Korito Kolubare kod Austroterma (foto: Đorđe Đoković)
Korito Kolubare kod Austroterma (foto: Đorđe Đoković)
05.09.2017, 06:58

Počeli radovi na sređivanju korita Kolubare

č: | fb:

Radovi na rekonstrukciji oštećenog korita Kolubare i izgradnja neregulisanog dela obale reke ukupne dužine oko četiri kilometra počeli su juče, potvrdio je za Kolubarske.rs član Gradskog veća Zarko Kovač. Rok za završetak radova, za koje je iz evropskih fondova obezbeđeno oko tri miliona evra, je septembar 2019. godine.

 

Austrijska državna razvojna agencija (ADA), kojoj je Evropska delegacija u Srbiji poverila na upravljanje i nadzor radove na sanaciji i izgradnji korita Kolubare, potpisala je sredinom jula ugovor sa izvođačima radova beogradskom "Hidrogradnjom" i valjevskom "Erozijom".

 

Žarko Kovač, koji je u prethodnom mandatu gradske vlasti kao zamenik gradonačelnika pratio realizaciju ovog projekta, kaže da su pripremni radovi počeli sredinom prošlog meseca, a juče su građevinske mašine ušle u korito Kolubare u delu kod "obilaznice".

 

Neregulisani deo Kolubare

Neregulisani deo Kolubare (Foto: Kolubarske.rs)

U planu je rekonstrukcija dva i po kilometra oštećenog rečnog korita Kolubare od Grand hotela do kompanije Austroterm, kao i izgradnja novog korita u dužini od kilometar i po, i to neregulisanog dela od mosta na obilaznici do kompanije Austroterm i dela od parka na Pećini do mesta spajanja Jablanice i Obnice.

 

Kovač objašnjava da je prvobitno za radove na sanaciji i uređenju rečnih korita u Valjevu, koja su oštećena nakon majskih poplava, bilo izdvojeno oko 4,5 miliona evra, u okviru kojih je bila planirana i regulacija 1,7 kilometara korita Obnice i Jablanice.

Međutim, kaže Kovač, za sada se odustalo od radova na uređenju korita ove dve reke, tako da će biti finansirana rekonstrukcija oštećenog i izgradnja neregulisanog dela korita Kolubare.

 

Konačno početak radova

 

Radovi na daljoj sanaciji korita Kolubare trebalo je da počnu u septembru 2015. godine, zatim je bilo najava da će početi na proleće 2016. godine, a onda je čvrsto obećano da će radovi početi do kraja 2016. godine. Potom je obećano da će radovi početi na proleće 2017. godine. To je rečeno 15. septembra prošle godine, kada su Valjevo posetili šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport i ambasadori nekoliko evropskih zemalja.

 

"Radovi na rekonstrukciji oštećenog i izgradnji novog korita Kolubare, kao i radovi na regulaciji dela korita Obnice i Jablanice, koji će biti finansirani sa 4,5 miliona evra iz fondova Evropske unije, počeće na proleće 2017.  godine, a biće završeni početkom 2019. godine", najavljeno je u Valjevu pre godinu dana.

 

Početkom avgusta Kolubarske.rs su objavile vest da bi radovi na daljoj sanaciji korita Kolubare trebalo da počnu do 10. avgusta i da, prema nezvaničnim informacijama, početak radova zavisi od toga kada će predsednik Srbije Aleksandr Vučić doći u Valjevo, jer bi trebalo on da otvori gradilište. Da li je ova informacija bila tačna, nismo dobili potvrdu, ali ni demanti ni od gradskog rukovodstva, ni od izvođača radova.

 

 

 

Aktuelno

Česma (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 22 sati 35 minuta

Prekid u vodosnabdevanju

U utorak  01. oktobra 2024.godine od 8 do 14 časova, zbog radova na vodovodnoj mreži, bez vodosnabdevanja će biti potrošači u Ulici Suvoborska od Ulice Splitska prema Petnici, kao i svi potrošači...  · 1 komentar