Gradska kuća (foto: Đorđe Đoković)
Gradska kuća (foto: Đorđe Đoković)
09.12.2016, 13:07

Broj stipendista manji, iznos stipendije veći

č: | fb:

Grad Valjevo stipendiraće 226 uspešnih učenika i studenata u školskoj 2016/2017. godini, što je 20 manje nego lane, ali su novčani iznosi povećani u odnosu na prošlu godinu. Gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović je prihvatio predlog Komisije za dodelu stipendija nadarenim učenicima i studentima, kao i predlog da ove godine iznos pojedinačne stipendije bude veći nego prošle godine, s obzirom na to da je dvadeset stipendista manje nego lane, a budžetom su opredeljena ista sredstva 17.850.000 dinara. 

 

Odlukom nadležne komisije stipendije po 4. 300 dinara mesečno dobiće 45 osnovaca, a po 5. 000 dinara mesečno dobiće 49 srednjoškolaca, dok će 129 studenata mesečno dobijati po 7. 500 dinara. Među studentima koje će Grad Valjevo stipendirati je i troje akademaca koji su školovanje nastavili u inostranstvu, jedan na doktorskim, a dvoje na master studijama u Nemačkoj, Norveškoj i Austriji, i za njih je iz gradske kase obezbeđno po 9.300 dinara.

 

Prošle godine iz gradske kase stipendirano je 246 uspešnih učenika i studenata sa 17.850.000 dinara, dok je 2014. godine za 265 stipendista izdvojeno 14,2 miliona dinara. Kako je Kolubarskim.rs objašnjeno ove godine je manje stipendista, ne zbog pada kvaliteta i manje uspešnih đaka i studenata, nego zbog toga što su pojedini odlučili da konkurišu za sredstva iz republičke kase, gde su iznosi veći, s obzirom na to da ne mogu konkurisati za stipendije na oba mesta.

 

Sudeći po novcu koji Grad izdvaja za stipendiranje uspešnih đaka i studenata, može se zaključiti da Valjevo brine o svojim talentovanim i uspešnim mladim ljudima. Međutim, problem je to što Grad nema ideju i plan kako da te mlade, koje stipendira, vrati u Valjevo i obezbedi im posao. Ograničavajuće jeste to što još uvek važi zabrana zapošljavanja u javnom sektoru, ali postoji način da se tim mladim ljudima obezbedi posao i iskoristi njihovo znanje i obrazovanje.

Sagovornik Kolubarskih.rs, međutim kaže da je pitanje koliko je tih mladih ljudi spremno da se vrati u Valjevo, gde ne mogu, kako tvrde, da se "usavršavaju, ali ni da napreduje u struci". Ono što jeste za diskusiju, uz iznalaženje rešenja kako da se reguliše, jeste činjenica da stipendisti nemaju obavezu da se po završetku školovanja jave Gradu, niti da vrate stipendiju ukoliko odluče da se nakon školovanja ne vrarte u Valjevo.

Aktuelno

Učenici (foto: Kolubarske.rs)
Grad Valjevo objavio Pre 21 sati 34 minuta

Konkurs za dodelu stipendija

Grad Valjevo je objavio konkurs za dodelu stipendija za školsku 2024/25. godinu. Prijave se podnose isključivo na pisarnici grada Valjeva, a rok za podnošenje je 25. oktobar 2024. godine.