Bager dovežen 1. oktobra (foto: Darko Pavić)
Bager dovežen 1. oktobra (foto: Darko Pavić)
04.10.2018, 06:59

Da li je bilo radova u koritu Ljubostinje kao što piše u građevinskom dnevniku?

č: | fb:

"Uzroci izlivanja Ljubostinje iz korita nisu samo obilne padavine, uzroci leže u neznanju i nespremnosti gradskih službi da posledice letnjih kiša svedu na minimum preventivnim i organizovanim delovanjem", rečeno je na konferenciji za novinare Lokalnog fronta Va.

 

Aktivista ovog Udruženja Ivan Milovanović smatra da Gradske službe nisu na vreme, po već zaključenim ugovorima, umanjile posledice poplava, a njihove reakcije nakon poplava bile su "smušene i neracionalne", dok je Štab za vanredne situacije "izdao zakasnele i besmislene naredbe" koje najverovatnije neće ni biti sprovedene.

 

- Obaveze Grada su vodotokovi drugog reda u koje spadaju sve reke sem Kolubare. Svake godine iz gradskog budžeta izdvajaju se nemala sredstva za redovno održavanje vodotokova, za povećanje proticajnog profila, za zaštitu i čišćenje korita. Zdrav razum kaže da bi svi ovi poslovi mogli biti obavljeni pre termina u kojima se najčešće pojavljuju bujice - kaže Ivan Milovanović.

 

Navodi da je Grad za te poslove u junu sklopio ugovor vredan četiri miliona dinara sa PDV-om. Radovi su počeli 29. juna popravkom kamenog nabačaja u "zoni brane Gradac zbog procurivanja", dok su radovi u neregulisanom delu korita Ljubostinje počeli 30. juna kada je, kako je upisano u građevinskom dnevniku, pokošena trava.

 

Ljubomir Radović, Darko Pavići Ivan Milovanović

Ljubomir Radović, Darko Pavići Ivan Milovanović (Foto: Kolubarske.rs)

Sudeći prema priči Darka Pavića, koji živi u Dušanovoj ulici čije je domaćinstvo bilo pod vodom 27. jula kada se nakon obilnih kiša izlila Ljubostinja, stanje na terenu ne odgovara onome što je zapisano u građevinskom dnevniku, otuda Pavić sumnja da su "građevinski dnevnici lažirani".

 

 - U građevinskom dnevniku radova, čiji je investitor Grad, zabeleženo je da je u subotu 30. juna košena trava u neregulisanom koritu Ljubostinje i to od mosta u Ulici vojvode Mišića do mosta u Dušanovoj ulici. Piše da je bilo angažovano pet građevinskih radnika i jedno tehničko lice. Tačno je da je košena trava, ali to su radila dva radnika bez tehničkog osoblja. Radnici nisu imali nikakvo obeležje kako bi se videlo za koga rade. Ako se to dogodi sledeći put ja ću zvati komunalnu policiju, građevinsku i inspekciju rada, da vidimo o čemu se tu radi. Takođe je u dnevniku upisano da je i 1. jula košena trava u neregulisanom koritu Ljubostinje, međutim košenja nije bilo. U građevinskom dnevniku od 8. avgusta piše: "rad bagera na čišćenju reke Ljubostinje u zoni mosta u Ulici Dušanovoj. Trebalo je, pored čišćenja korita, uraditi i zaštitu od kamenog nabačaja desne strane obale". Bager jeste došao, stajao je deset dana od toga je radio dva dana i to jedan dan pet, a drugi dan osam sati i odvežen je. Nakon 15 dana dovežen je i kamen, koji nije ugrađen. Bager guseničar je dovežen i u ponedeljak uveče, 1. oktobra - navodi Darko Pavić. 

 

U građevinskom dnevniku od 9. avgusta piše: "rad bagera na proširenju proticajnog profila Ljubostinje, leva obala ispod mosta; utovar i odvoz materijala u kamion".

 

Pavić tvrdi da se ni to "nije desilo", i dodaje da je pratio šta se sve dešava na terenu i to je snimio, tako da se vidi šta jeste, a šta nije urađeno. Svedoci su i žitelji tog dela grada, koji mogu da potvrde da se "ništa nije desilo osim da je trava košena, ali samo jednom sa dva čoveka, i da su doveženi bager i kamen". 

Korito Ljubostinje 15. avgust

Korito Ljubostinje 15. avgust (Foto: Darko Pavić)

 

Darko Pavić je saopštio da je nakon izlivanja Ljubostinje i julske poplave izašla komisija da utvrdi štetu, ali mu je rečeno da Grad nema novca, a da sredstva za nadoknadu štete odobrava lično gradonačelnik.

 

- Pošto je situacija kakva jeste pisaću inženjerskoj komori Srbije, pisaću premijerki zato što je ona izjavila da mi možemo mirno da spavamo, ali to nije činjenično stanje jer svaki put kad pada kiša tu nema spavanja. Pisaću i predsedniku Srbije, jer želim odgovor na pitanje zašto se ništa ne preduzima - kaže Pavić.

 

Poručio je onima koji su na čelu grada, da nisu na tim mestima da bi im bilo lepo i udobno, već da bi radili u korist građana i da "probleme ne guraju pod tepih nego da ih rešavaju!".

Korito Ljubostinje 15. avgust

Korito Ljubostinje 15. avgust (Foto: Darko Pavić)

 

Aktivista Lokalnog fronta Va Ivan Milovanović je podsetio da se u oktobru navršava tačno godinu dana od poplava na reci Gradac na deponijskoj pregradi, a od nadležnih u Gradskoj upravi još uvek nije dobijeno obećano veštačenje o odgovornosti za taj događaj i za pričinjenu štetu.

Aktuelno

Zubno (foto: Đorđe Đoković)
U nedelju 29. septembra 28.09.2024

Preventivni stomatološki pregledi

Zdravlje usta i zuba su u fokusu ovog vikenda pa su i preventivni pregledi skoncentrisani na stomatološke službe Zdravstevnog centra Valjevo. Od 8 do 17 časova pregledi za trudnice, porodilje (do...

Izložba cveća u Parku na Jadru (april) (foto: Kolubarske.re)
U Parku Vide Jocić na Jadru 27.09.2024

Izložba cveća i sadnog materijla

U Parku Vide Jocić na Jadru danas će biti otvorena jesenja izložba cveća i sadnog materijala u organizaciji preduzeća "Agrorazvoj – valjevske doline" i grad Valjevo. Svečano otvaranje je najavljeno...