Kazneno popravni zavod (arhiva) (foto: Đorđe Đoković)
Kazneno popravni zavod (arhiva) (foto: Đorđe Đoković)
26.11.2016, 09:01

Oprema za PVC i ALU stolariju

č: | fb:

Predstavnici nemačke organizacije "Help" uručili su opremu vrednu 40.000 evra za obradu stakla radionici za izradu PVC i ALU stolarije Kazneno popravnog zavoda (KPZ) za maloletnike u Valjevu. Donacija je realizovana kroz projekat "Podrška razvoju mikro biznisa u Srbiji 2".

 

Pored donirane opreme biće realizovan i program stručnog osposobljavanja osuđenih lica i obuka zaposlenih u KPZ-u. Projekat finasira nemačka vlada, dok KPZ učestvuje u nabavci opreme u iznosu od 20.000 evra.

 

Help uručio opremu

Help uručio opremu (Foto: KPZ)

Cilj projekta je unapređenje sistema izvršenja krivičnih sankcija i postpenalnog prihvata, resocijalizacije i reintegracije osuđenih lica u društvenu zajednicu. Primenom alternativnih sankcija, uz poštovanje ljudskih prava i zaštitu ranjivih kategorija, povećava se efikasnost prihvata, obučavanja i zapošljavanja osuđenih lica i dugoročno utiče na prevenciju povrata. Stručnim osposobljavanjem i radnim angažovanjem, osuđeno lice ima mogućnost da dobije neophodno iskustvo, verifikovan sertifikat, ima bolji tretman u periodu izdržavanja kazne i priprema se za postpenalni prihvat (po odsluženoj kazni).

 

U okviru projekta planirano je i kreiranje novih radnih mesta kroz razvoj "start-ap" biznisa i preduzetništva, grantovima u opremi za 16 osuđenih lica sa teritorije Srbije, nakon izvršenja kazne.

 

U saradnji sa ustanovama za izvršenje krivičnih sankcija, uključenim u projekat, "Help" će odabrati korisnike na osnovu prijave, socijalnih i ekonomskih kriterijuma, isplativosti i održivosti predložene poslovne ideje. Psiho-socijalna podrška za članove porodica bivših osuđenika biće obezbeđena u saradnji sa nevladinom organizacijom "Centar za ljudska prava" iz Niša, koja ima neophodnu ekspertizu u ovoj oblasti.

 

Aktuelno

Učenici (foto: Kolubarske.rs)
Grad Valjevo objavio Pre 21 sati 33 minuta

Konkurs za dodelu stipendija

Grad Valjevo je objavio konkurs za dodelu stipendija za školsku 2024/25. godinu. Prijave se podnose isključivo na pisarnici grada Valjeva, a rok za podnošenje je 25. oktobar 2024. godine.