Demokratska stranka (foto: Đorđe Đoković)
Demokratska stranka (foto: Đorđe Đoković)
15.09.2016, 14:25

Demokrate pitaju ko vlada Valjevom?

č: | fb:

Valjevske demokrate pitaju ko donosi odluke važne za funkcionisanje grada s obzirom na to da su se sednice Gradskog veća svele samo na dizanje ruku, bez podnošenja izveštaja, rasprave i predloga. Na sličan način, samo podizanjem ruku, Komisija za izradu nacrta akta o promeni Statuta, je usvojila predložene promene Statuta grada, smatraju demokrate.

 

Predložene promene Statuta grada kojima se daju velika ovlašćenja gradonačelniku i povećava broj članova Gradskog veća, sa devet na 11, za valjevske demokrate su neprihvatljive. "Gradski čelnici su izjavili kako su odustajanjem od predloga da Gradsko veće ima 13 članova, izašli u susret opoziciji, što apsolutno nije tačno, s obzirom na to da smo bili protiv povećavanja broja članova Gradskog veća, smatrajući da je devet sasvim dovoljno za normalno funkcionisanje i odlučivanje". Rakić sumnja da će Gradsko veće, i nakon pojačanja za još dva člana, funkcionisati bolje nego što je to danas slučaj i dodaje da su se sednice Gradsko veća svele samo na podizanje ruku.

 

"Ne znamo kako Gradsko veće funkcioniše. Da li članovi, koji su resorno zaduženi za pojedine oblasti, učestvuju u radu, da li podnose izveštaje, da li predlažu, da li postoji rasprava, ili sve te odluke neko pripremi, donese na sednicu Gradskog veća i dizanjem ruku se sve usvaja“, navodi Rakić i pita, "ako je sve to tako, ko je taj ko donosi odluke koje se usvajaju i da li je takav način odlučivanja demokratski"?

Na pitanje Kolubarskih.rs da li to znači da je u Valjevu na sceni paralelan sistem vlasti, Duško Rakić kaže da ne može reći da je reč o paralelnom sistemu vlasti, ali je "očigledno da  neko donosi odluke, dok su neki ljudi samo pokriće da bi se formalno ispoštovalo donošenje odluka".

 

Govoreći o stručnosti članova Gradskog veća, koji su zaduženi za pojedine oblasti, Duško Rakić navodi primer nestručnog mešaja u tuđi resor člana Gradskog veća za vanredne situacije, (Andra Savčić) koji je davao izjavu za emisiju "Znanje imanje".

 

Duško Rakić

Duško Rakić (Foto: Kolubarske.rs)

Predsednik valjevski demokrata skreće pažnju i na skandalozno obrazloženje gradske vlasti, a koje se odnosi na veća ovlašćenja gradonačelnika koja će dobiti ukoliko Skupština grada usvoji predložene promene Statuta Valjeva, a najspornija je rečenica da se gradonačelnik "neće kriti iza kišobrana kolektivnog odlučivanja". Čudi to što gradska vlast odlučivanje Skupštine grada tretira kao skrivanje gradonačelnika!

Predsednik valjevskih demokrata kaže da u izradi Statuta grada nisu učestvovali članovi Komisije iz DS, a sumnja da su učestvovali i ostali članovi. "Naši članovi su samo pozvani na sednicu, predat im je papir sa gotovim predlogom o kome se nije ni raspravljalo. Ko je učestvovao u izradi Statuta mi ne znamo, ali znamo da za grad to nije niti će biti dobro", kaže Rakić i ponavlja da prevelika ovlašćenja koja dobija gradonačelnik mogu biti pogubna za grad, ali i za samog gradonačelnika.

 

Rakić kaže da je za demokrate neprihvatljivo i objašnjenje gradskih čelnika da je reč o "kozmetičkim promenama Statuta Valjeva", s obzirom na to da se tako važan akt za grad ne može menjati kozmetički, nego suštinski i pravno utemeljeno.

 

Nabrajajući šta je i kako gradska vlast radila u protekla dva meseca, u nekim slučajevima demonstrirajući bahatost, Rakić je naveo primer smene načelnika komunalne policije koji je izabran po konkursu, koji je ispunio sve zakonske uslove, uključujući i obuku, za razliku od novopostavljenog načelnika, koji je na tom mestu odlukom jednog čoveka bez konkursa i ispunjenih uslova.

 

Predsednik valjevskih demokrata smatra da ova dva meseca nove vlasti ne pružaju nadu da oni koji vode Valjevo žele gradu dobro. "Odgovornost nije samo na gradonačelniku i onima koji predlažu promene, nego i na onima koji će glasati za takve predloge i oni koji su ćutali i nisu reagovali na ovakve predloge", zaključuje Duško Rakić. 

Aktuelno

Novi Maxi u Valjevu (foto: Maxi)
PR Pre 5 sati 41 minuta

Otvoren novi Maxi supermarket u Valjevu

Stanovnici Valjeva dobili su danas još jedno mesto za proverenu i kvalitetnu kupovinu po najsavremenijim standardima. Na adresi Kneza Mihaila 84-86, svečano je otvoren najveći Maxi supermarket u...

Budući izgled deponije Kalenić (foto: )
Najavljeno na sednici Gradskog veća Pre 8 sati 43 minuta

Deponija Kalenić počinje sa radom u oktobru 2025.

Regionalna sanitarna deponija "Kalenić", u istoimenom selu kod Uba, počeće sa radom u oktobru 2025. godine, najavio je Zoran Petrović, direktor Regionalnog centra za upravljanje otpadom...  · 1 komentar

Pečurke (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Gost-post: Dragić Tomić Pre 8 sati 43 minuta

Nešto o gljivama u susret Danima gljiva na Divčibarama

Gljive treba čuvati iz više razloga. Gljive su moćni prirodni razlagači koji mogu razgraditi razne toksične materije iz okoline, uključujući pesticide, teške metale, i druge hemijske otrove....