Kolubarski upravni okrug (foto: Đorđe Đoković)
Kolubarski upravni okrug (foto: Đorđe Đoković)
01.09.2017, 06:16

Štrajk prosvetnih radnika i u Valjevu

č: | fb:

I u valjevskim školama danas je organizovan zakonski štrajk sa smanjenjem časova na 30 minuta u obe smene, a u 12 časova biće organizovan skup pred sedištem Školske uprave u Karađorđevoj ulici.

 

Kako je Kolubarskim.rs rekla Vesna Andrić iz Unije prosvetnih radnika očekuje se dobar odziv, bez obzira na demotivisanost i strah kod ljudi, jer je velika većina škola u Uniji prosvetnih radnika. U Srbiji u tom sindikatu je 750 škola.

 

"Naše plate i dalje su ispod republičkog proseka, a prema nacrtu zakonskih propisa o platnim razredima, kojima bi bili obuhvaćeni samo prosveta, zdravstvo, kultura i socijalna zaštita, nama se tek crno piše!", rekla je Andrić.

 

Ona je izrazila bojazan da će mnogo toga biti gore nego što je trenutno s obzirom na to da je udenut i član po kojem će mnogo toga zavisiti od količine novca u budžetu.

 

Andrić je precizirala da će se po dogovoru u Uniji prosvetnih radnika zakonski štrajk sutra organizovati u svim većim sredinama bez posećivanja Školske uprave. "Nema potrebe za tim, naši zahtevi su u Ministarstvu prosvete Srbije, a školske uprave nisu ministarstvo niti su načelnici ministri prosvete", kaže Andrić.

 

Predsednica valjevskog odeljka Unije prosvetnih radnika, zaposlena kao profesor razredne nastave u OŠ "Nada Purić", kaže kako je "dosta dobra situacija" sa tehnološkim viškovima.

 

"U Valjeu je malo tehnoloških viškova jer se već treću godinu vodi računa o tome da sve kolege sa smanjenim fondom časova nađu posla u drugim školama. To dosta dobro funkcioniše", smtra Andrić i dodaje da su izuzetak oni prosvetari sa "mrtvim obrazovnim profilima", koji čekaju otpremnine, ali one nikako da stignu iako ih ministri prosvete stalno obećavaju.

 

"Nama je veći problem to što još uvek nema konkursa za prijem mladih obrazovanih kadrova, koji sada godinama rade na određeno vreme, što dodatno stvara lošu sliku o ukupnom stanju u prosveti", rekla je Andrić za Kolubarske.rs.

Aktuelno

Pumpa za vodu (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 1 sati 59 minuta

Bez vode Popučke i još pet sela

Zbog radova na vodovodnoj mreži u Popučkama (Iverak) u utorak 2.10.2024. godine od 7 do 15 časova, bez vodosnavdevanja će ostati potrošači u Popučkama, Zabrdici, Lukavcu, Dupljaju, Divcima i...