Protest ugostitelja (foto: Đorđe Đoković)
Protest ugostitelja (foto: Đorđe Đoković)
24.11.2016, 11:39

Protest valjevskih ugostitelja

č: | fb:

Valjevski ugostitelji, njih stotinak okupilo se jutros ispred Gradske kuće nezadovoljni gradskom odlukom o skraćenju radnog vremena ugostiteljskih objekata, ali i u znak protesta što niko od gradskog rukovodstva ne želi da ih primi i sasluša njihove predloge kako bi zajednički došli do obostrano prihvatljivog rešenja.

 

Oni su pre devet dana predali dopis gradonačelniku sa zahtevom da ih primi na razgovor, međutim odgovora još uvek nema. Okupljeni ugostitelji ne prihvataju da su manjina i pored toga što je dopis i zahteve upućene gradonačelniku potpisalo 140 ugostitelja, a u Valjevu ima preko 420 registrovanih ugostiteljskih objekata.

Ivan Milovanović

Ivan Milovanović (Foto: Đorđe Đoković)

Vlasnik noćnog bara Džez in Ivan Milovanović kaže da niko nije protiv uvođenja reda u ugostiteljstvo s obzirom na to da je zaista dosta toga neuređeno i naglašava da valjevski ugostitelji podržavaju sve mere koje će doprineti uvođenju reda, ali predlažu da pre nego što Skupština grada usvoji odluku o radnom vremenu prvo porazgovaraju sa ugostiteljima i razmotre njihova tri zahteva.

 

"Prvi zahtev je da Grad formira svoju radnu grupu, da to isto učine i ugostitelji i da te dve radne grupe odmah krenu sa iznalaženjem rešenja. Drugi zahtev je da se vrati radno vreme kakvo je bilo, što znači da se radnim danima radi do ponoći, vikendom do dva časa iza ponoći, a da noćni brovi vikendom rade do tri časa iza ponoći. Treći zahtev, zbog svih nepravilnosti koje su evidentne u ugostiteljstvu u Valjevu, a za to nisu isključivi krivci ugostitelji nego krivice ima i kod nadležnih organa i inspekcija, da se da rok od 30 dana za ispravljanje svih nepravilnosti", kaže Milovanović i naglašava da svi treba da budu svesni činjenice da promene ne mogu doći preko noći!

 

Milovanović dodaje da ugostitelji nikoga ne uslovljavju niti postavljaju ultimatume, jednostavno traže razgovor sa gradonačelnikom Slobdanom Gvozdenovićem kome su svoje predloge i zahtev za prijem uputili 16. novembra, ali još uvek nema odgovora.

 

Ivan Milovanović nije konkretno odgovorio šta će ugostitelji Valjeva učiniti ukoliko na sednici Skupštine grada u ponedeljak bude usvojena odluka o radnom vremenu po kojoj se skraćuje radno vreme ugostiteljskih i zanatskih objekata.

"Sačekaćemo da vidimo da li će nas neko primiti do ponedeljka. Sačekaćemo i ponedeljak da vidimo šta će Skupština tačno usvojiti jer postoje brojne različite nezvanične informacije, kao što je da će radno vreme biti isto i za ugostiteljske objekate u stambenim zgradama pa će i oni raditi do ponoći", kaže Milovanović ne otkrivajući novinarima odakle ta informacija s obzirom na to da je Gradsko veće usvojilo odluku po kojoj će ugostiteljski objekti u stambeno-poslovnim objektima raditi radnim danom do 22.00, a vikendom do 23.00 časa.

Protest ugostitelja

Protest ugostitelja (Foto: Đorđe Đoković)

Valjevski ugostitelji su pred današnje okupljanje ispred Gradske uprave najavili da će 140 potpisnika dopisa upućenog gradonačelniku zatvoriti svoje objekte od sedam do podne i na taj način će pokazati svoje nezadovoljstvo. Međutim, jutros su samo dva kafića u centru grada bila zatvorena dok se u svim ostalim pila prva jutarnja kafa. Zbog čega nisu bili jedinstveni, pitanje za Milovanovića.

"Ne znam zbog čega nisu svi ispoštovali dogovor, verovatno imaju neke svoje razloge. Znam da ima ljudi koji samo od toga žive. Ali, i to je dokaz da pod hitno treba formirati Udruženje ugostitelja koje u Valjevu ne postoji. Žao mi je što svako od nas danas nije zatvorio svoj lokal na par sati i tako pokazali jedinstvo i solidarnost", kaže vlasnik Džez ina.

 

Ivan Milovanović kaže da prema podacima iz Gradske uprave u Valjevu ima 380 prijavljenih ugostiteljskih objekata, međutim nezvanično se pominje cifra od preko 420 registrovanih ugostiteljskih objekata na teritoriji grada.

Na pitanje Kolubarskih.rs da li to znači da je u Valjevu 140 nezadovoljnih vlasnika i to pretežno kafića i noćnih barova u centru grada, dok preostalih 280 vlasnika nema zahteve niti je nezadovoljno novom odlukom o radnom vremenu, Ivan Milovanović odgovara da ne znači da su oni zadovoljni.

"Velikom broju ugostitelja odgovora skraćenje radnog vremena, a oni i ne rade posle ponoći, ali ja u to ne ulazim. Mi ovde pričamo o solidarnosti onih koji rade posle ponoći. Ali, veliki broj objekata je van centra grada, pa i van Valjeva i sa vlasnicima tih objekata nismo stigli da razgovaramo", objašnjava valjevski ugostitelj moguće razloge zbog čega na dopisu nema više od 140 potpisa ugostitelja.

 

Odbornici o izmenama odluke o radnom vremenu u ponedeljak

 

Izmene odluke o radnom vremenu usvojilo je Gradsko veće pre dve nedelje, a o tome će se izjašnjavati odbornici Skupštine grada na sednici u ponedeljak.

Odlukom se skraćuje radno vreme ugostiteljskih, trgovinskih i zanatskih objekata na teritoriji Valjeva. U obrazloženju ove odluke navedeno je da se "radno vreme skraćuje sa ciljem da se unese više reda u navedenu oblast i time utiče na smanjenje uznemiravanja građana. Pri tom se posebno vodi računa o smanjenju uznemiravanja stanara u stambenim i stambeno-poslovnim zgradama u okviru kojih se nalaze ugostiteljski objekti".

 

Izmenama odluke je propisano da ugostiteljski objekti kao što su bifei, picerije, pivnice, kafe-poslastičarnice, mlečni restorani, ekspres restorani, pečenjare, grilovi mogu da rade od 07.00 do 24.00 časa, dok će radno vreme tih objekata koji se nalaze u stambenim i poslovnim zgradama radnmim danom biti do 22.00 časa, a petkom i subotom do 23.00 časa.

Identično radno vreme važiće i za kafe-barove, restorane i kafane, dok će ugostiteljski objekti kao što su noćni barovi i diskoteke moći da rade od 21.00 do 24.00 časa, a petkom i subotom od 21.00 do 00.30 časa.

Objekti u kojima se roba prodaje kroz šalter i u kojima se ne prodaje alkohol mogu da rade od 05. do 22.00 časa. Pekare mogu da rade od 05. do 24.00 časa, dok će radno vreme ostalih zanatskih objekata biti od 06. do 22.00 časa.

U danima u kojima se održavaju gradske manifestacije, Gradsko veće može posebnim aktom odrediti radno vreme duže od propisanog radnog vremena.

Ono što je evidentno i tu su saglasni i ugostitelji i gradska vlast da u Valjevu ima objekata koji su registrovani i kao restorani i nićni barovi pa rade od sedam ujutro do tri časa iza ponoći vikendom, kao i to da veliki broj kafića u Tešnjaru radi samo vikendom i to do ranih jutarnjih sati...

 

 Radno vreme utiče na javni red i mir

 

Gradska odluka o radnom vremenu ugostiteljskih, trgovinskih, zanatskih i objekata za zabavne igre u Valjevu doneta je 2011. godine, po kojoj picerije, pivnice, kafe-poslastičarnice, mlečni restorani, ekspres restorani, pečenjare, grilovi mogu da rade do ponoći. Isto radno vreme važi i za ugostiteljske objekte, kao što su kafe-barovi, restorani, kafane, s tim što petkom i subotom mogu da rade do dva časa iza ponoći.

Noćni barovi i diskoteke mogu da rade četvrtkom i nedeljom od 21.00 čas do jedan čas iza ponoći, petkom i subotom do tri časa iza ponoći, a ostalim danima do ponoći.

Do donošenja ove odluke pre pet godina, a koja je još uvek na snazi, radno vreme ugostiteljskoh objekata je bilo do 23.00 časa radnim danima i u dane vikenda do ponoći. Nakon što je radno vreme prouženo do dva časa iza ponoći, prema podacima valjevske policije za samo mesec dana povećan je broj prekršaja i remećenja javnog reda i mira za 30 posto u odnosu na period pre donošenja nove odluke po kojoj je produženo radno vreme. O tim podacima je bilo obavešteno tadašnje gradsko rukovodstvo, međutim, "pod pritiskom ugostitelja", odluka o radnom vremenu nije promenjena.

 

Aktuelno

Učenici (foto: Kolubarske.rs)
Grad Valjevo objavio Pre 21 sati 33 minuta

Konkurs za dodelu stipendija

Grad Valjevo je objavio konkurs za dodelu stipendija za školsku 2024/25. godinu. Prijave se podnose isključivo na pisarnici grada Valjeva, a rok za podnošenje je 25. oktobar 2024. godine.