Zoran Lutovac u Valjevu (foto: Kolubarske.rs)
Zoran Lutovac u Valjevu (foto: Kolubarske.rs)
07.08.2018, 10:32

Lutovac: "Da imamo normalnu državu nikakav savez ne bi bio potreban"

č: | fb:

"Savez za Srbiju (SZS), koji je za sada okupio devet opozicinih partija, nije ni desničarski, ni savez demokratskog socijalizma, ni nešto treće, nego je savez iz nužnosti, koji je formiran da bi se Srbija normalizovala i da bismo imali normalan politički život", rekao je predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac.

 

On je juče u Valjevu, nakon razgovora sa rukovodstvom lokalnih odbora demokrata Kolubarskog okruga, najavio da će Savez za Srbiju uskoro biti i formalizovan objašnjavajući da je formiran zbog toga što danas u Srbiji "ne postoji normalan politički život, ni sloboda govora i medija, ni nezavisno sudstvo".

 

- Iako različiti ideološki i programski udružili smo se oko konkretnih ciljeva koji su usmereni na ostvarivanju nekih univerzalnih vrednosti, koji odlikuju svaku demokratsku državu. Kada postignemo te ciljeve formiraćemo prelaznu Vladu stručnjaka koja će obezbediti normalan politički život, slobodu govora i medija, kao i nezavisno sudstvo, i nakon godinu dana bismo raspisali demokratske, slobodne, fer i poštene izbore na koje će svako od nas izaći sa sopstvenim programom – objasnio je Lutovac.

 

Na pitanje novinara da li je godinu dana dovoljno za lustraciju i Zakon o poreklu imeovine, Lutovac kaže da se među tih 30 ciljeva ili tačaka SZS nalaze i lustracija i Zakon o poreklu imovine, naglašavajući da "nema lustracije bez nezavisnog sudstva".

Zoran Lutovac u Valjevu

Zoran Lutovac u Valjevu (Foto: Kolubarske.rs)

 

Savez za Srbiju je otvoren za sve one koji razumeju poruku birača i koji smatraju da je neophodno udruživanje kako bi došlo do suštinskih promena u Srbiji.

 

- DSS je, napuštajući koaliciju sa SNS na lokalu, načinio taj korak i smatram da će se, upravo uvažavajući ono što je želja građana Srbije, pronaći u ovih 30 tačaka programa i pridružiti Savezu za Srbiju. Isto to očekujem i od SDS Borisa Tadića, PSG Saše Jankovića, i od drugih koji smatraju da je prioritet normalizacija političkog života u Srbiji. Ovo nije vreme za stvaranje programskih koalicija, niti pojedinačno izlaženje na izbore, što se pokazalo na primeru lokalnih izbora u Beogradu da to nema nikakvog smisla - rekao je predsednik demokrata.

 

Na pitanje novinara koliko je potreba za udruživanjem opozicije i pravljenja saveza danas "nužnije" nego devedesetih, a i tada je bilo nužno, Lutovac kaže da je svako udruživanje DS sa drugim partijama bilo nužnost i da "nikada nakon toga nije izlazila slabija, naprotiv".

 

On kaže da je medijska slika i zastupljenost opozicije u medijima gora neko devedesetih i da Srbijom vlada autokrata.

 

- Danas su mediji strogo kontrolisani i danas imate toliku moć samodršca koji ima želju da kontroliše ne samo sferu politike, nego svaku sferu našeg društvenog života želi da kontroliše i to je jedno neprirodno stanje za demokratska društva, ali je prirodno stanje za autokratiju. I upravo je to ono što želimo da promenimo, i upravo je to ono zbog čega pravimo savez. Pojedinačno smo slabi da bismo mogli bilo šta da promenimo i to shvataju i grđani, zato su pali u apatiju, zato ne izlaze na izbore, nemaju velika očekivanja. Pojava jednog širokog saveza kao što je Savez za Srbiju građanima budi nadu da je moguća promena, da postoji alternativa i da je moguće da Srbija najzad postane demokratska država u kojoj će se normalno voditi politički život i u kojoj će biti slobode govora - smatra Lutovac.

(Foto: Kolubarske.rs)

 

Predsednik DS je potvrdio da je u poslednjih mesec dana imao nekoliko kontakata sa stranim ambasadama koje su bile zainteresovane da, kako je rekao, "čuju prirodu i nameru Saveza za Srbiju, kao i da vide kakva je uloga Demokratske stranke u tome i koliko odstupa od svojih programskih i ideoloških ciljeva".

 

- Rekao sam im ovo što pričam i vama, a to je da Savez za Srbiju ima širu društvenu misiju. DS svoj ideološki i programski cilj ne menja, suštinski je tu i još više ćemo se profilisati kao socijal-demokratska stranka - preneo je novinarima Lutovac.

 

Predsednik DS-a Zoran Lutovac jeporučio "da imamo normalnu demokratski državu nikakav savez ne bi bio potreban".

 

Aktuelno

Trg vojvode Mišića (foto: Đorđe Đoković)
Republički zavod za statistiku Pre 4 sati 42 minuta

Valjevo po zaradama i dalje ispod republičkog proseka

Prosečna zarada u Valjevu, bez poreza i doprinosa, u julu 2024. godine iznosila je 86.858 dinara, što je za 10.977 dinara ispod republičkog proseka koji je iznosio 97.835 dinara. Najplaćeniji i u...

 (foto: )
U selu Gornje Leskovice Pre 4 sati 30 minuta

Obeležena godišnjica smrti vojnika Stojadina Mirkovića

U selu Gornje Leskovice kod Valjeva, u nedelju je obeležena godišnjica smrti vojnika Stojadina Mirkovića (19), heroja podno Povlena. Priča o herojstvu mladog Stojadina Mirkovića traje i danas. Kao...