Prezentacija rezultata projekta Pomoć u kući (foto: Caritas Valjevo)
Prezentacija rezultata projekta Pomoć u kući (foto: Caritas Valjevo)
18.07.2017, 11:58

"Pomoć u kući" od septembra finansiraće opštine

č: | fb:

Dnevna usluga "Pomoć u kući" realizovana je sa velikim uspehom u tri opštine Kolubarskog okruga - Mionici, Lajkovcu i Ljigu. Na završetku ovog projekta, koji je trajao godinu dana, rečeno je da će od septembra uslugu "Pomoć u kući" finansirati lokalne samouprave imajući u vidu značaj ovog projekta, ali pre svega potrebe starijih sugrađana.

 

Predsednik Lajkovca Andrija Živković kaže da je jedan od prioriteta Opštine upravo odgovoran odnos prema starim licima.

Dosadašnji rezultati projekta govore u prilog činjenici da je potrebno obezbediti kontinuitet u funkcionisanju dnevne usluge "Pomoć u kući". S tim u vezi, Opština Lajkovac će, i nakon isteka ovog projekta, koji se realizuje uz finansijsku podršku Evropske unije, obezbediti punu podršku daljem razvoju ove dnevne usluge u zajednici osluškujući potrebe građana – rekao je Živković povodom godinu dana pružanja ove usluge socijalne zaštite na teritoriji Opštine Lajkovac gde je održana prezentacija dosadašnjih rezultata projekta.

 

Tokom trajanja projekta, od jula meseca 2016. godine do danas, Zajednički centar za socijalni rad "Solidarnost" za opštine Ljig, Lajkovac i Mionica je pružio uslugu pomoć u kući za 132 lica sa teritorije opštine Ljig, Lajkovac i Mionica, a uslugu trenutno koristi 111 lica sa teritorije tri opštine.

 

- U prethodnim mesecima intenzivirali smo aktivnosti na ispunjavanju uslova i standarda za pružanje usluge pomoć u kući, neophodnih za dobijanje licence. U toku je postupak licenciranja posebne organizacione jedinice zajedničkog centra za socijalni rad, za pružanje usluge pomoć u kući i očekujemo da do kraja avgusta resorno ministarstvo odobriti našem centru licencu za pružanje navedene socijalne usluge. Sa opštinama osnivačima je obezbeđena održivost usluge pomoć u kući nakon avgusta ove godine tj. nakon završetka projekta i dogovoreno je da uslugu pomoć u kući odraslim i starim osobama nastavi da pruža posebna organizaciona jedinica Zajedničkog centra za socijalni rad "Solidarnost" za opštine Ljig, Lajkovac i Mionica – Služba za pomoć u kući, u okviru projekta koji će finansirati opštine osnivači i koji će biti nadamo se odobren od strane nadležnih organa opština osnivača - kaže Milan Janićijević direktor Zajedničkog centra za socijalni rad "Solidarnost" za opštine Mionica, Lajkovac i Ljig

 

Snježana Badrić, ekspert na projektu u ime glavnog aplikanta na projektu Caritasa Valjevo navodi da je usluga dostupna odraslima i starijima koji imaju ograničenja fizičkih i psihičkih sposobnosti usled kojih nisu u stanju da nezavisno žive u svojim domovima bez redovne pomoći u aktivnostima dnevnog života, nege i nadzora, pri čemu je porodična podrška nedovoljna ili nije raspoloživa.

- Dom korisnika je okruženje u kome se pruža većina usluga, uz korišćenje usluga socijalnih i zdravstvenih službi u zajednici na način koji omogućava održanje maksimalnog stepena nezavisnosti i brige o potrebama korisnika. Sadržaj usluge "Pomoć u kući" se kroz procenu potreba definiše individualnim planom prilagođenom potrebama korisnika, a usluga obuhvata niz sadržaja opšte nege i pomoći u kući - kaže Snježana Badrić.


U okviru projekta "Za više solidarnosti prema starijima - Klaster Kolubarskog okruga za uslugu Pomoć u kući" koji finansira Evropska unija kroz program "Evropska podrška inkluzivnom društvu", a sprovodi Caritas Valjevo u partnerstvu sa Zajedničkim centrom za socijalni rad "Solidarnost" Ljig i opštinama Mionica, Lajkovac i Ljig, od jula prošle godine realizovana je dnevna usluga u zajednici "Pomoć u kući".

 

Aktuelno

Pumpa za vodu (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 4 sati 18 minuta

Bez vode Popučke i još pet sela

Zbog radova na vodovodnoj mreži u Popučkama (Iverak) u utorak 2.10.2024. godine od 7 do 15 časova, bez vodosnavdevanja će ostati potrošači u Popučkama, Zabrdici, Lukavcu, Dupljaju, Divcima i...