Postrojenje za preradu vode na Pećini (foto: Đorđe Đoković)
Postrojenje za preradu vode na Pećini (foto: Đorđe Đoković)
26.09.2016, 09:52

Od 1. oktobra skuplji voda i kanalizacija

č: | fb:

Predlog da od 1. oktobra bude skuplja voda i kanalizacija za 15 posto, prihvatilo je Gradsko Veće, a konačnu odluku doneće odbornici na sednici Skupštine grada 30. septembra.

 

Nakon povećanja cene, kubik vode za građane koštaće 37,42 dinara, za privredu 109,51 dinar, dok će cena vode za korisnike za izvorišta Prskavac ostati nepromenjena, iznosiće 110, 4 dinara. Predloženo je da kubik vode za građane na Divčibarama košta 122,59 dinara, dok će cena za privredu biti 146,71 dinara.

Od 1. oktobra trebalo bi da poskupi i kanalizacija, tak da će građani plaćati 22,25 dinara, privreda 45,64, a korisnici na Divčibarama plaćaće 46,75 dinara.

 

Kako je objašnjeno, razlog za povećanje cena su "znatno uvećani troškovi održavanja postrojenja za preradu vode, vodovodne i kanalizacione mreže, a u cilju obezbeđenja uslova za stabilno snabdevanje zdravom vodom za piće i odvođenje otpadnih voda".

Direktor Vodovoda Đorđe Milanović kaže da će cena vode u Valjevu i nakon povećanja od 15 posto, biti među najnižima u Srbiji. Navodi da kubik vode u Kruševcu košta 56,42 dinara, u Užicu 50,33, u Loznici 63,86, u Novom Sadu 42,61, u Šapcu 45,36 dinara.

Prema podacima Regionalne privredne komore, od 17 gradova u Srbiji, samo je u Zrenjaninu i Kraljevu voda za građane jeftinija nego u Valjevu. Međutim u osam gradova cena vode za privredu je niža nego što je to u Valjevu i u tim gradovima cena kubika je u proseku oko 70 dinara, dok valjevska privreda vodu plaća 95,23 dinara. 

 

Borisav Radojičić

Borisav Radojičić (Foto: Đorđe Đoković)

Član Gradskog veća Borisav Radojičić predložio je da cena vode za one koji se snabdevaju sa vodovoda Prskavac ostane 110,40 dinara, a ne da bude 126,96 dinara, koliko bi koštao kubik nakon poskupljenja.  "Velika je razlika između cene vode koju plaćaju građani Valjeva i one koju plaćaju potrošači koji se snabdevaju sa Prskavca", rekao je Radojičić i predložio da se građanima, pre računa sa novim cenama usluga, dostave računi sa presekom stanja.

 

Gradsko Veće je prihvatilo odluku o povećanju cena vode i kanalizacije za 15 posto, iz koje su izuzeti potrošači, koji se snabdevaju sa vodovoda Prskavac.

Aktuelno

Novi Maxi u Valjevu (foto: Maxi)
PR Pre 3 sati 25 minuta

Otvoren novi Maxi supermarket u Valjevu

Stanovnici Valjeva dobili su danas još jedno mesto za proverenu i kvalitetnu kupovinu po najsavremenijim standardima. Na adresi Kneza Mihaila 84-86, svečano je otvoren najveći Maxi supermarket u...

Budući izgled deponije Kalenić (foto: )
Najavljeno na sednici Gradskog veća Pre 6 sati 27 minuta

Deponija Kalenić počinje sa radom u oktobru 2025.

Regionalna sanitarna deponija "Kalenić", u istoimenom selu kod Uba, počeće sa radom u oktobru 2025. godine, najavio je Zoran Petrović, direktor Regionalnog centra za upravljanje otpadom...

Pečurke (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Gost-post: Dragić Tomić Pre 6 sati 27 minuta

Nešto o gljivama u susret Danima gljiva na Divčibarama

Gljive treba čuvati iz više razloga. Gljive su moćni prirodni razlagači koji mogu razgraditi razne toksične materije iz okoline, uključujući pesticide, teške metale, i druge hemijske otrove....