Gradsko veće (foto: Đorđe Đoković)
Gradsko veće (foto: Đorđe Đoković)
07.09.2016, 07:03

O tužbama, subvencijama, socijalnim kartama, ali ne i o izveštaju revizora

č: | fb:

Članovi Gradskog veća usvojili su izveštaj o radu JKP "Toplana" za 2015. godinu, za koji eksterni revizor nije izrazio mišljenje "zbog nepouzdanosti i netačno iskazanih podataka u finansijskom izveštaju", što u prevodu znači da su čalnovi Gradskog veća usvojili izveštaj koji ne prikazuje istinit finansijski položaj ovog javnog preduzeća.

Član Gradskog veća Borisav Radojičić bio je uzdržan prilikom usvajanja izveštaja o radu JKP Toplana, rekavši da je "eksterni revizor izrazio velike rezerve kada je reč o poslovanju i rezultatima Toplane".

 

Bez navođenja konkretnih podataka iz izveštaja o radu Toplane, koji bi ukazivali na nepravilnosti, predloženo je da se „izveštaj ponovo proanalizira i prekontroliše“, da se „ukinu subvencije Toplani“ i da se „uradi socijalna karta korisnika grejanja“.

 

Subvencije iz gradskog budžeta za Toplanu u prošloj godini iznosile su 30 miliona dinara. Član Gradskog veća Borisav Radojičić je skrenuo pažnju da Grad ne bi trebalo da subvencioniše Toplanu, jer u Valjevu korisnika centralnog grejanja ima 17,5 posto. "Time ogroman broj građana dovodimo u neravnopravan položaj. Grejanje treba subvencionisati, ali pomoć treba da bude usmerena ka građanima, zavisno od njihovog materijalnog stanja", rekao je Radojičić.

On je Gradskom veću predložio da se izveštaj o poslovanju Toplane za 2015. godinu ne usvoji, da se vrati Odeljenju za lokalni razvoj, privredu i komunalne delatnosti, koje će uraditi detaljnu analizu poslovanja Toplane. Radojičić je predložio i da "gradonačelnik, u okviru svojih ovlašćenja, zatraži od budžetskog inspektora Grada i internog revizora da prekontrolišu izveštaj i poslovanje Toplane".

 

Zamenik gradonačelnika Dragan Jeremić saglasan je sa predlogom člana Gradskog veća, ali predlaže da se izveštaj "Toplane" usvoji, a da se, bez obzira na usvojen izveštaj, proanalizira poslovanje Toplane. Jeremić podseća na to da oni koji su doprineli da izveštaj o poslovanju Toplane bude ovakav nisu više u tom javnom preduzeću.

Zamenik gradonačelnika kaže da je veliki problem i to što Toplana nema stručnjake i naglašava da je "način na koji su bivši menadžment i stručne službe radili krajnje neprofesionalan i diskutabilan".

"Javnost treba da zna da u Toplani imamo veliki problem, koji će tek eskalirati, a to je da ti vrhunski stručnjaci, koji su radili u tom javnom preduzeću, pokušavaju da Toplanu ugase tužbama i zahtevom za isplatu novca koji nisu zaradili. Posebno se ističu ljudi koji su poslednje dve-tri godine više bili na bolovanju nego na poslu i oni su inicijatori tih tužbi. To ozbiljno može da ugrozi poslovanje Toplane. Grad mora nešto  preduzeti da zaustavi javašluk u tom javnom preduzeću. Oni imaju najbolje uslove u gradu, potpuno novu tehnologiju, izuzetno kvalitetnu primarnu mrežu. Imaju sve, osim onoga što najviše treba, a to je znanje", rekao je Dragan Jeremić.

 

Gradsko veće

Gradsko veće (Foto: Đorđe Đoković)

Gradonačelnik Slobodan Gvozdenović raspravu o Toplani je zaključio predlogom da se što pre uradi socijalna karta korisnika grejanja. "Treba da se vidi socijalna struktura korisnika i kolika su njihova primanja i mogućnosti da redovito plaćaju obaveze koje im Toplana nameće i ono što očekujem od novog direktora jeste da se poboljša radna disciplina i odnos prema svom preduzeću, a ne da se preduzeće tuži. Ne može firma da se shvati kao Alajbegova slama, nije to društvena i bilo čija imovina, to je državna imovina, a država je kapitalista kao i svaki pojedinac", rekao je Gvozdenović i dodao da će se "o tim tužbama posebno razgovarati".

Gradonačelnik se, podstaknut pričom o tužbama u Toplani, prisetio Bolnice i tužbi zaposlenih protiv ove zdravstvene ustanove, naglašavajući da je on, „možda, jedan jedini lekar koji nije tužio Opštu bolnicu za nadoknadu izgubljenu kroz rad u dežurstvima i dolazak po pripravnostima“.

Aktuelno

Novi Maxi u Valjevu (foto: Maxi)
PR Pre 5 sati 28 minuta

Otvoren novi Maxi supermarket u Valjevu

Stanovnici Valjeva dobili su danas još jedno mesto za proverenu i kvalitetnu kupovinu po najsavremenijim standardima. Na adresi Kneza Mihaila 84-86, svečano je otvoren najveći Maxi supermarket u...

Budući izgled deponije Kalenić (foto: )
Najavljeno na sednici Gradskog veća Pre 8 sati 30 minuta

Deponija Kalenić počinje sa radom u oktobru 2025.

Regionalna sanitarna deponija "Kalenić", u istoimenom selu kod Uba, počeće sa radom u oktobru 2025. godine, najavio je Zoran Petrović, direktor Regionalnog centra za upravljanje otpadom...  · 1 komentar

Pečurke (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Gost-post: Dragić Tomić Pre 8 sati 29 minuta

Nešto o gljivama u susret Danima gljiva na Divčibarama

Gljive treba čuvati iz više razloga. Gljive su moćni prirodni razlagači koji mogu razgraditi razne toksične materije iz okoline, uključujući pesticide, teške metale, i druge hemijske otrove....