Gradsko veće (foto: Đorđe Đoković)
Gradsko veće (foto: Đorđe Đoković)
09.09.2016, 06:45

Gradsko veće sa 11 članova, gradonačelnik moćniji od Skupštine

č: | fb:

Vladajuća koalicija odustala je od namere da se broj članova Gradskog veća poveća za još četiri, odlučivši da to povećanje bude "samo" za dva člana, tako da će ubuduće Gradsko veće brojati 11, umesto devet članova koliko ih trenutno ima, saznaju Koliubarske.rs.

 

Međutim, vladajuća koalicija nije odustala od predloga da gradonačelnik može da odlučuje o otuđenju i izdavanju u zakup gradskog građevinskog zemljišta, što u prevodu znači da će jedan čovek raspolagati imovinom građana Valjeva – moćiće da je izda, proda, ustupi bez naknade...

 

Odlučivanje o otuđenju i davanju u zakup građevinskog zemljišta bilo je u isključivoj nadležnosti Skupštine grada, a sada prelazi u ruke gradonačelnika. U predloženim izmenama Statuta piše da "gradonačelnik donosi akt o pribavljanju, otuđenju i davanju u zakup građevinskog zemljišta u skladu sa zakonom i usvojenim Programom". Međutim nije precizirano ko usvaja Program!

 

Da će gradonačelnik postati apsolutni vlasnik imovine grada, dokaz je i promena dela člana 35. Statuta Grada, koji reguliše nadležnosti Skupštine grada. Umesto dosadašnjeg da "Skupština grada odlučuje o sredstvima u državnoj svojini u skladu sa zakonom", piše da "Skupština grada odlučuje o pribavljanju i raspolaganju stvarima u svojini Grada, ako ovim Statutom nije određena nadležnost drugog organa".

S obzirom na to da se u predloženim izmenama Statuta određuje nadležnost drugog organa, a to je gradonačelnik, jasno je da Skupština grada neće odlučivati o pribavljanju i raspolaganju stvarima u svojini Grada.

 

Komisija usvojila dve odluke. Može i 13 i 11 članova Gradskog veća.

 

Vladajuća koalicija se juče prepodne dogovorila da se broj članova Gradskog veća poveća samo za dva, a ne za četiri, kako su prvobitno nameravali, otuda je trebalo po hitnom postupku menjati ranije donetu odluku da će Gradsko veće brojati 13 članova, a što je sadržano u predlogu za promenu Statuta o čemu je trebalo da se izjasni Gradsko veće na današnjoj sednici.  

 

Prema saznanjima Kolubarskih.rs, hitno je zakazana sednica Komisije za izradu nacrta akta o promeni Statuta kako bi donela novu odluku o broju članova Gradskog veća.

Predsednik Komisije Mihailo Milutinović je obavestio članove da su "gradoačelnik i Gradsko veće razmatrali još jednom primedbe DS i Dosta je bilo upućene na predlog izmena Statuta i shvatli su da je 13 članova Gradskog veća preglomazno, da će to teško funkcionisati i uvažili su stav opozicije, tako da prihvataju primedbe, pa Gradsko veće neće povećati za četiri, nego samo za dva člana".

Član Komisije Gordana Dikanović (DS) je na sednici Komisije objasnila da su primedbe demokrata u vezi sa Gradskim većem bile po dva osnova. "Prvi je da je Komisija izašla iz nadležnosti koje joj je dala Skupština koja je tražila izmene Statuta na 11 članova Gradskog veća i da Komisija može da raspravlja samo o tome, a drugo je pitanje to što se demokrate protive bilo kakvom povećanju broja članova, tako da se ovim promenama opoziciji ničim ne izlazi u susret”, rekla je Dikanović.

 

Kmisija za izradu nacrta akta o promeni Statuta, većinom glasova, svi osim članova iz DS i „Dosta je bilo“, na jučerašnjoj sednici je usvojila predlog da se broj članova Gradskog veća poveća na 11, a ne na 13 kako je bilo odlučeno na sednici 18. avgusta.

 

Međutim, prema više izvora Kolubarskih.rs, pre usvajanja nove odluke, Komisija nije poništila prethodnu, što znači da je Komisija usvjila dve odluke po istom pitanju!

Aktuelno

Novi Maxi u Valjevu (foto: Maxi)
PR Pre 5 sati 32 minuta

Otvoren novi Maxi supermarket u Valjevu

Stanovnici Valjeva dobili su danas još jedno mesto za proverenu i kvalitetnu kupovinu po najsavremenijim standardima. Na adresi Kneza Mihaila 84-86, svečano je otvoren najveći Maxi supermarket u...

Budući izgled deponije Kalenić (foto: )
Najavljeno na sednici Gradskog veća Pre 8 sati 34 minuta

Deponija Kalenić počinje sa radom u oktobru 2025.

Regionalna sanitarna deponija "Kalenić", u istoimenom selu kod Uba, počeće sa radom u oktobru 2025. godine, najavio je Zoran Petrović, direktor Regionalnog centra za upravljanje otpadom...  · 1 komentar

Pečurke (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Gost-post: Dragić Tomić Pre 8 sati 33 minuta

Nešto o gljivama u susret Danima gljiva na Divčibarama

Gljive treba čuvati iz više razloga. Gljive su moćni prirodni razlagači koji mogu razgraditi razne toksične materije iz okoline, uključujući pesticide, teške metale, i druge hemijske otrove....