Kolubara (foto: Đorđe Đoković)
Kolubara (foto: Đorđe Đoković)
07.08.2017, 07:10

Početak radova na snaciji korita Kolubare zavisi od Vučića?

č: | fb:

Radovi na daljoj sanaciji korita Kolubare, oštećenog u majskim poplavama 2014. godine, trebalo bi da počnu do 10. avgusta, a početak radova zavisi od toga kada će predsednik Srbije Aleksandr Vučić doći u Valjevo, jer će, prema očekivanjima, on otvoriti gradilište.

 

Kako piše valjevski nedeljnik Napred, potvrdu vesti o početku dugo najavljivanih radova na sanaciji korita Kolubare nije bilo moguće dobiti ni od gradskog rukovodstva, niti od izvođača radova valjevske firme "Erozija" zbog po mnogo čemu čudnih razloga.

 

"Prvi je taj što im je preporučeno iz Austrijske državne razvojne agencije (ADA), kojoj je Evropska delegacija u Srbiji poverila na upravljanje i nadzor radove na sanaciji i izgradnji korita Kolubare, da sva komunikacija sa novinarima ide isključivo preko Agencije. Drugi, po svemu sudeći presudniji razlog, je očekivanje da će gradilište na Kolubari posetiti i lično orvoriti predsednik Srbije Aleksandar Vučić", piše Napred.

 

Početak radova na daljoj sanaciji korita Kolubare najavljivan je još pre dve godine

 

Radovi na daljoj sanaciji korita Kolubare, prema najavama direktora Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, Marka Blagojevića i direktora JP "Srbijavode" Gorana Puzovića, trebalo je da počnu u septembru 2015. godine, potom je bilo najava da će početi na proleće 2016. godine, a onda je čvrsto obećano da će radovi početi do kraja 2016. godine.

 

Sredinom maja prošle godine je rečeno da je za rekonstrukciju oštećenog i izgradnju neregulisanog korita Kolubare ukupne dužine oko četiri kilometra iz evropskih fondova obezbeđeno 4,1 milion evra.

 

"Završena je tenderska dokumentacija za rekonstrukciju dva i po kilometra oštećenog rečnog korita Kolubare od Grand hotela do kompanije Austroterm, kao i za izgradnju novog korita u dužini od kilometar i po, i to neregulisanog dela od mosta na obilaznici do kompanije Austroterm i dela od parka na Pećini do mesta spajanja Jablanice i Obnice. Sredstva za ove radove je obezbedila Evropska unija, prvobitno je bilo izdvojeno 2,8 miliona evra na osnovu procene JP ‘Srbijavode’, dok je sada za sve radove opredeljeno 4,1 milion evra", rekao je sredinom maja prošle godine za Kolubarske.rs tadašnji zamenik gradonačelnika Žarko Kovač. 

 

Međutim i pored najave da će radovi početi do kraja 2016. godine, to se nije dogodilo. Tek je početkom januara ove godine Austrijska državna razvojna agencija (ADA) na tenderu izabrala valjevsku "Eroziju" za izvođača radova sa kojom je 13. jula potpisala ugovor na 2.975.000 evra. 

Prema pisanju Napreda "po planiranoj dinamici izvođenja radova, koji će trajati dvadesetak meseci, radnici i mehanizacija "Erozije" trebalo bi do 10. avgusta ove godine da uđu u korito i započnu sanaciju".

Aktuelno

Pumpa za vodu (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 2 sati 16 minuta

Bez vode Popučke i još pet sela

Zbog radova na vodovodnoj mreži u Popučkama (Iverak) u utorak 2.10.2024. godine od 7 do 15 časova, bez vodosnavdevanja će ostati potrošači u Popučkama, Zabrdici, Lukavcu, Dupljaju, Divcima i...