Radovi na toplovodu (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Radovi na toplovodu (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
18.10.2016, 10:06

Kredit za toplifikaciju manji za preko 600.000 evra

č: | fb:

Kredit za toplifikaciju Valjeva biće manji za preko 600.000 evra zbog toga što je potrošeno manje novca nego što je planirano, tako da će ukupno kreditno zaduženje Grada biti 2,5 miliona evra.

 

Odluku Nadzornog odbora Toplane da se ne iskoriste sva sredstva iz Programa "Rehabilitacija sistema daljinskog grejanja u Srbiji – faza IV", koji je odobrila Nemačka razvojna banka KfW, usvojilo je Gradsko veće na današnjoj sednici uz obrazloženje da je osnovni razlog za odustajanje od dela sredstava to što su "vrednosti za pojedine ugovore posle izvršenih tendera znatno niže od planiranih sredstava iz investicionog plana".

 

Objašnjeno je da sada ukupno zaduženje Toplane, po osnovu kredita iz sredstava KfW za program daljinskog sistema grejanja ili za toplifikaciju grada, iznosi oko 2,5 miliona evra, a ne 3.150.000 evra, koliko je bilo 2012. godine kada je potpisan ugovor između Republike Srbije, grada Valjeva i Toplane.

Direktor za razvoj i investicije u Toplani Dragan Despotović je objasnio da je na osnovu investicionog plana, koji je sastavni deo trilateralnog ugovora, planirano da se preko tri miliona dinara uloži u izgradnju primarne toplovodna mreža i nabavku podstanica.

"Nakon javnih nabavki i tendera, koje je raspisivalo Ministarstvo rudarstva i energetike, ostvarena je znatno niža vrednost od one koja je bila planirana u investicionom planu, tako da je Nadzorni odbor doneo odluku  a se iznos kredita umanji za 612.417 evra”, kaže Despotović.

Objašnjava da manji iznos sredstava, znači i manje rate za otplatu kredita. "Osim toga imaćemo i manje troškove kamata za nepovučena sredstva, jer se smanjuje ukupna investiciona vrednost", kaže Despotović.

 

On dodaje da je projekat izgradnje primarne toplovodne mreže realizovan u celosti sa "određenim redukcijama na sekciji tri, koje su usledile iz proceduralnih razloga i nerentabilnosti", tako da toplovodna mreža nije do kraja izgrađena kako je bilo planirano.

"Proceduralni razlozi su nastali zbog toga što Putevi Srbije traže posebne uslove prekopavanja tako da bi trebalo da radimo ponovo projektnu dokumentaciju, što bi značajno pomerilo rokove, a to po programu nije moguće, s obzirom na to da je rok za završetak radova na izgradnji toplovodne mreže 31. decembar 2016. godine", kaže Dragan Despotović.

Sekcija tri, od koje se odustalo, se odnosi na trasu u dužini od oko 350 metara od zgrade "Singidunuma" do Nacionalne službe za zapošljavanje.

Aktuelno

Novi Maxi u Valjevu (foto: Maxi)
PR Pre 1 sati 31 minuta

Otvoren novi Maxi supermarket u Valjevu

Stanovnici Valjeva dobili su danas još jedno mesto za proverenu i kvalitetnu kupovinu po najsavremenijim standardima. Na adresi Kneza Mihaila 84-86, svečano je otvoren najveći Maxi supermarket u...

Budući izgled deponije Kalenić (foto: )
Najavljeno na sednici Gradskog veća Pre 4 sati 33 minuta

Deponija Kalenić počinje sa radom u oktobru 2025.

Regionalna sanitarna deponija "Kalenić", u istoimenom selu kod Uba, počeće sa radom u oktobru 2025. godine, najavio je Zoran Petrović, direktor Regionalnog centra za upravljanje otpadom...

Pečurke (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Gost-post: Dragić Tomić Pre 4 sati 32 minuta

Nešto o gljivama u susret Danima gljiva na Divčibarama

Gljive treba čuvati iz više razloga. Gljive su moćni prirodni razlagači koji mogu razgraditi razne toksične materije iz okoline, uključujući pesticide, teške metale, i druge hemijske otrove....