Dom zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
Dom zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
18.10.2016, 06:54

U Domu zdravlja počela vakcinacija protiv gripa

č: | fb:

U Domu zdravlja Valjevo i ambulantama u gradu danas je počela vakcinacija protiv sezonskog gripa, dok će u seoskim ambulantama početi u toku nedelje, saopšteno je iz Doma zdravlja.

 

Preporučuje se da sve rizične grupe građana prime vakcinu protiv sezonskog gripa, prvenstveno stariji od 65 godina i hronični bolesnici, kao što su dijabetičari, pacijenti sa bolestima pluća, srca i krvnih sudova. Potrebno je da se pacijenti jave svom izabranom lekaru Opšte medicine, Medicine rada i u ambulantama.

Preporuka je da ovom vakcinom budu zaštićena i lica smeštena u ustanovama socijalne zaštite, zaposleni u zdravstvenim ustanovama i javnim ustanovama, koji su u povećanom riziku da obole od gripa.

 

Vakcina sadrži sve sojeve gripa predviđene za ovu sezonu, za sticanje imuniteta potrebno je dve do tri nedelje, a stvara se imunitet za narednih šest meseci. Vakcinu ne mogu primiti osobe osetljive na kokošje meso, perje i jaja, kao i osobe koje su prehlađene i imaju temperaturu, dok ne ozdrave. 

 

Ove sezone isporučeno 800 vakcina više

 

Domovima zdravlja u Kolubarskom okrugu isporučeno je 5860 doza vakcina protiv sezonskog gripa, što je 800 više nego prošle sezone, saopštio je Zavod za javno zdravlje.

Navodi se da je valjevski Dom zdravlja dobio 2930 doza vakcina, za zdravstvene ustanove u Mionici i Ubu  je opredeljeno po 530 doza, Lajkovcu 410, Ljigu 640 i  Osečini 580 doza vakcina protiv gripa. Za potrebe vakcinacije zdravstvenih radnika i lica u kolektivnom smeštaju Zavod za javno zdravlje je preuzeo 240 doza.

 

Radi se o inaktivisanoj vakcini –Vaxigrip, proizvođača Sanofi Pasteur koja sadrži dva influenza soja tip A i jedan tip B. Sastav odgovara preporuci  Svetske zdravstvene organizacije za severnu hemisferu, navodi se u saopštenju za javnost Zavoda za javno zdravlje.

 

Aktuelno

Novi Maxi u Valjevu (foto: Maxi)
PR Pre 1 sati 22 minuta

Otvoren novi Maxi supermarket u Valjevu

Stanovnici Valjeva dobili su danas još jedno mesto za proverenu i kvalitetnu kupovinu po najsavremenijim standardima. Na adresi Kneza Mihaila 84-86, svečano je otvoren najveći Maxi supermarket u...

Budući izgled deponije Kalenić (foto: )
Najavljeno na sednici Gradskog veća Pre 4 sati 24 minuta

Deponija Kalenić počinje sa radom u oktobru 2025.

Regionalna sanitarna deponija "Kalenić", u istoimenom selu kod Uba, počeće sa radom u oktobru 2025. godine, najavio je Zoran Petrović, direktor Regionalnog centra za upravljanje otpadom...

Pečurke (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Gost-post: Dragić Tomić Pre 4 sati 24 minuta

Nešto o gljivama u susret Danima gljiva na Divčibarama

Gljive treba čuvati iz više razloga. Gljive su moćni prirodni razlagači koji mogu razgraditi razne toksične materije iz okoline, uključujući pesticide, teške metale, i druge hemijske otrove....