Bioskop 85 (foto: Đorđe Đoković)
Bioskop 85 (foto: Đorđe Đoković)
01.02.2017, 08:00

Ministar kulture i ambasador Holandije na otvaranju bioskopa

č: | fb:

Novi bioslop u Valjevu, koji je smešten u prostoru nekadašnjeg Doma omladine, zvanično će biti otvoren 13. februara, a na svečanosti će biti ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević i ambasador Holandije u Beogradu Henk van der Dol.

 

Prva filmska projekcija u novootvorenom bioskopu biće premijera dokumentarnog filma valjevskog novinara Slobodana Rakovića o holandskom lekaru Arijusu van Tinhovenu, koji je lečio srpske ranjenike u Valjevskoj bolnici za vreme Prvog svetskog rata.

 

Miloš Smiljanić

Miloš Smiljanić (Foto: Đorđe Đoković)

Direktor Centra za kulturu Miloš Smiljanić potvrdio je za Kolubarske.rs da je moderna bioskopska sala završena, ali da će filmskih projekcija i redovnog repertoara biti tek nakon svečanog otvaranja, kome će prisustvovati ministar Vladan Vukosavljević i ambasador Henk van der Dol.

"Premijera dokumentarnog filma Slobodana Rakovića biće u 18.00 časova u novom bioskopu, kojoj će prisustvovati gosti, a iste večeri od 19.30 časova film će biti prikazan i u velikoj sali Centra za kulturu. Već sutradan, dakle 14. februara počinjemo sa redovnim repertoarom i biće to premijera jednog domaćeg filma", kaže Smiljanić.

Dodaje da još uvek nije odlučeno da li će to biti film Juga Radivojevića "Vrati se Zone", koji je delom sniman i u Valjevu, tačnije u Tešnjaru, ili film Zdravka Šotre "Santa Marija della Salute".

 

"Ono što je izvesno jeste da će oba filma biti prikazana u februaru. Takođe je sigurno da ćemo svakodnevno na repertoaru imati tri različita filma, koja će se menjati sedmično. Od 17.00 časova biće projekcija dečjeg filma, od 19.00 časova biće domaći i strani različitih žanrova, dok je termin od  21.00 čas rezervisan za blokbastere", kaže direktor Centra za kulturu.

 

Nova bioskopska sala, sa najsavremenijom opremom koja će omogućiti 3D projekcije, smeštena je u prostoru nekadašnjeg Doma omladine, imaće 88 komfornih mesta i filmske projekcije šest dana nedeljno. U adaptaciju davno napuštenog prostora i kupovinu savremene opreme uloženo je oko 20 miliona dinara iz budžeta Grada, od čega je skoro polovina utrošena na kupovinu nove opreme. 

 

Bioskop radio u vreme Valjevskih filmskih susreta

 

U novom bioskupu već je bilo filmskih projekcija i to u vreme trajanja festivala Valjevski filmski susreti od 23. do 25. decembra, kada je bilo prikazano dvadesetak dugometražnih i dokumentarnih filmova, a bioskopska sala svaki dan bila prepuna valjevske publike željne filmskih projekcija.

Valjevski filmski susreti

Valjevski filmski susreti (Foto: Đorđe Đoković)

Kako je krajem decembra najavljeno na konferenciji za novinare bioskop će biti "probno" otvoren za festival Valjevski filmski susreti, a nakon toga u januaru počeće redovno prikazivanje filmova. Sa redovnim prikazivanjem filmova se kasni jer se čaka, po želji gradskog rukovodstva, da ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević prisustvuje svečanom otvaranju bioskopa.

Aktuelno

Učenici (foto: Kolubarske.rs)
Grad Valjevo objavio Pre 11 sati 23 minuta

Konkurs za dodelu stipendija

Grad Valjevo je objavio konkurs za dodelu stipendija za školsku 2024/25. godinu. Prijave se podnose isključivo na pisarnici grada Valjeva, a rok za podnošenje je 25. oktobar 2024. godine.

Pumpa za vodu (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 21 sati 52 minuta

Bez vode Popučke i još pet sela

Zbog radova na vodovodnoj mreži u Popučkama (Iverak) u utorak 2.10.2024. godine od 7 do 15 časova, bez vodosnavdevanja će ostati potrošači u Popučkama, Zabrdici, Lukavcu, Dupljaju, Divcima i...