Knez Miloševa (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Knez Miloševa (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
07.08.2018, 06:59

Peticija za ukidanje noćnih barova u Knez Miloševoj ulici

č: | fb:

Stotinak građana koji žive u Knez Miloševoj ulici uputili su peticiju u kojoj od gradske vlasti traže da se zabrani otvaranje noćnih barova-klubova i da se zabrani rad postojećih noćnih barova ili da se preregistruju u kafe barove.

 

Oni, kako navode u peticiji, smatraju da noćnim klubovima nije mesto u stambeno pešačkoj zoni grada i da je apsurdno obavljanje takve delatnosti u objektima koji su napravljeni početkom prošlog veka, a naslonjeni su na kuće iz istog perioda.

 

"Žiteljima je ugroženo pravo na pristojan i normalan život, kao i Ustavom zagarantovano pravo na mirno uživanje svojine. Zbog svega navedenoga smatramo da bi Grad trebao da donese odluku kojom bi zabranio postojanje i dislocirao postojeće noćne klubove", piše u peticiji koju su žitelji Knez Miloševe ulice uputili na četiri adrese: gradonačelniku, predsedniku Skupštine grada, komunalnoj policiji i Odeljenju za inspekcijske poslove. Oni su podneli i zahtev za hitan prijem kod gradonačelnika Slobodana Gvozdenovića i očekuju poziv.

 

Vladimir Pantić

Vladimir Pantić (Foto: Kolubarske.rs)

Jedan od potpisnika peticije, žitelj Knez Miloševe ulice na čiju kuću se naslanja jedan od noćnih klubova, Vladimir Panić kaže da su se odlučili za peticiju smatrajući to zakonskom pravom da izraze nezadovoljstvo uslovima u kojima žive.

 

- Naime, već duže vreme trpimo zbog neprimerno dugog radnog vremena i buke iz noćnih klubova, a izloženi smo i nasilničkom i bahatom ponašanju gostiju tih klubova. Noćni klubovi rade četiri dana u nedelji sa muzičkim sadržajem koji traje do tri časa iza ponoći, a onda se nastavlja galama i vika gostiju i zaposlenih prilikom napuštanja klubova što je najčešće oko 4-5 časova izjutra – navodi Panić.

 

On podseća da su žitelji Knez Miloševe ulice još pre dve godine hteli da napišu peticiju, otprilike u isto vreme kada su i Tešnjarci pisali svoju tražeći da se uvede red kada je reč o radnom vremenu kafića i nivou buke u staroj čaršiji.  

 

- Tada su nas vlasnici noćnih klubova zamolili da, zbog uloženog novca u renoviranje i sređivanje tih objekata, ne predajemo peticiju. Oni su nam obećali da će nivo buke biti drastično manji, da ćemo biti bezbedniji... Međutim, ništa od obećanog nisu ispoštovali, mi smo ih na to upozoravali, ali oni se nisu preterano obazirali. I sada smo stigli do tačke gde nema više prostora za dogovor. U stambenoj zoni grada nije mesto noćnom klubu, pogotovo ne u objektima koji su pravljeni početkom prošlog veka i koji su naslonjeni na kuće iz istog vremena u kojima nije moguće uraditi izolaciju jer su pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika, kao što je i vanredna akcija protivpožarne inspekcije potvrdila - kaže žitelj Knez Miloševe ulice.

Pukotina u zidu kuće u kojoj je noćni klub

Pukotina u zidu kuće u kojoj je noćni klub (Foto: Vladimir Panić)

 

Koliko je problem veliki i da smeta svima koji žive u delu ulice od "sata" do Jadra, govori i podatak da je peticiju potpisalo više od 90 posto žitelja.

 

Vladimir Panić i ostali potpisnici peticije veruju da će Grad uvažiti njihovu molbu i obezbedi im osnovno zakonsko pravo na pristojan i normalan život kao i Ustavom zagarantovano pravo na mirno uživanje privatne svojine.

 

- Neprihvatanje peticije bi bila čista diskriminacija prema nama koji živimo u Knez Miloševoj ulici u odnosu na žitelje stambenih zgrada gde je regulisano da ugostiteljski objekti koji se nalaze u tim zgradama mogu da rade do ponoći, dok je emitovanje muzike dozvoljeno isključivo do 23 časa – kaže Panić.

 

Naglašava da nisu protiv noćnih klubova, da treba da postoje u Valjevu, ali bi trebalo da budu dislocirani od stambenih objekata.

 

Aktuelno

Trg vojvode Mišića (foto: Đorđe Đoković)
Republički zavod za statistiku Pre 4 sati 32 minuta

Valjevo po zaradama i dalje ispod republičkog proseka

Prosečna zarada u Valjevu, bez poreza i doprinosa, u julu 2024. godine iznosila je 86.858 dinara, što je za 10.977 dinara ispod republičkog proseka koji je iznosio 97.835 dinara. Najplaćeniji i u...

 (foto: )
U selu Gornje Leskovice Pre 4 sati 21 minuta

Obeležena godišnjica smrti vojnika Stojadina Mirkovića

U selu Gornje Leskovice kod Valjeva, u nedelju je obeležena godišnjica smrti vojnika Stojadina Mirkovića (19), heroja podno Povlena. Priča o herojstvu mladog Stojadina Mirkovića traje i danas. Kao...