Oblaci (foto: Đorđe Đoković)
Oblaci (foto: Đorđe Đoković)
24.07.2018, 06:51

Automatski sistem protivgradne odbrane za dva meseca

č: | fb:

Automatski sistem protivgradne odbrane biće instaliran na području Kolubarskog i Mačvanskog okruga u naredna dva meseca, rečeno je Kolubarskim.rs u Republičkom hidrometeorološkom zavodu (RHMZ).

 

U oktobru prošle godine je najavljeno da će  automatski sistem protivgradne odbrane prvi put u Srbiji biti postavljen u Kolubarskom okrugu, sa centrom u Valjevu, jer upravo taj deo Srbije trpi veliku štetu od grada.

 

"Uvođenjem ove tehnoligije mogućnost greške kod gađanja oblaka svodiće se na minimum", izjavio je u oktobru prošle godine ministar poljoprivrede Branislav Nedimović koji je tada najavio da će do kraja 2017. godine biti raspisan tender za nabavku automatizovanih stanica za odbranu od grada.

 

Ministar je objasnio da se trenutno privodi kraju izrada projektne dokumentacije čime bi trebalo da bude regulisan kompletan posao postavljanja automatizovane protivgradne odbrane.

 

S obzirom na to da ni devet meseci nakon ovih najava automatski sistem protivgradne odbrane nije instaliran na radarskom centru u Valjevu, Kolubarske.rs su pitale nadležne u RHMZ kada će biti nabavljen automatski sistem protivgradne odbrane i kada će biti instaliran?

Zoran Babić

Zoran Babić (Foto: Đorđe Đoković)

 

Zoran Babić, načelnik Centra za odbranu od grada Republičkog hidrometeorološkog zavoda kaže da je automatizacija rada sistema odbrane od grada na području Kolubarskog i Mačvanskog okruga je izuzetno kompleksan projekat.

 

- Urađena je obimna projektna dokumentacija, pripremljeni su svi potrebni zahtevi i uslovi kako bi ovakav projekat bio uspešno realizovan. S obzirom na to da su svi pripremni poslovi u završnoj fazi, mi očekujemo da će se sa realizacijom nabavke, a nakon toga i instalacije automatskog sistema protivgradne odbrane krenuti u naredna dva meseca. Sigurno je da je ovaj projekat i dalje u centru pažnje i Ministarstva poljoprivrede i RHMZ, i da najstručniji ljudi rade na njegovoj budućoj realizaciji – rekao je za Kolubarske.rs Zoran Babić.

 

Kako je ranije najavljeno, pilot projekat – automatski sistem protivgradne odbrane najpre će biti instaliran na radarskim centrima Valjeva i na jednom delu prostora Vojvodine. To je sistem gde se automatski prepoznaju tačke u gradonosnim oblacima u koje se gađa i gde je subjektivni faktor snižen na minimum.

 

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je izjavio da se postavljanje ovakvih sistema planira na kompletnoj teritoriji Srbije. "Na ovaj način biće rasterećeni i budžeti opština i gradova iz kojih su sredstva izdvajana za rukovaoce protivgradnih sistema, kao i za kupovinu raketa", rekao je ministar Nedimović.

Aktuelno

Trg vojvode Mišića (foto: Đorđe Đoković)
Republički zavod za statistiku Pre 2 sati 31 minuta

Valjevo po zaradama i dalje ispod republičkog proseka

Prosečna zarada u Valjevu, bez poreza i doprinosa, u julu 2024. godine iznosila je 86.858 dinara, što je za 10.977 dinara ispod republičkog proseka koji je iznosio 97.835 dinara. Najplaćeniji i u...

 (foto: )
U selu Gornje Leskovice Pre 2 sati 20 minuta

Obeležena godišnjica smrti vojnika Stojadina Mirkovića

U selu Gornje Leskovice kod Valjeva, u nedelju je obeležena godišnjica smrti vojnika Stojadina Mirkovića (19), heroja podno Povlena. Priča o herojstvu mladog Stojadina Mirkovića traje i danas. Kao...