Dani gljiva (arhiva) (foto: Kolubarske.rs)
Dani gljiva (arhiva) (foto: Kolubarske.rs)
02.10.2016, 11:00

Dani gljiva privukli preko 1000 gostiju

č: | fb:

Dani gljiva, manifestacija koja traje već 21 godinu, privukla je preko 1000 posetilaca na Divčibare. Gljivarsko društvo Valjevo, već po tradiciji prvog vikenda u oktobru, organizovalo je Dane gljiva, a ove godine prvi put na prostoru ispred konačišta Heba, koje je bilo odličan domaćin ljubiteljima gljiva iz svih krajeva Srbije, ali i gostima iz Slovenije i Rumunije.

 

Organizatorima je i vreme išlo na ruku, tako da su Divčibare juče bile prepune ne samo ljubitelja i berača gljiva, nego i onih koji su uživali u šetnji, vožnji bicikla, svežem vazduhu.

 

Dani gljiva na Divčibarama

Dani gljiva na Divčibarama (Foto: Kolubarske.rs)

Predsednik Gljivarskog društva Dragić Tomić kaže da su u konačištu Heba pronašli pravog partnera tako da će sigurno i narednih godina manifestaciju organizovati na tom prostoru. Tomić podseća da je manifestacija nekoliko godina održavana na Divčibarama, pa seljena na Medvednik, pa vraćena na Divčibare, a osnovni razlog te slidbe bio je upravo prostor koji, najčešće, nije bio adekvatan. Objašnjava da oko konačišta Heba nema javnih površina, tako da ne mogu da se postave šatre i neki drugi sadržaji koji nisu u okviru manifestacije.

 

Pored konačišta Heba, čiji je vlasnik iz Loznice, podršku divčibarskoj manifestaciji Dani gljiva, pružila je i Turistička organizacija iz Ljiga, kao i nekoliko privatnih sponzora. Veća podrška Valjeva je i ove godine izostala, osim što je iz budžeta Gljivarskom društvu za Dane gljiva izdvojeno 50.000 dinara, kroz projektno sufinansiranje manifestacija koje afirmišu privredu i turizam. Nedovoljno novca za bilo šta, a kamoli za ozbiljnu organizaciju neke manifesracije, kakva je sigurno, a to je juče i dokazala, Dani gljiva.

 

Darija Ranković i Dragić Tomić

Darija Ranković i Dragić Tomić (Foto: Kolubarske.rs)

Predsednik Gljivarskog društva Dragić Tomić se ne žali na minimalna srestva koja su iz gradske kase izdvojena za ovu manifestaciju, koja se održava već 21 godinu i koja na Divčibare privuče veliki broj gostiju, ali smatra da bi, ako već želimo da razvijamo turizam na Divčibarama, trebalo posvetiti više i pažnje i novca.

"Gljivarsko društvo je konkurisalo sa dve manifestacije – Lekovitim stazama i Danima gljiva. Lekovitim stazama je odbijena, nismo dobili ni dinar i pored toga što je ova manifestacija prethodnih godina bila odlično rangirana. Za Dane gljiva smo dobili 50.000 dinara, jer je stručna komisija Grada Valjeva, koja je bodovala manifestacije, nama dala mali broj bodova, pa u skladu sa bodovima i visina sredstava", objašnjava Tomić.

 

On dodaje da Gljivarsko društvo "niko ne tera da pravi Dane gljiva", i da će manifestacije biti bez obzira na to da li će imati ili ne veću podršku Valjeva.  "Možda na bodovanje i tretman ove manifestacije utiče i to što Dane gljiva ne otvaraju političari, gradski ili republički funkcioneri. Dane gljiva otvaraju gosti svojim prisustvom", kaže Dragić Tomić.

Pošto slovi za duhovitog čoveka, u tom stilu dodaje – "Mi smo zadovoljni sa 50.000 dinara. Mogli smo da dobijemo ništa. A možda bi manifestacija bili i bolja da su nam dali ništa!"

 

Dani gljiva

Dani gljiva (Foto: Kolubarske.rs)

Ove godine, po prvi put, učestvovao je i Zavod za zaštitu prirode, koji je nagradio najbolje dečje crteže na temu prirode i gljiva.

Održana su i dva zanimljiva predavanja koja su okupila veliki broj ljubitelja gljiva, koji su želeli da nauče nešto više o gljivama i njihovim lekovitim svojstvima, a o tome je govorio dr Zoran Živković. I ove godine organizovana je šetnja u potrazi za gljivama uz pomoć stručnjaka, biran je najboji "gljivarski kotlić" ili kulinarska ekipa koje je spremila najboji gulaš od gljiva, koji je bio odličan ručak za većinu gostiju po ceni od samo 250 dinara. Na kraju zanimljivog i dobro posećenog Dana gljiva, kao i prethodnih godina, usledila je rok žurka.

 

Dani gljiva

Dani gljiva (Foto: Kolubarske.rs)

Dani gljiva na Divčibarama

Dani gljiva na Divčibarama (Foto: Kolubarske.rs)

Organizacija Dana gljiva minimalno košta oko 1.500 evra, dok za ozbiljniju višednevnu manifestaciju treba oko 3.000 evra, koja bi na Divčibare privukla nekoliko hiljada, ne jednodnevnih posetilaca, nego turista.

"U konačištu Heba moglo se izdati i tri puta više soba. Divčibare su pune u oktobru, što je velika stvar. Lako je privući goste zimi i leti, ali važno je imati popunjene kapacitete u oktobru, a danas je na Divčibarama u svim objektima tražena soba više. Naša ideja nije da napravimo samo zabavu za Valjevce, mi želimo da privučemo turiste, goste koji će prenoćiti i boraviti više dana na Divčibarama. Naša želja je da trajemo i da pravimo održivu manifestaciju“, kaže predsednik Gljivarskog društva Dragić Tomić.

 

Aktuelno

Novi Maxi u Valjevu (foto: Maxi)
PR Pre 3 sati 23 minuta

Otvoren novi Maxi supermarket u Valjevu

Stanovnici Valjeva dobili su danas još jedno mesto za proverenu i kvalitetnu kupovinu po najsavremenijim standardima. Na adresi Kneza Mihaila 84-86, svečano je otvoren najveći Maxi supermarket u...

Budući izgled deponije Kalenić (foto: )
Najavljeno na sednici Gradskog veća Pre 6 sati 25 minuta

Deponija Kalenić počinje sa radom u oktobru 2025.

Regionalna sanitarna deponija "Kalenić", u istoimenom selu kod Uba, počeće sa radom u oktobru 2025. godine, najavio je Zoran Petrović, direktor Regionalnog centra za upravljanje otpadom...

Pečurke (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Gost-post: Dragić Tomić Pre 6 sati 25 minuta

Nešto o gljivama u susret Danima gljiva na Divčibarama

Gljive treba čuvati iz više razloga. Gljive su moćni prirodni razlagači koji mogu razgraditi razne toksične materije iz okoline, uključujući pesticide, teške metale, i druge hemijske otrove....