomoći“, poručio je Gvozdenović. On je podsetio da godišnje Grad izdvaja tri do četiri miloina dinara za Centar za vantelesnu oplodnju.

 

Nakon usvajanja prvog rebalansa ovogodišnjeg budžeta,odbornici Skupštine grada prihvatili su izmnejen i dopunjen program poslovanja Gradske direkcije, kao i dopunjen program komunlane izgradnje.

Aktuelno

Novi Maxi u Valjevu (foto: Maxi)
PR Pre 9 sati 37 minuta

Otvoren novi Maxi supermarket u Valjevu

Stanovnici Valjeva dobili su danas još jedno mesto za proverenu i kvalitetnu kupovinu po najsavremenijim standardima. Na adresi Kneza Mihaila 84-86, svečano je otvoren najveći Maxi supermarket u...

Budući izgled deponije Kalenić (foto: )
Najavljeno na sednici Gradskog veća Pre 12 sati 39 minuta

Deponija Kalenić počinje sa radom u oktobru 2025.

Regionalna sanitarna deponija "Kalenić", u istoimenom selu kod Uba, počeće sa radom u oktobru 2025. godine, najavio je Zoran Petrović, direktor Regionalnog centra za upravljanje otpadom...  · 1 komentar

Pečurke (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Gost-post: Dragić Tomić Pre 12 sati 38 minuta

Nešto o gljivama u susret Danima gljiva na Divčibarama

Gljive treba čuvati iz više razloga. Gljive su moćni prirodni razlagači koji mogu razgraditi razne toksične materije iz okoline, uključujući pesticide, teške metale, i druge hemijske otrove....