Bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Bolnica (foto: Đorđe Đoković)
30.11.2016, 10:35

Opšta bolnica dobija najsavremeniji skener

č: | fb:

Opšta bolnica uskoro dobija novi skener, čime će biti okončana dvogodišnja pauza od kada je valjevska zdravstvena ustanova bez ovog važnog dijagnostičkog aparata. Kako je saopšteno danas, nakon potpisivanja ugovora, Opšta bolnica Valjevo će imati najsavremeniji skener, poput onog u Urgentnomn centru u Beogradu, čija je vrednost  45 miliona dinara. V.d. direktora dr Zoran Đurić kaže da je rok isporuke i montaže aparata 120 dana, međutim on će biti u funkciji za dva do tri meseca.

 

Zoran Đurić i Darko Rokić

Zoran Đurić i Darko Rokić (Foto: Đorđe Đoković)

Naglašeno je da skener u Valjevo stiže zahvaljujući Ministarstvu zdravlja, koje je finansiralo kupovinu aparata uz zahtev da se Opštoj bolnici isporuči najsavremeniji aparat. 

Pomoćnik direktora firme Beolaser, generalnog zastupnika i distributera Toshiba Medical Sistems, Branko Martinović kaže da će Opšta bolnica u Valjevu imati "najbolji aparat u Srbiji", a to znači da može da radi sve trenutno dostupne procedure koje CT dijagnostika treba da radi 2016. ali i narednih godina.

 

"Ministarstvo zdravlja u prethodne četiri godine nije izdvojilo novac za kupovinu ni jendog CT aparata u Srbiji, i taj podatak dovoljno govori o tome kako Minisatarstvo zdravlja gleda na Opštu bolnicu u Valjevu", rekao je Martinović i ponovio da je reč o najsavremenijem aparatu na kome je, prilikom dijagnostike, najmanja doza zračenja.

Dodao je da je prednost Opšte bolnice u Valjevu i u tome što već 20 godina ima CT dijagnostiku, samim tim ima i edukovane lekare i tehničare za koje će ovo biti evolutivna promena, a ne uvođenje nove tehnike, tako da će odmah nakon instaliranja moći da rade na ovom savremneom skeneru.

 

Na sličnom CT aparatu u Kliničkom centru u Beogradu obavi se i do 200 dijagnostika dnevno, u Valjevu će taj broj svakako biti manji, ali veći od broja obavljenih pregleda na starom skeneru. I dok će broj pregleda na novom skeneru biti veći, rok za zakzivanje pregleda i čekanja biće kraći, kako je najavio dr Đurić, neće biti duži od mesec dana.

Zoran Đurić, Dragan Rokić i Branko Martinović

Zoran Đurić, Dragan Rokić i Branko Martinović (Foto: Đorđe Đoković)

V.d. direktora Opšte bolnice dr Zoran Đurić kaže da je u velikoj meri valjevskim lekarima otežavalo rad, a pacijentima predstavljalo veliki problem to što je bolnica dve godine bila bez skenera, zbog  čega su morali CT dijagnostiku da rade u okolnim gradovima ili u Beogradu. On kaže da će se, dok ne bude instaliran novi aparat, pacijenti kao i do sada upućivani na dijagnostiku u Klinički centar u Beograd ili u šabačku bolnicu.

Nakon montaže najsavremenijeg skenera uloge će biti promenjene pa će pacijenti iz Užičkog, Mačvanskog i ostalih regiona Zapadne Srbije dolaziti na dijagnsotiku u Opštu bolnicu Valjevo.

 

Aktuelno

Učenici (foto: Kolubarske.rs)
Grad Valjevo objavio Pre 21 sati 29 minuta

Konkurs za dodelu stipendija

Grad Valjevo je objavio konkurs za dodelu stipendija za školsku 2024/25. godinu. Prijave se podnose isključivo na pisarnici grada Valjeva, a rok za podnošenje je 25. oktobar 2024. godine.