Valjevo (foto: Đorđe Đoković)
Valjevo (foto: Đorđe Đoković)
04.10.2018, 10:17

Direktorka "Vidraka" korisnik stana socijalnog stanovanja

č: | fb:

Prema podacima dobijenim iz Gradske uprave, Jelena Kalat je korisnik jednog stana socijalnog stanovanja, dok njena majka Nevenka Kalat koristi drugi stan, a prema nezvaničnim saznanjima one ne žive u tim stanovima, saopštio je na konferenciji za novinare nezavisni odbornik Skupštine grada Rafailo Mitrović.

 

Mitrović je, pozivajući se na Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, zatražio podatke o stanovima socijalnog stanovanja, koji su u vlasništvu Grada, i korisnicima tih stanova.

 

U delu odgovora je navedeno da se stanovi nalaze na nekoliko lokacija: u Naselju Sretena Dudića, Prešernovoj ulici, na Trgu Vladike Nikolaja i ima stanova na nekoliko lokalcija u celom gradu. Mesečna zakupnina stana je 1,20 evra po kvadratu, tako da ukupni mesečni prihod iznosi oko 400 000 dinara za sve stanove koji se izdaju.

 

Socijalnih stanova ima 77, od toga se 74 izdaju, dva nisu u zakupu, a za jedan stan je promenjena namena. Od tih stanova 11 je za socijalno ugrožena lica koja ne plaćaju zakupninu nego samo plaćaju komunalije.

Rafailo Mitrović

Rafailo Mitrović (Foto: Kolubarske.rs)

Mitrović kaže da su u odgovoru na njegov zahtev dostavljena imena za 74 korisnika socijalnih stanova, dok za devetnaest korisnika stanova koji su vlasništvo Grada nisu dostavljeni podaci, tako da se ne zna ko ih i pod kojim uslovima koristi.

 

- Dobili smo informaciju da među zakupcima stanova nema funkcionera grada. Međutim kada smo pregledali imena lica koja koriste socijalne stanove, videli smo da su na spisku Jelena Kalat, direktorka JKP "Vidrak", kao korisnik jednog stana, i njena majka Nevenka Kalat, koja je u drugom stanu. Prema našim nezvaničnim saznanjima Nevenka i ne živi u Valjevu, a Jelena Kalat živi u drugom stanu, a ne u ovom socijalnog stanovanja. Moguće je da su ova lica ispunjavala uslove u vreme kada im je dodeljen stan socijalnog stanovanja. Naše pitanje je da li su ti stanovi stalno vlasništvo tih lica ili je to promenljiva kategorija, tačnije da gube pravo korišćenja ukoliko više ne ispunjavaju uslove i ne spadaju u socijalnu kategoriju - navodi Mitrović.

 

Otuda nezavisni odbornik u Skupštini grada Rafailo Mitrović predlaže reviziju dodeljenih stanova kako bi se utvrdilo da li aktuelni korisnici ispunjavaju uslove, i kako bi zaista socijalni slučajevi dobili krov nad glavom. 

Aktuelno

Zubno (foto: Đorđe Đoković)
U nedelju 29. septembra 28.09.2024

Preventivni stomatološki pregledi

Zdravlje usta i zuba su u fokusu ovog vikenda pa su i preventivni pregledi skoncentrisani na stomatološke službe Zdravstevnog centra Valjevo. Od 8 do 17 časova pregledi za trudnice, porodilje (do...

Izložba cveća u Parku na Jadru (april) (foto: Kolubarske.re)
U Parku Vide Jocić na Jadru 27.09.2024

Izložba cveća i sadnog materijla

U Parku Vide Jocić na Jadru danas će biti otvorena jesenja izložba cveća i sadnog materijala u organizaciji preduzeća "Agrorazvoj – valjevske doline" i grad Valjevo. Svečano otvaranje je najavljeno...