Novo groblje (foto: Đorđe Đoković)
Novo groblje (foto: Đorđe Đoković)
26.09.2017, 06:59

Mesta ima samo na Novom groblju

č: | fb:

Od šest grobalja, kojima upravlja i koje održava JKP Vidrak, mesta za sahranjivanje jedino ima na Novom groblju, navodi se u informaciji o stanju gradskih i seoskoh grobalja na teritoriji Valjeva koju je usvojilo Gradsko veće.

 

U informaciji, koja je pripremljena na zahtev Skupštine grada, se navodi da su u gradu u upotrebi: Novo groblje, Gradačko, Kličevačko, Boričevačko, Gorićko i Poparsko groblje.

 

"Novo groblje je uređeno i na njemu ima mesta za sahranjivanje. Zbog postojanja mogućnosti širenja potrebno je uraditi 710 metara asfaltnog puta širine tri metra, proširenje električne mreže sa rasvetom i video nadzora. Takođe je potrebno ograditi groblje sa strane Kalemegdanske, kao i deo pored kuća u Splitskoj ulici", navodi se u informaciji JKP Vidrak.

 

Precizirano je da na groblju u Gradcu mesta za sahranjivanje nema, osim ranije zakupljenih i da je "infrastruktura uredna". Proširenje za potrebe Gračanskog groblja ne postoji.

Na groblju u Kličevcu i Goriću takođe nema mesta, ali postoje parcele koje Grad  može da otkupi. I ova groblja su inrastrukturno uređena. 

Novih grobnih mesta nema ni na Boričevcu, gde nema ni parcela za proširivanje. U izveštaju se navodi da se već nasumično koriste pracele koje pripadaju Vojsci Srbije.

U Poparama nema novih grobnih mesta, prilazni put je u lošem stanju, nema vodovodnu mrežu, niti je ograđeno. Mesta za proširenje nema, a teren je nepristupačan, tačnije celo groblje se nalazi na steni, navodi se u informaciji.

 

Što se tiče seoskih grobalja, sva su neuređena, pretežno zpuštena i zarasla u rastinje, niko ih ne održava, a sahranjivanje je stihijsko.

"Po selima je sve više grobova po njivama, imanjima, dvorištima kuća, a ima ih i pored saobraćajnica. Nema sumnje da se radi o nedozvoljenoj, protivzakonitoj praksi, kojoj je teško suprostaviti se. Za kršenje zakona, kada je u pitanje sahranjivanje van propisanog mesta, nadležne su komunalna i sanitarna inspekcija, koje su intervenisale, ali samo po prijavi građana", piše u informaciji JKP Vidrak koju je usvojilo Gradsko veće, a koja će se naći na sednici Skupštine grada u petak.

 

Aktuelno

Česma (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 19 sati 1 minuta

Prekid u vodosnabdevanju

U utorak  01. oktobra 2024.godine od 8 do 14 časova, zbog radova na vodovodnoj mreži, bez vodosnabdevanja će biti potrošači u Ulici Suvoborska od Ulice Splitska prema Petnici, kao i svi potrošači...  · 1 komentar