Lokalni front Va (foto: Đorđe Đoković)
Lokalni front Va (foto: Đorđe Đoković)
07.03.2018, 16:40

Vlast neracionalno troši pare građana Valjeva

č: | fb:

Lokalni Front Va prikupio je nove dokaze u vezi uređenja prostora ispred Petničke pećine, koji potvrđuju sve dosadašnje tvrdnje ovog Udruženja građana da "utrošena sredstva nisu opravdala ulaganja" i da gradska vlast neracionalno troši pare građana Valjeva.

 

Aktivista Željko Trifunović kaže, da na osnovu prikupljene dokumentacije, zaključuju da "Grad uopšte nije ni imao nameru da gradi most u Petnici, a da je cela ujdurma oko rušenja nelaegalno izgrađenog mosta i NN lica poslužila kao zgodan izgovor za besmisleno trošenje budžetskih para".

 

- Tražili smo fotokopiju obaveštenja ili drugog dokumenta o potrebi obavljanja dodatnih radova po javnoj nabavci za uređenje prostora oko Petničke pećine. Podsećam vas da je načelnik za građevinsko zemljište i infrastrukturu tvrdio da bi ti "dodatni radovi" koštali više od deset posto vrednosti javne nabavke. Tražili smo i fotokopiju predračuna koliko bi koštali ti dodatni radovi, međutim dobili smo odgovor da ta dokumenta uopšte ne postoje! Tražili smo, zatim, saglasnost JP Srbijavode za izvođenje radova u koritu reke Banja, uključujući izgradnju mosta, i umesto traženog dokumenta iz Grada dobijamo odgovor da je rađeno samo čišćenje korita reke Banje. Dakle niko nije ni tražio saglasnost za radove na mostu! To nam je bilo neverovatno, pa smo zatražili uvid u predmet. Pokazalo se da je upravo načelnik za građevinsko zemljište i infrastrukturu potpisao dokument na osnovu koga smo dobili ovakav odgovor – kaže Trifunović i dodaje da to nije sve.

 

Objašnjava da je načelnik za građevinsko zemljište i infrastrukturu Zoran Trifunović tvrdio da radovi u unutrašnjosti pećine nisu izvedeni zbog toga što nije dobijena saglasnost od Zavoda za zaštitu prirode, tačnije da postoji izričita zabrana izvođenja radova pod svodom Petničke pećine.

Međutim, kaže Trifunović, činjenice govore nešto sasvim drugo. "Zavod ne samo da je izdao rešenje, već je Gradu dostavio izveštaj stručnog nadzora na osnovu kojih su dozvoljeni radovi unutar pećine".

 

"Laži predstavnika vlasti se gomilaju. Ovo je skandalozno stanje, apsolutni gubitak kompasa i potpuno odsustvo odgovornosti", poručili su aktivisti Lokalnog fronata na današnjoj konferenciji za novinare.

 

Petković. Trifunović. Radović

Petković. Trifunović. Radović (Foto: Lokalni Front Va)

Aktivista Đorđe Petković smatra da bi u iole uređenom društvu i u bar malo strukturiranom sistemu, svi oni iz vlasti koji su učestvovali u priči o Petničkom mostu trebalo da podnesu ostavku. "Počev od najodgovornijeg, Zorana Trifunovića načelnika za građevinsko zemljište i infrastrukturu, pa sve do predsednika radne grupe za Petnicu, Dragana Jeremića, i gradonačelnika Slobodana Gvozdenovića".

 

Gradonačelnik radi za partiju, a ne za grad

 

Petković je pozivao je gradonačelnika da, dok šeta gradom, pogleda na šta liče ulice, posebno one koje su jesenas asfaltirane, Dušanova i Doktora Pantića.

-Neka ne zamajava ljude sa nekim auto-putem sa kojim nikakve veze nema, nego neka preduzme sve potrebne radnje iz svoje nadležnosti i počne, recimo, od sređivanja Ćatinog puta. Pa neka nastavi sa sporednim ulicama koje su meštani, davno, svojim sredstvima asfaltirali, a koje je Grad raskopao i ostavio u takvom stanju, a onda volšebno dozvolio da se tuda kreću kamioni sa nepropisnom količinom tereta. Pa onda možda da se konačno asfaltira Pantića put. Zatim nek pogleda na šta liči nedavno asfaltiran Zarića put, put koji su "stručnjaci" suzili u krivinama. I neka tako nastavi kroz celo Valjevo, sve do Mariborske, gde rupa na sred puta stoji već godinama. Onda nek se Poparski put vrati u pristojno stanje - asfaltira posle zamene cevi. Posla ima mnogo, valjalo bi da ga se lati, uostalom zato se na tom mestu i nalazi sa sve silnim savetnicima koje ima. I neka gradske poslove obavlja na radnom mestu za koje prima platu, a ne  u prostorijama svoje aktuelne stranke – poručio je aktivista Lokalnog fronta.

 

Ljubomir Radovič, aktivista Lokalnog Fronta i odbornik i Skupštini grada je podsetio da je nedavno gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović konferenciju za medije održao u prostorijama Gradskog odbora svoje stranke, koji je istovremeno sa mesta predsednika stranke, saopštavao navodne planove gradskog rukovodstva na čijem je čelu.

 

"Logičan je zaključak da Gradska vlast radi u korist SNS-a i sredstva i resurse grada traći na novogodišnje i ostale stranačke promocije. Bajke o auto-putu, za koji gradonačelnik nije ni nadležan, služe da sakriju istinu o mnogorbojnim ulicama u gradu i seoskim putevima", rekao je aktivista Ljubomir Radović.

 

Takvo ponašanje, kada se stranačka funkcija stavi iznad javne funkcije, nije izum valjevskog rukovodstva, smatra Radović, i podseća na "ciničnu izjavu" ministra policije Nebojše Stefanovića da "zavejani treba da se jave najbližem opštinskom odboru SNS-a!".

 

Lokalni Front Va poručuje da će se i dalje baviti svakodnevnim problemima građana, jer oni nisu sitni i beznačajni i ne treba ih zanemarivati.

 

"Borba za opstanak ovog grada sada je borba protiv vlasti koja novac građana usmerava u projekte od kojih koristi imaju samo stranački prijatelji, rodbina i interesno povezana lica", poručili su aktivisti Lokalnog Fronta Va.

Aktuelno

Česma (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 2 sati 46 minuta

Prekid u vodosnabdevanju

U utorak  01. oktobra 2024.godine od 8 do 14 časova, zbog radova na vodovodnoj mreži, bez vodosnabdevanja će biti potrošači u Ulici Suvoborska od Ulice Splitska prema Petnici, kao i svi potrošači...

Trg vojvode Mišića (foto: Đorđe Đoković)
Republički zavod za statistiku Pre 16 sati 34 minuta

Valjevo po zaradama i dalje ispod republičkog proseka

Prosečna zarada u Valjevu, bez poreza i doprinosa, u julu 2024. godine iznosila je 86.858 dinara, što je za 10.977 dinara ispod republičkog proseka koji je iznosio 97.835 dinara. Najplaćeniji i u...  · 2 komentara

 (foto: )
U selu Gornje Leskovice Pre 16 sati 23 minuta

Obeležena godišnjica smrti vojnika Stojadina Mirkovića

U selu Gornje Leskovice kod Valjeva, u nedelju je obeležena godišnjica smrti vojnika Stojadina Mirkovića (19), heroja podno Povlena. Priča o herojstvu mladog Stojadina Mirkovića traje i danas. Kao...