Slobodan Gvozdenović i Dragan Jeremić (foto: Đorđe Đoković)
Slobodan Gvozdenović i Dragan Jeremić (foto: Đorđe Đoković)
03.08.2016, 07:04

Gradsko veće usvojilo 16 tačaka za 15 minuta

č: | fb:

Na sednici Gradskog veća za manje od 15 minuta, bez razmatranja i rasprave, usvojeni su izveštaji o radu i poslovanju za 2015. godinu 12 ustanova - Doma zdravlja, Apoteke, Centra za socijalni rad, Biblioteke, Muzeja, Zavod za zaštitu spomenika kulture, Moderne galerije, Centra za kulturu, Internacionalnog-umetničkog studija, Istorijskog arhiva, KUD Abrašević, UFK Valis.

 

Sednica Gradskog veća na kojoj je, pored 12 izveštaja o radu ustanova, bilo još četiri tačke denvnog reda, trajala je 15 minuta. Toliko je vremena bilo potrebno da gradonačelnik Slobodan Gvozdenović pročita sve tačke i da 12 puta, kada je na dnevnom redu bilo razmatranje izveštaja o poslovanju ustanova, postavi ista pitanja i donese isti zaključak.

 

Slobodan Gvozdenović

Slobodan Gvozdenović (Foto: Đorđe Đoković)

„Prva tačka dnevnog reda je razmatranje izveštaja o radu i poslovanju Doma zdravlja. Ima li direktore potrebe za kraće obrazloženje”, pita gradonačelnik, direktor odmahuje glavom, gradonačelnik zaključuje „nema”.

„Otvaram raspravu. Da li se neko javlja za reč”, pita gradonačelnik, i pošto se niko ne javlja za reč, saopštava – „zaključujem raspravu i stavljam izveštaj o radu i poslovanju Doma zdravlja za 2015. godinu na glasanje”.

A, pre glasanja gradonačelnik pita – „ko je za, ko je protivu, uzdržanih nema”, konstatuje i na kraju zaključuje – „izveštaj se prihvata i dostavlja Skupštini na razmatranje”.  

Kod druge tačke dnevnog reda, a to je izveštaj o radu i poslovanju Apoteke, gradonačelik se obratio direktoru, ne primetivši da direktor nije prisutan. „Da li direktore ima potrebe za kraće obrazloženje”, pita gradonačlnik i zaključuje da „nema”, a direktor u tom trenutku nije bio u sali nego je ušao sa dva minuta zakašnjenja!?

 

Umesto da direktori ili predstavnici javnih preduzeća na sednici ukratko obrazlože prošlogodišnje poslovanje, izveštaji niti su podneti, niti su ih članovi razmatrali.

I prethodne vlasti su održavale pripremne sednice, ali dosadašnja praksa podrazumevala je da se, i pored dostavljenog materijala, na javnoj sednici Gradskog veća, a pre usvajanja izveštaja o poslovanju i radu ustanova ili preduzeća, predoče izveštaji u kratkim crtama, kao i da čalnovi Gradskog veća saopšte svoj stav, predlog i sugestiju.


Predlog člana Gradskog veća ušao u zapisnik

 

Gradsko veće je prihvatilo ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji, koji će potpisati grad Valjevo, Policijska uprava i Gradska direkcija, a odnosi na izgradnju, davanje na korišćenje i održavanje "sistema za automatsko prepoznavanje registarskih tablica motornih vozila i detekciju saobraćajnih prekršaja" ili jednostavno kamera koje su postavljene na nekoliko lokalcija u gradu.

Nikola Popović

Nikola Popović (Foto: Đorđe Đoković)

Član Gradskog veća Nikola Popović je predložio da ispred svakog mesta gde bude postavljena kamera ili video nadzor, bude postavljen i znak upozorenja. „Mi koji živimo u Valjevu znamo gde su postavljene kamere, ali vozači koji nisu odavde, oni ne znaju i treba ih upozoriti, jer nam nije cilj da se povećava budžet i da se naplati što više kazni“, obrazložio je svoj predlog Popović.

Gradonačelnik Slobodan Gvozdenović ovaj predlog nije stavio na glasanje, niti je otvorio raspravu, rekavši – „ući će predlog u zapisnik!“

 

Članovi Gradskog veća usvojili su, takođe bez rasprave, predlog za razrešenje direktora JKP „Polet“ Dragana Brankovića.

Aktuelno

Novi Maxi u Valjevu (foto: Maxi)
PR Pre 11 sati 37 minuta

Otvoren novi Maxi supermarket u Valjevu

Stanovnici Valjeva dobili su danas još jedno mesto za proverenu i kvalitetnu kupovinu po najsavremenijim standardima. Na adresi Kneza Mihaila 84-86, svečano je otvoren najveći Maxi supermarket u...

Budući izgled deponije Kalenić (foto: )
Najavljeno na sednici Gradskog veća Pre 14 sati 39 minuta

Deponija Kalenić počinje sa radom u oktobru 2025.

Regionalna sanitarna deponija "Kalenić", u istoimenom selu kod Uba, počeće sa radom u oktobru 2025. godine, najavio je Zoran Petrović, direktor Regionalnog centra za upravljanje otpadom...  · 1 komentar

Pečurke (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Gost-post: Dragić Tomić Pre 14 sati 39 minuta

Nešto o gljivama u susret Danima gljiva na Divčibarama

Gljive treba čuvati iz više razloga. Gljive su moćni prirodni razlagači koji mogu razgraditi razne toksične materije iz okoline, uključujući pesticide, teške metale, i druge hemijske otrove....