Radovi na Vidraku  (foto: Đorđe Đoković)
Radovi na Vidraku (foto: Đorđe Đoković)
28.12.2016, 10:05

Radovi na Vidraku biće završeni za mesec dana

č: | fb:

Radovi na uređenju parka Borcima revolucije na Vidraku biće završeni najkasnije za mesec dana, tako da će ovaj prostor kod spomenika Stevana Filipovića dobiti novi izgled. Donja prilazna staza od Baira prema spomeniku je pokrivena rizlom, dok je šetalište i prilaz spomeniku popločan kamenom.

 

Radovi na Vidraku

Radovi na Vidraku (Foto: Đorđe Đoković)

Radovi na Vidraku

Radovi na Vidraku (Foto: Đorđe Đoković)

Vrednsot radova, koje finansira Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, je oko osam miliona dinara a izvode se po projektu parternog uređenja koji je uradio Zavod za zaštitu spomenika kulture Valjevo.

 

Direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Ksenija Stevanović kaže da je u ovim radovima Zavod izašao iz matične delatnosti i ušao u niskogradnju kako bi se obnovio, ali i unapredio park na Vidraku, koji se prostire na tri hektara.

 

"Retko koji grad ima ovakav vidikovac, koji je samo nekoliko minuta udaljen od centra grada, u divnom parku i to treba Valjevo da ističe u svojoj turističkoj ponudi. Upravo je i Zavod to istakao kod Ministarstva kada smo konkurisali za sredstva. Istorijski kontekst ovog mesta je dobro poznat i on postoji, a osm što je ovo mesto u kontekstu narodno oslobodilačke borbe, ono je važno i po tome što je ovde nekada bilo staro gradsko groblje čiji su grobovi izmešteni, a postojalo je i groblje iz Prvog svetskog rata", rekla je direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

 

Radovi na Vidraku

Radovi na Vidraku (Foto: Đorđe Đoković)

Na brdu Vidrak sahranjeni su lekari Semjuel Kuk i Selimir Đorđević. Prostor je 1960. godine pretvoren u obeležje borcima revolucije, gde centralno mesto zauzima spomenik Stevanu Filipviću visok 16 metara rad vajara Vojina Bakića.

Radovi na Vidraku

Radovi na Vidraku (Foto: Đorđe Đoković)

Aktuelno

Učenici (foto: Kolubarske.rs)
Grad Valjevo objavio Pre 19 sati 39 minuta

Konkurs za dodelu stipendija

Grad Valjevo je objavio konkurs za dodelu stipendija za školsku 2024/25. godinu. Prijave se podnose isključivo na pisarnici grada Valjeva, a rok za podnošenje je 25. oktobar 2024. godine.