Rekonstrukcija zdanja na Desankinom vencu (2017.) (foto: Đorđe Đoković)
Rekonstrukcija zdanja na Desankinom vencu (2017.) (foto: Đorđe Đoković)
03.07.2017, 07:02

Kabineti gradonačelnika i zamenika i svečana sala

č: | fb:

Rekonstrukcija jedne od najlepših građevina u Valjevu, u koju će biti uloženo preko 30 miliona dinara, biće završena sredinom avgusta. Na Desankinom vencu biće kabinet gradonačelnika i njegovog zamenika, kao i sala za svečane sednice Skupštine grada, za prijeme i za venčanja, dok će hol i potkrovlje biti korišćeni kao galerijski prostor.

 

Radovi na adaptaciji vrednog a ruiniranog objekta su počeli sredinom maja, enterijer je potpuno izmenjen i prilagođen potrebama Gradske kuće, biće urađene nove elektro, vodovodne i instalacije za grejanje, postavljene nove podne obloge.

 

Secesijsko zdanje prve Valjevske banke, kasnije Narodne štedionice, u kojoj su godinama bili Radio Valjevo i nedeljnik "Napred", podignuto je u prvoj deceniji dvadesetog veka. Početkom prošle godine gradska vlast je odlučila da iseli dve medijske kuće iz zgrade, koja je u vlasništvu Grada, i da je adaptira u Gradsku kuću. Tada je rečeno da Valjevo zaslužuje da, poput većine gradova u Srbiji, ima reprezentativni objekat u kome bi bili kabineti čelnih ljudi grada i svečana sala.

Dragan Jeremić

Dragan Jeremić (Foto: Đorđe Đoković)

 

Zamenik gradonačelnika Dragan Jeremić objašnjava da će se redovne sednice Skupštine grada i dalje održavati u "soliteru" na Gradskom trgu, dok će sala na Desankinom vencu biti korišćena isključivo za svečane sednice, za prijeme i za venčanja. Postojeća mala sala u Gradskoj kući biće adaptirana u salu Gradskog veća, u kojoj će se pored sednica Veća održavati i drugi skupivi, dok će se stara sala Gradskog veća koristiti za "ostale" sastanke.

 

Na pitanje Kolubarskih.rs da li će u "soliteru" na Gradskom trgu gradonačelnik i njegov zamenik zadržati kabinete koji će biti radni, s obzirom na to da će se sednice Gradskog veća i ostali sastanci održavati u "soliteru" i da će sve službe Gradske uprave ostati na starom mestu, a da će na Desankinom vencu biti svečani kabineti za prijeme, Jeremić kaže da neće biti radnog i svečanog, biće jedan kabinet i to na Desankinom vencu.

 

On smatra da neće uticati na efikasnost rada i funkcionisanje gradske vlasti to što gradonačelnik i njegov zamenik neće biti u "srcu Gradske uprave", nego će biti na drugoj lokaciji.

 

Da li je neko odgovarao zbog uništene imovine?

 

Nedeljnik "Napred" se iz prostorija u prizemlju zgrade na Desankinom vencu iselio krajem januara, dok je Radio Valjevo zgradu napustilo sredinom februara prošle godine. 

Prostorije Radio Valjeva

Prostorije Radio Valjeva (Foto: Đorđe Đokovic)

Iz dela gde je bilo Radio Valjevo, osim opreme i inventara, izneto je i uništeno i ono što je u vlasništvu Gada. U celoj zgradi isečene su instalacije za grejanje, poskidani radijatori i počupane elektroinstalacije. Skidani su čak i štekri sa zidova, o čemu su Kolubarske.rs pisale u tekstu "Razvalili Radio Valjevo", koji je objavljen u martu prošle godine. Tada je gradska vlast najavila da će podneti tužbu uz zaključak da je "pričinjena značajna materijalna šteta, a kolika utvrdiće istraga".

 

Da li je istraga utvrdila visinu štete, da li je podneta tužba i da li je neko odgovarao još uvek nije poznato. U Gradskoj upravi nam je kratko rečeno da "slučaj nije zavšen, a kada bude okončan javnost će biti obaveštena".

Aktuelno

Pumpa za vodu (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 7 sati 51 minuta

Bez vode Popučke i još pet sela

Zbog radova na vodovodnoj mreži u Popučkama (Iverak) u utorak 2.10.2024. godine od 7 do 15 časova, bez vodosnavdevanja će ostati potrošači u Popučkama, Zabrdici, Lukavcu, Dupljaju, Divcima i...